Kan hunder spise soya?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du elsker hunden din, og det er viktig for deg å gi den et sunt kosthold for å holde den aktiv, energisk og fornøyd i årene som kommer. Noen ingredienser kan imidlertid sikkert få deg til å lure på om de kan spises av voffsen din. Det er en stor sjanse for at soya er en av disse ingrediensene... Kan hunder spise soya? Er produkter som soyasaus trygge for hunden din? Noen mennesker anser soya som et sunt tillegg til en diett, mens andre sier den bør unngås. La oss se nærmere på om soya er en sunn ingrediens i hundefôr og om den kan spises i ulike former.

Kan hunder spise soya?

For det meste, ja, hunder kan spise soya så lenge de ikke har fått påvist en soyaallergi. Det har imidlertid betydning hvor mye soya hunden din får i seg.

Rådfør deg alltid med veterinæren din før du gir noe nytt til hunden din. Hvis du introduserer det til kjæledyrets kosthold og ikke vet hvordan de vil reagere, start sakte. Introduser kun én ny type fôr om gangen, slik at du kan se om det er noen reaksjoner på den nye maten. Hvis du merker noen form for reaksjon, kontakt veterinæren din umiddelbart for å finne ut om hunden din har en allergisk reaksjon.

Gul blandingslabrador står med ørene bak og en sølvskål i munnen på kjøkkenet.

Er soyaingredienser greit i hundefôr?

Foreløpig sier studier ja. I en artikkel for Your Dog fra Tufts University Cummings School of Veterinary Medicine, sier Tufts veterinærernæringsfysiolog Cailin Heinze, VMD, DACVM: "Noen mennesker tror at soya brukes i kosthold som en billigere og dårligere erstatning for kjøtt, men det stemmer ikke. Den er ikke dårligere. Soya er den høyeste kvaliteten blant planteproteinene [...] Mens noen animalske proteiner er mer fordøyelige og kan brukes av hunder, er andre animalske proteiner ikke like gode som soya. Så å ha soyaprotein i et kosthold betyr ikke at proteinkvaliteten er dårlig, og det å ha kjøtt eller annet animalsk protein i et kosthold betyr heller ikke at proteinkvaliteten er god."

Faktisk har soya mange fordeler — den har høyt innhold av vitaminer, folsyre og aminosyrer. Den inneholder også en god konsentrasjon av fettsyrer, og soya er en god kilde til fiber og kalium.

Så, hva er problemet med soya (og soyaprodukter)?

Å fôre hunden din for mye med noen av de vanligste soyaalternativene er kanskje ikke det sunneste valget. Ikke sikker på hvilken mat som inneholder soya? Tofu, edamame, miso, tempeh og tamari er noen av de vanligste soyamatvarene. Og ikke glem soyabaserte produkter som soyamelk, soyaost, soyayoghurt med mer.

Noen ganger er soya bare en av mange ingredienser i en matvare. Du finner ofte soya i bakevarer, frokostblandinger, peanøttsmør, vegetabilsk olje, energibarer med høyt proteininnhold for å nevne noe.

Som nevnt før, har soya noen naturlig flotte fordeler for hunden din, men når den blandes inn med andre ingredienser i noen vanlige matvarer kan det skape problemer for hunden din.

Ta soyasaus som et eksempel. Kan hunder spise soyasaus? Svaret er nei, men ikke på grunn av soyainnholdet. Soyasaus er spekket med natrium, og inntak av for mye natrium kan gjøre hunden din ganske sykt. Hvis du noen gang oppdager at hunden din har slikket opp litt soyasaus, sørg for at den drikker mye vann.

Totalt sett er det best å begrense hundens matinntak til sunn hundefôr og hundegodbiter, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at hunden din får i seg noe usunt, eller for mye av noe som er tillatt. Men hvis du noen gang har vært bekymret for om soya som en ingrediens i hundens fôr er dårlig for den, kan du ta det med ro. Et riktig balansert måltid som inneholder soya har mange fordeler. Om du er i tvil, kan veterinæren din hjelpe med å planlegge hundens kostholdsalternativer.

Bidragsyters biografi

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila er en dyrentusiast som tror på kraften i ord og hvordan et budskap kan informere – og til og med transformere – det tiltenkte publikummet. Hennes forfatterskap kan finnes over hele internett og på trykk, og inkluderer intervjuer, spøkelsesskriving, blogginnlegg og kreativ sakprosa. Erin er en nerd for SEO og alt som har med sosiale medier å gjøre. Hun ble uteksaminert fra Fairfield University med en MFA i kreativ skriving. Ta kontakt med henne på Instagram @ErinOllila eller lær mer om henne på http://erinollila.com.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's PRESCRIPTION DIET b/d tørrfôr til hund med kylling

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> b/d™ Canine er et fullverdig fôr til ernæringsstøtte i forbindelse med adferdsendringer som er relatert til hjernealdring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.