Fordeler med kastrering

Published by
min. lesing

Kastrering av hunden er vanlig praksis mange steder, spesielt i utlandet, og regnes som en del av ansvarlig hundehold av enkelte eksperter, forutsatt at du ikke har planer om å bruke hunden i avl.

Her er en kort oppsummering av hva kastrering er:

Kastrering er kirurgiske inngrep der eggstokker og livmor eller testikler fjernes. Kastrering kan gi noen bivirkninger, som du finner nedenfor.

Hva du bør ta i betraktning før du kastrerer hunden:

Kastrering er en viktig avgjørelse og eiere må vurdere fordeler og ulemper før de tar avgjørelsen. Veterinæren kan gi de beste rådene om hva som er riktig for deg og hunden din. For eksempel, hvis hunden din er sammen med andre hunder, slippes løs for å løpe fritt eller passes av andre enn deg, kan det være fordelaktig å kastrere den for å unngå uønskede svangerskap.

Fordeler med kastrering

Tisper: Det er betydelige fordeler med kastrering av tisper, spesielt før første eller andre løpetid. Bortsett fra å eliminere risikoen for ikke-planlagte/uønskede svangerskap, har tidlig kastrerte tisper en lavere risiko for kreft i brystkjertlene. Fullstendig fjerning av livmor eliminerer risikoen for pyometra («livmorbetennelse»), en potensielt livstruende tilstand.

Altfor mange hunder blir omplassert. Valper fra ikke-planlagte kull ender som regel opp som omplasseringshunder. Det er derfor best å overlate avl til ansvarsfulle personer som på forhånd sørger for at valpene får permanente hjem

Hannhunder: Det er fordeler for hannhundene også! Alder spiller mindre rolle for hannhunder, men sjansene for testikkelkreft og prostatasykdommer er mindre for kastrerte hannhunder. Enkelte hannhunder som ikke er kastrerte kan vise uønsket hormonrelatert atferd som at de rir på mennesker og andre hunder. Eller at de stikker av og streifer omkring, noe som kan være farlig dersom de streifer nær veier eller langt hjemmefra på leting etter tisper.

Endringer etter kastrering

Veterinæren vil kunne forklare deg om endringene som oppstår i hundens kropp etter kastrering. Disse endringene kan være mer merkbare hos hannhunder. Kastrering endrer ikke hundens personlighet men det er sannsynlig at man vil merke endringer i hormondreven atferd. Flere eiere sier at hunden ble roligere etter kastrering.

I tillegg til ovennevnte endringer, kan det også oppstå endringer i stoffskiftet. Lavere stoffskifte betyr at hunden kan bli overvektig etter kastrering. Det er derfor viktig å være spesielt oppmerksom på ernæringsmessige behov for å sikre at hunden ikke blir overvektig. Det anbefales at du bytter til et fôr spesialutviklet for kastrerte hunder, slik som Hill’s™ VetEssentials NeuteredDog.

Relaterte artikler

 • Sikker halloween for din hund

  180680638 Halloween kan være en skremmende tid for hunder og barn. Husk på følgende så barn og hunder kan ha en fin og trygg halloween-helg.
 • Hjelp! Hunden/katten min har fordøyelsesproblemer!

  Veel huisdieren hebben van tijd tot tijd een probleem met de spijsvertering. Hoewel het wellicht niet prettig is om in details te treden, is het belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten.
 • Helse og velvære

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Håndtering av hundelopper

  180680638 Alle hunder kan ha perioder der de klør mer enn i andre. Lær hvordan du kan lindre plagene ved kløe og beskytte dem mot hundelopper.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Hundefôr med oksekjøtt

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ VetEssentials™ Valp Mini Kylling

  <ul><li><p>Eksklusivt hos dyrlegen. Komplett ernæring som støtter de fem essensielle helsebehovene hos valper fra 4 ukers alder for god vekst. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA for kognitiv utvikling og godt immunforsvar.</p>
 • Hill's™ Science Plan™ Valp Mini Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini er sammensatt for å støtte immunforsvar og bevegelighet hos valper som foretrekker mindre biter. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA.