Katt og baby

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvordan vil katten din reagere på den nyankomne i familien, og hvordan kan du forsikre deg om at katten og babyen kommer overens? Dyrlege og adferdsspesialist Francesca Riccomini gir råd om hvordan du kan forberede familiekatten din på et nytt tilskudd.

For mange eiere er katten et familiemedlem og har på lik linje med alle andre samme tilgang på det hjemmet har å tilby. På dyrespråk vil dette inkludere menneskelig oppmerksomhet, hvilket ofte er et krav dersom noen er hjemme. Så kan katter og småbarn komme overens?

Festens midtpunkt

Det er ikke uvanlig for en katt å bli godt vant og til og med bortskjemt, nesten som familiens baby. Dette er helt greit dersom det passer kattens temperament og alle andre som er involvert. Men problemer kan oppstå når en virkelig baby kommer inn i bildet.

Problemene kan bli alvorlige dersom katten er voksen og utelukkende har negative opplevelser rundt babyer og småbarn, spesielt hvis dette har skjedd i den viktige sosialiseringsperioden til kattungen som varer fra to til syv ukers alderen. Mange av oss får katten vår når den er godt forbi dette stadiet og vi ikke har mulighet til å introdusere små kattunger for små barn. Selv om det ikke er umulig å gjøre opp for denne mangelen på erfaring i ung alder, er det best å planlegge og forberede seg i god tid før fødselen.

Forskjellige reaksjoner fra forskjellige katter

Hvordan den enkelte katt vil reagere på den nyankomne avhenger av gener (avstamning og foreldre like mye som rase), personlighet  og erfaring. Det må sies at disse ikke nødvendigvis vil forhindre den enkelte katt i å kunne fungere på en harmonisk og trygg måte med små barn.
Enkelte eiere vil etter nøye vurdering komme til den konklusjon at de ikke kan ta ansvar for et spesielt  kjæledyr når de har barn, og vil derfor finne et nytt og godt hjem som vil passe bedre til katten deres.

Dessverre er avgjørelsen om å kvitte seg med et husdyr ikke alltid like gjennomtenkt, og aggresjon mot barna eller tissing (noe som en uforberedt ankomst av en baby kan fremkalle), er ikke en uvanlig grunn for at katter ender opp med behov for å bli omplassert. Det er ikke alltid mulig å forhindre et slikt trist utfall, selv med forberedelser, men det kan ofte unngås med grundig gjennomtenking og planlegging.

Å leve i harmoni

For å øke sjansen for at din utvidede familie skal komme overens, er det to ting du bør ta hensyn til: miljøet og katten selv. Katten din behøver å ha sin egen seng, mat- og vannskål, leker, kattesandkasse osv.

Selv om disse bør være praktisk plassert for alle i huset, bør de også være på det riktige stedet for katten din. Kattesanden bør være plassert et sted hvor katten kan ha litt privatliv og et stykke unna matskålene og folksomme områder som kjøkken eller gang. Klorestedet bør være i nærheten av en ytterdør eller i nærheten av området katten din allerede har valgt å markere som sitt territorium ved å klore.

Hvis mulig, bør du velge et litt høytliggende sted hvor katten din kan spise eller hvile, eller et område som kan stenges av ved hjelp av en barnegrind. Dette gir katten mulighet til å gjemme seg unna fremstøtene fra barnet. Hvis den nåværende plasseringen av kattesand, matskåler og seng er upraktiske, er det viktig du gjør endringene med en gang. Det er spesielt viktig for eldre katter at disse forandringene skjer gradvis.

Et sted å gjemme seg

Husk at den vanligste måten for katter å reagere på en skremmende situasjon, er å gjemme seg, helst på et mørkt, høyt- og avsideliggende sted hvor det er god utsikt så de kan vurdere situasjonen i trygghet.

Slike tilfluktsteder kan på en enkel måte opprettes ved å sette pappesker på siden eller kurver med tak på toppen av møbler eller hyller. Lag flere slike gjemmesteder i hjemmet ditt, spesielt på de stedene du vil tilbringe tid med babyen. Stimuler katten din til å benytte seg av dem ved å legge favoritteppene eller smakfulle godbiter i dem. Ingen adgang

Ofte vil det rommet som babyen får, være et rom katten tidligere har hatt fri adgang til. Det er lurt å stenge av rommet i god tid før babyen kommer. For å redusere fiendtlige reaksjoner til forandringen og for å hindre avsperringsfrustrasjon, kan du spraye den lukkede døren og dørkarmen med Feliway. Husk at innekatter i større grad vil merke endringene i deres miljø, territorium og livsstil sammenlignet merd katter som også har utendørstilgang.

Endringer i territorium

Katters luktesans er meget sensitiv og lukter er derfor et viktig middel for kommunikasjon. Følgelig kan en endring i luktprofilen i en katts territorium ha stor effekt og skape stort stress for katten. Dette er ofte oversett, men kan forklare hvorfor utstyr til babyen anskaffet før dens ankomst ofte blir objekt for urinering ettersom katten forsøker å berolige seg ved å "markere" disse tingene med sin egen lukt.

Feromonforberedelser kan derfor også være nyttig til babyutstyr, som for eksempel vogner, barnesenger og -stoler. På bakgrunn av dette kan det være smart å få så mange dagligdagse babyting fra venner og familie som mulig for at katten din skal bli introdusert i god tid til den lukten den senere vil støte på!

