Giftige potteplanter

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mange katteeiere har de siste årene valgt å holde kattene sine innendørs. Dette er forståelig ettersom faren for trafikkulykker er reell både på landet og i byen. Men livet innendørs er heller ikke uten risiko. Vektøkning grunnet inaktivitet eller adferdsproblemer på grunn av manglende stimulering er enkelt å løse gjennom et riktig kosthold og tilgjengelige leker som holder kattene aktive og interesserte. Men på hvilke andre måter kan du holde katten din trygg?

Trygge omgivelser

Potteplanter kan være av betydelig fare for katter som blir fristet til å tygge på blader eller blomster spesielt. Delen av planten som faktisk er blitt spist kan spille en avgjørende rolle for hvordan katten blir affektert: Påskeliljekronen for eksempel er en vanlig årsak til forgiftning hos hunder, men bladene og blomstene (hvilket en katt mest sannsynlig vil foretrekke) er en mye mindre vanlig grunn til forgiftning. For å være på den sikre siden bør påskeliljer og liljer helst unngås da de er en av de vanligste kildene for forgiftning hos kjæledyr. Det er også viktig å huske på at ferske blomsterbuketter også kan bli spist - liljekonvaller for eksempel er giftige for katter.

Sikre omgivelser

Katten din trenger ikke sluke en hel plante for å pådra seg skade, enkelte planter som Kroton har giftig saft som siver ut når panten blir tygget på. Dette gir blemmer rundt munnen. Likevel bør risikofaktorene bli holdt i proporsjon. I enkelte tilfeller kan den giftige reaksjonen til planter være veldig mild, mens i andre kan den være selvbegrensende, hvilket betyr at katten vil bli frisk på egenhånd. Det er heller ikke uvanlig å se en fryktelig lang liste over potteplanter som kan forårsake forgiftning hos katter. I realiteten vil de fleste katter finne disse plantene lite attraktive og uinteressante. Alpefiol for eksempel er ofte inkludert i disse listene, men det er kun roten som er giftig, og få katter vil nok finne dem så fristende at de vil grave ned til roten for så å spise store nok mengder til å fremkalle en reaksjon.

Hjelpsomme tips

 • Unngå å kjøpe potteplanter some er kjent for å skape giftige reaksjoner hos enten barn eller kjæledyr - dersom de er en fare for barn er de mest sannsynlig også det for katter
 • Dersom katten din spiser store mengder av en potteplante eller en liten mengde av en kjent giftig plante, eller sikler eller virker stresset etter å ha tygget på en plante, kontakt dyrlegen din umiddelbart
 • Vurder å ha sølvpapir eller plastfolie rundt stammen på potteplantene dine - dette gjør det vanskeligere å grave opp røttene av planten.
 • Pass på at du alltid har nok friskt vann tilgjengelig (for å unngå fristelsen med å tygge på bladene for fuktighet)
 • Tilby leker, tidsinnstilte måltider fra automatiske skåler, eller en leke som blåser I vinden utenfor vinduet for å holde katten opptatt når du er ute. Kjedsomhet kan nemlig føre til plantetygging.

De vanligste giftige potteplantene

Azalea

Liljer, inkludert påskelilje, Daglilje og Tigerlilje

Kroton

Påskeliljer (Narciccus planter)

Kaladium

Dieffenbachia (prikkblad)

Fikus (gummiplanter, bjørkefiken og mangefargete fikusplanter)

Philodendron (klatrer)

Monstera (Sveitsisk osteplante)

Oleander

Julestjerne (Poinsetta)

Korallsøtvier (Solanum capsicastrum)

Kristtorn

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.