Kastrering av hund

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kastrering («sterilisering») av hund er vanlig i mange land når hunden ikke skal anvendes i avl.

Hva er kastrering:

Kastrering av hund er et kirurgisk inngrep som gjør at hundene ikke kan reprodusere seg. Ved kirurgisk kastrering opereres testiklene eller eggstokkene (og hele eller deler av livmoren) bort. (Ved sterilisering beholdes testiklene eller eggstokkene, men deler av eggleder eller sædleder tas bort; dette gjøres ikke i Norge). Disse inngrepene foregår under generell anestesi. Etter operasjonen bør hunden ta det med ro i en kort periode.

I Norge er rutinemessig kastrering ikke tillat i henhold til dyrevernsloven. Et kirurgisk inngrep får kun gjennomføres der det er en medisinsk indikasjon til inngrepet. Dette kan være hensyn til den enkelte hundens velferd eller helse eller andre særlige grunner. Dette avgjør dyrlegen sammen med deg for hver hund det kan være aktuelt å kastrere.

Momenter å tenke på ved kastrering av hund:

Kastrering er et stort inngrep for hunden. Sammen med dyrlegen vil dere finne ut om kastrering er det riktige for hunden.

Fordeler med kastrering:

Kastrering av tisper før første eller andre løpetid reduserer risikoen for å utvikle kreft i jurvevet. Da hele livmoren normalt fjernes vil også muligheten for å utvikle pyometra («livmorbetennelse»), eller kreft i livmoren eller eggstokkene, være eliminert. Uønsket drektighet kan heller ikke forekomme

Belastningen på foreninger som omplasserer dyr og dyrehjem blir også redusert når antall valper, også gjennom uønsket drektighet, reduseres.

Også hanhunder kan ha fordeler av kastrering. Når inngrepet gjennomføres er mindre viktig enn hos tispe. Men kastrerte hanhunder vil ikke kunne utvikle kreft i testiklene og har en klart redusert mulighet for å utvikle prostataproblemer. Kastrerte hanhunder vil heller ikke bli så stresset eller løpe vekk når det er tisper med løpetid i nærheten. Annen paringsrelatert oppførsel som å ri vil også bli redusert.

Endringer etter kastrering

Etter kastrering vil kroppen til hunden gjennomgå endringer da den kjønnshormon-relaterte påvirkning og adferd forsvinner. Kasteringen vil ikke endre hundens personlighet, men flere dyreeiere opplever at hunden blir roligere etter kastrering.

Hormonendringene demper også metabolismen. En redusert metabolisme gjør at kastrerte hunder lett går opp i vekt etter inngrepet. Det er viktig med riktig ernæring som tar hensyn til muligheten for vektøkning. Vi anbefaler at dere etter kastrering bytter til et fôr som er tilpasset den kastrerte hundens behov, som Hill’s VetEssentials NeuteredDog.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>