Dette kan synes ubetydelig for oss da vi ikke har den beste luktesansen, men for en katt kan det bety en stressende inntrenging. Tar du med disse tingene inn i hjemmet gradvis og kontrollert bør det bidra til å redusere kattens fiendtlighet mot dem fordi katten da kan bli kjent med dem på en avslappende måte. Du vil da også få mulighet til å skape positive assosiasjoner ved at for eksempel å gi katten en godbit eller å leke favorittleken hennes når noe nytt ankommer.

Klapp, lek, mat

Det er verdt å huske på de essensielle "reglene" om aldri å gi etter for en katts frykt ettersom dette kun vil gjøre situasjonen verre. Forsterk heller en avslappet oppførsel hos katten ved å rose, klappe, leke med eller mate den.

En katts hørsel, på lik linje med luktesansen, er langt bedre enn vår, så det vil være verdt å spille av lydopptak med babylyder på lavt volum - gråt, gurgling, skriking osv. Også her er det smartere å belønne ønsket oppførsel for deretter å øke volumet gradvis etter hvert som din katt indikerer at den håndterer det.

De første møtene

Det vil naturligvis være nyttig å la babyer og små barn besøke hjemmet ditt, men vær bevisst på hvem du velger. Katter kan finne erfaringen overveldende hvis de blir konfrontert med barn som insisterer på å jakte på den. Ha alltid oversikt over situasjonen, og pass på at barna behandler katten med varsomhet.

Barn bør aldri få lov til å forsøke å løfte en katt de ikke er sterke nok til å holde på en komfortabel måte. De skal alltid bli vist hvordan de støtter opp om kattens vekt med en hånd under rumpa slik at den ikke blir dinglende fra forbeina. Husk også på at enkelte samvittighetsfulle barn automatisk vil klemme for hardt på katten når de får beskjed om å holde godt på den. Så selv barn med gode intensjoner kan like lett skade katten som de barna som er røffe og mer uforsiktige.

Det beste er å holde seg til "se, men ikke røre"-samspill, som for eksempel å leke med hyssingsnøre, ball eller lommelykt mot veggen. Barnet sitter da stille ved siden av katten eller kanskje klapper eller børster den forsiktig dersom katten ikke finner det for påtrengende. Gjør opplevelsen enda mer positiv ved å gi katten ros eller en godbit, noe som kan forsterke de gode assosiasjonene til små barn.

La ikke noen, inkludert barn, anspore en katt til å leke direkte med fingre, tær eller andre deler av menneskekroppen. Selv om det ikke er intensjon, kan dette senere føre til at katten skader noen eller får aggresjonsproblemer.

Gradvis forandring

Hvis du har et nært forhold til katten din, kan det være vanskelig å få nok tid til å opprettholde den samme grad av kosing når babyen ankommer. Så det vil være naturlig, samt bedre for katten din, at du god tid i forveien skaper litt distanse til den. Forestill deg hvordan din nye timeplan kommer til å bli, og etabler en ny rutine med katten din som du tror du kan opprettholde i fremtiden. Introduseres disse endringene gradvis, vil overgangen bli enklere. Dersom katten din er vant med udelt oppmerksomhet hele tiden, er det smart å skape litt avstand i korte perioder om ganger så tidlig som før babyen kommer.

Du kan gradvis forlenge disse periodene etter hvert som katten blir mer vant til det. Begynn med faste tider for strukturert lek eller børsting som passer din nye timeplan samt kattens behov. Men dersom den virker stresset eller opphisset, så ikke treng deg på da den som regel bare vil bli mer opprørt og den kan til og med "angripe" deg.

Adferdsproblemer

Dersom katten din allerede har adferdsproblemer som du inntil nå har valgt å "overse", er tiden inne for å gjøre noe med dette da det sannsynligvis bare vil forverres med de forandringene en baby fører med seg.

Når babyen ankommer, bør du sette av litt tid for katten din og holde deg til de fastsatte rutinene. Forutsigbarhet er veldig viktig for kattedyr. Hvis du rett og slett er altfor opptatt til å kunne ta deg av katten, kan du også vurdere å be venner eller familie om å gi katten litt ekstra oppmerksomhet ved å leke med den eller børste den. Dersom katten forsøker å rømme fra barna, skal du aldri stoppe den. Flukt er kattens naturlige reaksjon på noe som er nytt og uvant. Hvis du forsøker å holde den tilbake, vil det stresse den og frykten kan utvikle seg til aggresjon dersom den tror at den er fanget og har mistet kontrollen over situasjonen. Å komme hjem med babyen

Dette er spesielt viktig når du først har med babyen hjem. Hvis du har forberedt katten slik vi har beskrevet ovenfor, vil katten forhåpentligvis ikke være for fiendtlig til den nyankomne. Ved å installere pluggbar Feliway på forskjellige steder i huset, spesielt områder assosiert med babyen, burde du ha hjulpet den til å slappe av. Du kan også vinne den over ved å gi den snacks som vanligvis ikke er tilgjengelig.

Noen katter blir mer på vakt overfor barn når de begynner å bevege seg rundt. Et kravlende eller stavrende barn kan overraske en katt, og hyling og skriking kan være skremmende for den. Tilgjengelige tilfluktsteder blir derfor enda viktigere for katten i denne perioden. Barn bør aldri oppdras til å tenke på dyr som leketøy. Helt fra starten av bør de bli lært opp til å respektere katten, å nærme seg og å behandle den forsiktig og på en god måte. Dette er viktig fordi det er så mange fordeler og gleder ved å vokse opp i en familie med et veltilpasset kjæledyr.

Ref: Feline Advisory Board - www.fabcats.org

Relaterte artikler

Relaterte produkter