Hvordan fôre en katt med sensitiv mage

minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du lagt merke til at katten din stadig er syk, eller at den av og til ser ut til å slutte å spise? Du har kanskje lagt merke til at den av og til har rennende bæsj eller virker ukomfortable etter å ha spist. Alt dette kan være tegn på at katten din har en sensitiv mage. Men hva betyr det, og hva kan du gjøre for å hjelpe?

Hva er en sensitiv mage?

Begrepet "sensitiv mage" betyr egentlig bare at katten din har hyppige mage- og tarmproblemer. Dette kan være oppkast, brekninger, diaré, kolitt eller, hos katter, hyppige hårballer. Det finnes mange forskjellige årsaker til en sensitiv mage, så hvilken mat du bruker for å takle problemet, avhenger i stor grad av den underliggende årsaken.

Å lese tegnene

I likhet med oss mennesker får alle katter av og til problemer med magen. Kanskje katten din fanget en mus som ikke falt i smak. Men hvis du merker at katten din har mageproblemer med noen dagers mellomrom, eller til og med med et par ukers mellomrom, er det best å oppsøke veterinær for å forsikre deg om at det ikke er et medisinsk problem. Hvis katten går mye ut, er det ikke sikkert at du legger merke til de åpenbare tegnene, så prøv alltid å veie katten hver måned, enten hjemme på egen vekt eller hos veterinæren. Å legge merke til vekttap er svært viktig for å oppdage sykdom hos katter på et tidlig stadium. Denne vanen hjelper deg også med å oppdage om katten er i ferd med å bli for feit, noe som kan være like ille!

Hva kan være årsaken til kattens sensitive mage?

De vanligste årsakene til sensitiv mage hos katter er:

  • Matvareallergier eller -intoleranser.
  • Stress. Dette er spesielt viktig for katter, særlig de som bor sammen med andre katter eller som kun holdes innendørs. Stress kan være en viktig faktor ved irritabel tarm-syndrom (IBS) hos hunder og katter, så vel som hos mennesker. Dette er ikke fullt ut forstått på nåværende tidspunkt, men forskning pågår.
  • Parasitter
  • Infeksjoner.

Når du går til veterinæren, kan avføringsprøver og til og med videoer av kattens sykdom være til stor hjelp hvis du kan skaffe dem. Det kan være at veterinæren din ønsker å ta ulike prøver, inkludert blodprøver, avføringsanalyse, ultralyd eller røntgen. I noen tilfeller kan det være nødvendig med biopsi.

Fôring av katter med sensitiv mage

Hvis veterinæren din finner en klar underliggende årsak, for eksempel parasitter, kan det hende at hen bare trenger å gi behandling. Hvis det ikke er noen åpenbar årsak, kan det være at katten trenger å bytte fôr. Mange katter med "sensitiv mage" kan ha det som kalles Food Responsive Enteropathy (FRE). Dette er tilfeller som, som navnet antyder, blir bedre når katten får et fôr som støtter fordøyelseshelsen. Det kan være at katten din har fått et fôr av lavere kvalitet som den har problemer med å fordøye, eller et fôr som inneholder for mye fett til at kroppen tåler det. Matvarer som fremmer tarmens helse, inneholder lettfordøyelige ingredienser av høy kvalitet. De inneholder omega-3 som motvirker betennelser, samt gode kilder til prebiotiske fibre som gir næring til de "gode‘ bakteriene som holder tarmfloraen og immunforsvaret sunt.


Hvis katten ikke blir bedre av å bytte fôr, kan veterinæren prøve antibiotika eller steroider, eller foreslå en eliminasjonsdiett. Disse fôrene er beregnet på katter som mistenkes å ha en fôrallergi eller -intoleranse. Bivirkninger (begrepet som dekker både allergi og intoleranse) skyldes vanligvis en bestemt ingrediens i maten, for eksempel et kjøttprotein. Veterinæren kan gi deg et fôr som inneholder hydrolyserte proteiner, som brytes ned til en størrelse som er for liten til at kroppen kan gjenkjenne dem som allergifremkallende. Veterinæren kan også foreslå et fôr som inneholder ingredienser som katten din aldri har spist før. I forbindelse med disse eliminasjonsforsøkene er det viktig at du KUN gir det fôret du har fått av veterinæren, og ikke noe smågodt eller matrester. Vanligvis varer en prøveperiode for tarmproblemer i 2-4 uker, men veterinæren din vil forklare det hele for deg. Det kan hende at katten din må fortsette med spesialfôret resten av livet hvis det oppdages en intoleranse.


Veterinæren kan anbefale våtfôr eller en blanding av våt- og tørrfôr. Mageproblemer kan raskt gjøre katten dehydrert, og våtfôr er en fin måte å øke vanninntaket på. Mange katter er også veldig glade i våtfôr, så det kan være en god måte å få katten din til å spise godt igjen. Følg veterinærens råd, og spør alltid om hvordan du skal legge om fra det gamle fôret til det nye.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA