Kattefôr til alt fra kattunger til eldre katter: katteernæring etter livsfase

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kattens alder må tas hensyn til når du velger et egnet fôr til katten din, enten den er en kattunge eller en eldre katt. Ved å velge et fôr som gir den firbeinte vennen din den optimale ernæringen den trenger i hver livsfase, kan du bidra til å gi den et langt og sunt liv.

Når du ser etter kattefôr, bør du sjekke emballasjen for å se om det passer til kattens livsfase. En katt krever ulike nivåer av ernæring i hver livsfase. Det er derfor viktig å velge et fôr som passer til energinivået, det metabolske nivået og andre grunnleggende behov. Noen ganger kan all denne informasjonen gjøre etiketten på fôret vanskeligere å lese. Det er derfor viktig å vite hva katten din trenger og hvorfor.

American Animal Hospital Association har identifisert seks livsfaser hos katter – hver av dem krever at du gir dem riktig type fôr.

En kattunge spiser fra en tallerken

Nyfødte kattunger (nyfødt til 4 måneder)

Nyfødte kattunger skal være hos moren de første åtte ukene, siden de er avhengige av morsmelken for å vokse og utvikle et godt immunforsvar slik at de kan bekjempe sykdommer. I løpet av denne tiden gjør de lite annet enn å die og sove.

Når kattungen er minst 8-9 uker gammel, er den klar til å avvennes fra morsmelken og bli med deg hjem. Når den er avvent og klar til å komme hjem til deg, vil du snart oppdage at den er full av energi og livslyst. På dette stadiet følger kattungen følgende rutine: spise, sove, løpe rundt som en gal, gjenta. Den trenger riktige næringsstoffer for å bevare den ustoppelige energien sin.

Nå som den er avvent enten fra moren eller flaskemelk, bør det nye kattungefôret bestå av fettsyrer, slik som DHA (en vanlig kilde til dette næringsstoffet er fiskeolje), folsyre og taurin, en aminosyre som bidrar til den helt avgjørende utviklingen av immunforsvaret og fordøyelsessystemet, hjertefunksjoner og syn. Protein er en annen viktig kilde i kattungefôr og kommer fra en rekke kilder, slik som kjøtt og korn. Kattungen vokser i et forbløffende tempo (dette stadiet tilsvarer de første ti årene av et menneskeliv) og trenger energi for å holde tritt. Det er viktig at disse næringsstoffene gis i riktige mengder for å gi den et best mulig utgangspunkt for å holde seg sunn og frisk i vekstfasen. I tillegg til ernæring må du ikke glemme å ta deg av kattungen på andre måter.

Yngre katter (7 måneder til 2 år) og katter i midtlivsfasen (3–6 år)

Ikke bli overrasket om kattens oppførsel forandrer seg idet den nærmer seg 1-årsalderen. Da kommer den nemlig i puberteten, før den går inn i voksen alder – livsstadier som i menneskealder tilsvarer 12–27 år (yngre) og 28–40 (midtlivsfase).

Teknisk sett regnes katter som voksne fra de er 1 år gamle, og denne fasen varer til de er 6 år. Men alder er ikke nødvendigvis avgjørende for hvor aktiv katten din er. Mange katter forblir svært livlige selv etter at de når en tosifret alder. Ett av hensynene du bør ta når du mater en katt i ung voksen alder, er derfor aktivitetsnivået. En gjennomsnittlig kattunge trenger nok fôr til å opprettholde energien til daglige aktiviteter, men hvis katten din er svært aktiv og løper rundt huset i timevis, trenger den litt flere kalorier. Hvis katten liker å ligge å late seg i solen hele dagen, trenger den nøye tilmålte måltider for å holde seg slank. Snakk med veterinæren om kattens aktivitetsnivå. Han/hun kan hjelpe deg med å fastsette om katten trenger flere eller færre kalorier.

Voksne katter trenger riktig mengde fett og protein i måltidene sine, i tillegg til andre næringsstoffer, som taurin. Vurder gjerne kattefôrserien Hill's SCIENCE PLAN. Disse produktene, som spenner seg fra kattungefôr til fôr tilpasset for eldre katter, gir balansert ernæring i en rekke alternativer for katter i alle aldre, størrelser og aktivitetsnivåer. Du kan for eksempel få sammensetninger for hårballer, sensitiv mage og lettprodukter.

