Sesongråd

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Slik holder du kattungen trygg gjennom hele året

De forskjellige årstidene fører med seg nye eventyr for kattungen, men også enkelte farer. Hvis du følger rådene nedenfor, kan kattungen nyte de forskjellige årstidene like mye som deg selv.

En gledelig jul for alle

Følg disse rådene for å gi kattungen en trygg juletid.

 • Juletreet er veldig spennende for kattungen! Sørg for at det står godt fast slik at den ikke kan velte det.
 • Kuler og annen pynt kan være farlige for katten. Prøv så godt det lar seg gjøre å bare bruke pynt som ikke kan gå i stykker og som ikke er for små.
 • Heng ikke sjokoladepynt på juletreet. Dette er veldig fristende for kattungen, og husk at den ikke tåler sjokolade.
 • Kristtorn, misteltein og barlind er giftige.
 • Smell-bong-bonger og champagneflasker kan gå av med høye smell og skremme kattungen.

En kjølig sommer for katten

Har du lagt merke til hvor glad kattungen er i varme? Hvordan den alltid ser ut til å finne det mest solrike stedet å sove på? Følg disse enkle rådene for å holde kattungen trygg gjennom en lang, varm sommer.

 • Katter har ikke ry på seg for å være fornuftige når det gjelder solen. Kattungen vil antakeligvis ta strake veien til det mest solrike stedet i hagen på en sommerdag, og du må sørge for at den ikke får heteslag. Prøv å få kattungen til å gå inn i skyggen midt på dagen når det er varmest.
 • Drivhus kan være veldig farlige for kattungen. Den kan vandre inn for å nyte varmen og bli stengt inne hvis noen lukker døren.
 • Det er ikke bare mennesker som kan bli solbrente. Hvis kattungen er hvit eller har blek nese eller ører, bør du kanskje smøre den inn med solkrem. Spør veterinæren om råd.

Nyttårsaften - ikke like festlig for den lille

Du synes kanskje at fyrverkeri er flott, men kattungen deler nok ikke denne oppfatningen. Hvis du følger rådene nedenfor, kan du gjøre nyttårsaften sikrere og mer utholdelig for kattungen:

 • Selv om kattungen normalt har lov til å være utendørs, bør du sørge for at den holder seg inne når fyrverkeriet pågår.
 • Bråket fra fyrverkeriet kan være veldig skremmende for kattungen. Hold den så langt unna det som mulig. Det er lurt å la radio eller TV stå på for å distrahere den.
 • Lukk gardinene. Kattungen har ikke lyst til å se fyrverkeriet!

Pass på liljene

Liljer kan være livsfarlige for kattunger. Alle deler av planten er giftige for dem. En katt trenger ikke engang å spise av en lilje for å bli påvirket. Hvis den kommer borti en lilje og pollen setter seg i pelsen, kan det være farlig når katten vasker seg. Kattungen kan bli blind, kaste opp, få nyresvikt, bli paralysert eller til og med dø. Hvis du har mistanke om at kattungen har vært i kontakt med liljer, skal du straks ta den med til veterinæren.

Generelt sett bør du prøve å unngå å ha liljer i huset i det hele tatt. Hvis du bruker dem i blomsterarrangementer, skal du plassere dem godt utenfor kattungens rekkevidde. Sørg for at eventuell løs pollen eller avfalte blader fjernes, og vask hendene godt før du håndterer kattungen. Du finner flere opplysninger og råd på RSPCAs nettside, www.rspca.org.uk.

Relaterte artikler

Relaterte produkter