Endre en hund som kjeder seg til en leken hund ved hjelp av disse 6 lekene

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mistenker du at hunden din kjeder seg? Hunder er energiske vesner med et sterkt ønske om å leke og sosialisere. Når hunder har måttet sitte i ro for lenge begynner de å kjede seg, og hunder som kjeder seg er ulykkelige. Å kjenne igjen kjedsomhet hos hunden din er en viktig del av å være en hundeeier, og å leke med hunden er en fin måte å gi dem ny energi.

Skap et berikende miljø

Å holde dyr stimulert er viktig, og ingen ser viktigheten av dette like godt som  dyrehager. Å gi et stimulerende miljø i dyrehager kalles "berikelse", og hunder trenger også et berikende mlijø i hjemmet.

Instituttet Smithsonian Conservation Biology sier: "Berikelse inkluderer designet av stimulerende og naturalistiske innhegninger, boende i passende sosiale grupper i dyreparker, og introduksjon av gjenstander, lyder, lukter eller andre stimuli i dyrets mljiø. Miljøberikelser er like viktig for dyrevelferden i dyrehager som ernæring og veterinærmedisin. I den nasjonale dyrehagen er berikelse en integrert del av den daglige omsorgen for alle artene våre."

Introduserer du hunden din for nye stimuli? Det er kanskje lurt å gjøre noen forandringer på hvordan dere leker? Selv aktive hunder kan kjede seg dersom deres daglige rutine blir, ja, en rutine. Her er fem tegn på at hunden din kjeder seg, og en liste over leker du kan leke med hunden din for å gi den ny energi.

Tegn på en hund som kjeder seg, og leker for å holde dem beriket og underholdt

Økt bjeffing

Om du har lagt merke til at hunden din har bjeffet oftere enn vanlig, kan det hende at du har en hund som kjeder seg. Plutselig bjeffing uten synlig grunn er en måte hunden kan få oppmerksomhet fra eieren sin på, selv om det ikke ser ut som det er deg den bjeffer til. Tenk på det som en mild utargering.

Trening er en god måte å leke med hunden på. Du tenker kanskje at hunden din ikke kommer til å like treningen, men det er ikke sant. Hunder liker å være aktive, og å ha oppgaver de skal gjøre. Gi hunden din mini-oppdrag. Start med å lære hunden din kommandoen "bli". Når hunden er i "bli-posisjon", kast en leke og la den lande. Vent litt før du setter hunden fri fra å "bli" med kommandoen du bruker ("okei, eller "versegod") Når hunden henter leken, få den til å levere den tilbake til deg. Øv på dette mange ganger, og det som var en hund som kjedet seg blir snart bare en trøtt hund i stedet.

Økt tygging

Hunder som kjeder seg har en tendens til å bli destruktive. Om hunden din tidligere har oppført seg eksemplarisk, og nå har begynt å tygge på sofaen, sko, eller andre ting, er det på tide å gjøre noe for å stoppe denne oppførselen før det blir et regelmessig problem. 

Drakamp er en perfekt lek for en hund som elsker å ha noe i munnen. Du bør likevel sørge for å lære hunden din hva det er greit å spise og hva de ikke skal spise, før du begynner med leker som involverer tygging eller å bruke nesen.

Fôrrelaterte leker er dessuten passende å leke med hunder som liker å tygge, så lenge du er forsiktig med å ikke overfôre hunden din. Det fins mange måter å bruke fôr på når dere leker. Du kan begynne med å kjøpe en leke der hunden må jobbe hardt for å få godbitene ut. Du kan også prøve å gjemme små fôrkuler på et rom, og så slippe hunden din inn for å finne dem. Alle godbiter hunden finner får den også spise!

Løpe i sirkler

Jack Russell terrier chases tail from an overhead view.

Har hunden din plutselig begynt å jage halen sin? Har den begynt å løpe rundt i sirkler i rommet? En hund som løper i sirkler har masser av energi å kvitte seg med.

Mosjon er den beste formen for lek for en hund med mye energi. Å kaste frisbee eller ball er en fin måte å leke på. Andre måter å bli kvitt energi er lange turer, eller til og med raske løpeturer. Så lenge dere holder dere aktive kommer alle leker som krever fysisk aktivitet til å fungere.

Klynking

Akkurat som babyer, klynker hunder når de trenger litt mer oppmerksomhet fra deg. Og akkurat som babyer kan denne klynkingen være overveldende og til og med plagsom for foreldrene. Før du begynner å leke, ta et steg tilbake og analyser situasjonen. Ja, en klynkende hund kan være frustrerende, men hvorfor klynker den? Det er enkelt: den trenger deg. Når du endrer perspektivet ditt, blir klynkingen plutselig mindre plagsom, og du vil gjøre hva som helst for at hunden din skal slutte å kjede seg.

Her er det positive med en hund som klynker: alt du gjør for å leke vil underholde dem! Gjemsel er en morsom lek for deg og hunden din. Hvis du har barn kan du oppmuntre dem til å være med å leke. Få en person til å gjemme seg, og få så hunden din til å gå å finne ham eller henne.

Fotfølger deg

Du visste at du var populær, men du trodde ikke du var så populær at noen skulle følge etter deg hele kvelden. Hunden din vil være  følgesvennen din. Hunder er flokkdyr, og du er lederen dens. Dette betyr at hunden din kommer til å følge etter deg til du gir den noe annet å gjøre.

For en hund som bokstavlig talt tilbringer timevis ved dine føtter, hvorfor ikke prøve å leke Kongen befaler? Start med hunden din på den ene siden av hagen og si "bli". Gå så til den andre siden av hagen og rop  kommandoer til hunden din. Enkle kommandoer som "sitt" eller "dekk" kan selvsagt brukes, men om du vil gjøre det litt vanskeligere kan du prøve å rope "kom" for at hunden skal komme til deg, og så "stopp" for å få hunden til å stanse på veien. Som andre leker med hunden din må du passe på å belønne den når den følger kommandoene dine. Hvis hunden din gjør feil på en kommando, få den til å gå tilbake til den siden av hagen hvor den startet.

Noen av oppførslene nevt ovenfor kan også være tegn på et underliggende helseproblem. Dersom du er bekymret for hundens nye atferd, kontakt veterinæren din for å utelukke at hunden din har et helseproblem.

Om du ikke har tid til å leke med hunden din, må du forsikre deg om at du har mange hundeleker du kan gi hunden når du er veldig opptatt. Du trenger ikke nødvendigvis ha en ny leke hver gang, men det er best å veksle mellom leker. Gjem noen slik at de gamle lekene føles som nye etter en stund.

Husk at den enkleste måten å unngå en hund som kjeder seg på er å gi dem noe å gjøre. Regelmessige turer og leking med hunden din vil holde den lykkelig og fornøyd, og du kommer til å trives med det du også.

Forfatter

Forfatter

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila er en dyrevenn som tror på ordenes makt og at et budskap kan informere, og til og med transformere, den tiltenkte målgruppen. Tekstene hennes er tilgjengelig både elektronisk og i trykt form. Kontakt henne på Twitter @ReinventingErin eller finn ut mer om henne på http://erinollila.com.

Relaterte artikler

Relaterte produkter