Fordeler med kastrering

Kastrering av hunden er vanlig praksis mange steder, spesielt i utlandet, og regnes som en del av ansvarlig hundehold av enkelte eksperter, forutsatt at du ikke har planer om å bruke hunden i avl.

Her er en kort oppsummering av hva kastrering er:

Kastrering er kirurgiske inngrep der eggstokker og livmor eller testikler fjernes. Kastrering kan gi noen bivirkninger, som du finner nedenfor.

Hva du bør ta i betraktning før du kastrerer hunden:

Kastrering er en viktig avgjørelse og eiere må vurdere fordeler og ulemper før de tar avgjørelsen. Veterinæren kan gi de beste rådene om hva som er riktig for deg og hunden din. For eksempel, hvis hunden din er sammen med andre hunder, slippes løs for å løpe fritt eller passes av andre enn deg, kan det være fordelaktig å kastrere den for å unngå uønskede svangerskap.

Fordeler med kastrering

Tisper: Det er betydelige fordeler med kastrering av tisper, spesielt før første eller andre løpetid. Bortsett fra å eliminere risikoen for ikke-planlagte/uønskede svangerskap, har tidlig kastrerte tisper en lavere risiko for kreft i brystkjertlene. Fullstendig fjerning av livmor eliminerer risikoen for pyometra («livmorbetennelse»), en potensielt livstruende tilstand.

Altfor mange hunder blir omplassert. Valper fra ikke-planlagte kull ender som regel opp som omplasseringshunder. Det er derfor best å overlate avl til ansvarsfulle personer som på forhånd sørger for at valpene får permanente hjem

Hannhunder: Det er fordeler for hannhundene også! Alder spiller mindre rolle for hannhunder, men sjansene for testikkelkreft og prostatasykdommer er mindre for kastrerte hannhunder. Enkelte hannhunder som ikke er kastrerte kan vise uønsket hormonrelatert atferd som at de rir på mennesker og andre hunder. Eller at de stikker av og streifer omkring, noe som kan være farlig dersom de streifer nær veier eller langt hjemmefra på leting etter tisper.

Endringer etter kastrering

Veterinæren vil kunne forklare deg om endringene som oppstår i hundens kropp etter kastrering. Disse endringene kan være mer merkbare hos hannhunder. Kastrering endrer ikke hundens personlighet men det er sannsynlig at man vil merke endringer i hormondreven atferd. Flere eiere sier at hunden ble roligere etter kastrering.

I tillegg til ovennevnte endringer, kan det også oppstå endringer i stoffskiftet. Lavere stoffskifte betyr at hunden kan bli overvektig etter kastrering. Det er derfor viktig å være spesielt oppmerksom på ernæringsmessige behov for å sikre at hunden ikke blir overvektig. Det anbefales at du bytter til et fôr spesialutviklet for kastrerte hunder, slik som Hill’s™ VetEssentials NeuteredDog.

Relaterte artikler

 • Å ta med hunden til dyrlegen | Hill's Pet

  Veterinærbesøket kan være en utfordring for hundeeieren. Les disse rådene om hvordan veterinærvisitten blir bedre for hunden din og hvordan du enklest kan transportere den til dyreklinikken.
 • Helse og velvære | Hill's Pet

  Alle valper utvikler seg på samme måte, uansett hvilken rase de er. De gjennomgår de samme stadiene fra nyfødt til voksen. Det er ikke bare interessant for deg å kjenne til disse stadiene, men det er også viktig at du er klar over hva valpen din er i stand til i ulike faser i livet.
 • Møt dyrlegen | Hill's Pet

  Alle valper bør få en helsesjekk hver 6. måned hos en veterinær for å sikre at den holder seg frisk og sunn. Lær litt om hva du kan forvente ved undersøkelse av valpen din.
 • Å holde valpen din sunn | Hill's Pet

  Få nyttige råd om hvordan du holder valpen sunn. Her kan du få flere nyttige råd om valpens stell og helse. Vi går gjennom munn- og tannstell, ørepleie, stressmestring og vaksinasjoner.
 • Hvordan stelle og bade hunden din | Hill's Pet

  Få steg for steg tips om hvordan du steller og vasker hunden din for å holde den sunn og ren.
 • Sunn hud og sunn pels | Hill's Pet

  Ta vare på huden og pelsen til hunden din ved å følge disse rådene for stell, bading, børsting og fôring.