Modne katter (7–10 år) og eldre katter (11–14 år)

Katter i disse to kategoriene har nådd sin beste alder. I menneskeår er de fra tidlig i 40-årene til tidlig i 70-årene. Katten opplever ikke (nødvendigvis) en midtlivskrise, men kan bli litt kresnere i matveien, og du må sørge for at den får næringsstoffene den trenger, samt at den får i seg nok væske. Sørg alltid for at katten har tilgang til rent, friskt vann.

Dette er en tid i livet da kattens ernæringsbehov endrer seg, enten av medisinske grunner eller rett og slett fordi den blir eldre. I noen tilfeller kan for lite eller for mye av en ingrediens påvirke helsen dens. På dette stadiet bør du holde et øye med kattens vekt, da aktivitetsnivået kan gå ned, noe som kan føre til overvekt. Unngå det kaloririke fôret som er sammensatt for kattunger og unge, voksne katter. Finn i stedet et fôr som er sammensatt med tanke på behovene dens som en aldrende katt, slik som SCIENCE PLAN Senior Vitality-kattefôr. Ved å holde øye med kaloriinntaket holder du vekten i sjakk og reduserer dessuten risikoen for sykdommer, slik som nyresykdom, visse kreftformer og osteoartritt.

En stripete katt ligger i fanget til et menneske og blir klappet

Eldre katter (15 år og eldre)

I sine gylne år kan katten begynne å bli mer oppmerksomhetssøkende, kjærligere og redusere aktivitetsnivået. I takt med at atferden dens endrer seg, gjør fôrbehovene det samme.

I likhet med fôret til voksne katter, bør fôret til eldre katter ha et lavt kalori- og fiberinnhold. En annen bekymring for eldre katter er undervekt. Hill's SCIENCE PLAN Senior 11+-kattefôr er sammensatt med riktig balanse av nødvendige ingredienser for eldre katter, med antioksidanter som en ekstra fordel, som holder dem sunne under aldringsprosessen.

Både våtfôr og tørrfôr gir katten ingrediensene den trenger, men hver av dem har sine fordeler og ulemper. Eldre katter har ofte nedslitte eller manglende tenner. De setter gjerne pris på noe litt mykere. Noen katteeiere prøver en kombinasjon av de to eller tilsetter litt våtfôr – eller litt friskt vann – i tørrfôret. Katten din kommer helt sikkert til å si ifra om hva den foretrekker. Sammen kan dere komme frem til den perfekte løsningen.

Hvordan passer godbiter inn i kattens måltidsplan? Som nettopp det: en godbit. "Det er ikke skadelig å gi katten en godbit i ny og ne, men de er vanligvis ikke spesielt næringsrike eller en balansert kilde til ernæring, og bør derfor bare gis nå og da", forklarer College of Veterinary Medicine på Cornell University. Ifølge Cornell bør du også unngå å gi katten rått kjøtt (grunnet risikoen for toksoplasmose og infeksjonssykdommer), hermetisert fisk (risiko for nervesykdom) og melk (mange katter kan ikke fordøye meieriprodukter).

I tillegg til et næringsrikt fôr trenger katten å få i seg nok væske for å holde seg sunn og frisk. Dette gjelder spesielt for eldre katter, som kan være dehydrerte som følge av visse medisinske tilstander.

Det finnes selvsagt unntak i hver livsfase. Ved medisinske bekymringer eller andre problemer bør du rådføre deg med veterinær. Veterinæren kan også hjelpe deg med å fastsette den beste fôringsplanen for katten din, inkludert hvor mye fôr du bør gi den i hver livsfase og når du bør fôre den i løpet av dagen. Ved å velge det beste kattefôret til bestevennen din bidrar du til å holde den frisk og sunn, uansett om den er ung eller bare ung til sinns.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien er skribent, mamma og erfaren katteeier med to Russian Blue-katter som regjerer i huset. Du finner også tekstene hennes på Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om kjæledyr, svangerskap og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter