Katter og mus: Hva du skal gjøre hvis katten din fanger et musetrofé

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En rivalisering som strekker seg over tusenvis av år, og maktkampen mellom katter og mus viser ingen tegn til å lette opp. Hva er det katter synes er så tiltalende ved mus? Og hva gjør du hvis katten din slipper gnagertroféet på puten din?

Mennesker kan ha hatt tamme katter så lenge som 4000 år siden, ifølge National Geographic. På et tidspunkt må noen ha lagt merke til at katten deres var flink til å fange mus og må dermed ha sett fordelen med å ha katter i nærheten (i tillegg til det søte samværet). Snart ble katter innleid arbeidskraft med mat og ly som betaling, av bønder og andre som trengte å holde gnagere borte. Det har vært et spill med katt og mus siden.

Hvorfor katter tiltrekkes av mus

Enkelt sagt, mus er et enkelt mål. I likhet med fugler, et annet favorittbyttedyr for katten, er mus den perfekte størrelsen for små poter og kjemper ikke for hardt tilbake. Katter er jegere som elsker å forfølge målet sitt og slite dem ut. De er også tiltrukket av musenes flimrende, glitrende og uforutsigbare bevegelser. En musegodis tilfredsstiller kattens sug etter kjøttprotein pluss ønsket om jakt.

Katten min spiste en mus! Hva nå?

Når en katt fanger en mus, kan de lage ganske mye rot. Når du rydder opp på åstedet, må du bruke hansker for å beskytte mot parasitter. Senter for sykdomskontroll og -forebygging anbefaler å behandle det berørte området med desinfeksjonsmiddel eller en blanding av blekemiddel og vann og, hvis det er aktuelt, vaske sengetøy i varmt vann.

Svart og hvit katt som ser opp med to museleker som sitter foran den.

Er det noen helseproblemer?

Det er mulig for katten din å bli syk av å spise en mus. Ifølge Animal Medical Center kan mus bli infisert med rundorm, som de deretter kan overføre til katten din. Mus kan også bære parasitten som forårsaker toksoplasmose, som kan overføres til katter og deretter overføres til mennesker via kattebæsj.

Katter som får toksoplasmose, viser ikke tegn på sykdommen, bemerker forskere ved University of California, Davis, School of Veterinary Medicine. Kattens veterinær kan imidlertid teste avføringen for å utelukke andre infeksjoner, for eksempel rundorm.

Mennesker viser kanskje ikke tegn på toksoplasmose heller, men hvis katten din har jaktet nylig og du har uforklarlige symptomer, som feber, muskelsmerter, vondt i halsen eller synsproblemer, bør du oppsøke lege umiddelbart. Heldigvis kan toksoplasmose hos mennesker og katter behandles.

På jakt

Innendørskatter fanger mindre mus enn utekatter, men det kan skje. Din kattevenn er programmert for jakt, og det er derfor katten din noen ganger angriper tilfeldige gjenstander som papirbiter eller føttene dine.

Tilfredsstill kattens rovdyrinstinkt med ikke-levende byttedyr. En museleke er en velprøvd erstatning, det samme er en batteridrevet mus som etterligner bevegelsene til den virkelige tingen. Du kan også lage Gjør-det-selv-katteleker med gjenstander fra hele huset.

Katter og mus vil kanskje aldri kunne leve i harmoni, men du kan forbedre situasjonen ved å holde katten din innendørs, gi dem leker og engasjere dem i lek. Og hvis katten din noen gang får tak i en mus, er det alltid lurt å få sjekket den av veterinæren.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en skribent, mamma og langtids-dyreeier. Hennes to Russian Blues-katter hersker i hjemmet. Arbeidet hennes vises også i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om kjæledyr, graviditet og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

Relaterte artikler

 • Kattungepsykologi: Forstå hva katten din tenker

  For å gi kattungen din best mulig omsorg, er det viktig å forstå den. Lær mer om hva kattungen din tenker og gjør.
 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Katter i løpetid

  Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet, Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.