Når blir valpen min en voksen hund?

Publisert av
minutters lesing

Find food that fits your pet’s needs

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Er valpen din i ferd med å bli en voksen hund? Det kan være vanskelig å si. Hvis du har hatt hunden siden den var en ung valp, vil du huske de mange endringene som den opplevde: tennene som vokste, å lære å leke apport, pottetrening og sosialt samvær.

Men jo eldre hunden din blir, jo mindre og mer subtil blir utviklingsveksten. Det er viktig for deg som eier å forstå endringene som skjer på hvert stadium av valpens utvikling, slik at du kan følge med på de skiftende behovene når de vokser seg til voksne hunder.

Når blir en valp en hund?

Valpen din vil ikke bli moden på en gang. I likhet med mennesker går hunder over fra å være baby til voksen i etapper, selv om overgangen for hunder skjer mye raskere.Voksen hund lukter på valp som løper ute. Her er hva du skal se etter når valpen din blir voksen:

  • Seksuell modenhet: De fleste hunder blir kjønnsmodne etter 6 måneder og når de fortsatt er på valpestadiet - både fysisk og følelsesmessig. På dette tidspunktet er valpens kjønnsorganer fullt utviklet, noe som gjør dem i stand til å reprodusere seg.
  • Fysisk modenhet: Fysisk sett er hunder fullvoksne når de er 1 år gamle, selv om store raser kan fortsette å vokse til de er 2 år gamle. Når valpen din blir fysisk moden, kan den fortsatt engasjere seg i valpelignende atferd, men de fysiske behovene, inkludert antall kalorier den trenger å konsumere og hvor mye mosjon den trenger for å holde seg frisk, blir en voksen hunds behov.
  • Emosjonell modenhet: Du vet at hunden din har nådd følelsesmessig modenhet når den slutter å oppføre seg som en valp eller ungdom og setter seg helt inn i rollen som en voksen hund. Vanligvis er følelsesmessig modne voksne mindre distraherbare, bedre til å lytte og adlyde og har en roligere og mer fast væremåte. Det nøyaktige tidspunktet for denne overgangen er forskjellig fra hund til hund, men de fleste hunder når emosjonell modenhet ved toårsdagen.

Hvordan håndtere en ungdomsvalp

I valpeutvikling er tiden mellom seksuell modenhet og følelsesmessig modenhet beslektet med menneskelig ungdomstid. Dette kan være et utfordrende stadium - til tider kan oppførselen til valpen din minne deg om den til en opprørsk tenåring. Selv om ikke alle ungdomsvalper viser atferdsproblemer, er det ekstremt vanlig. Det er viktig å være tålmodig, men bestemt og konsekvent når man etablerer grenser og forventninger til atferd.

Dekke din voksende hunds behov: Mat, pleie, trening og mer

Selv om de fortsatt kan ha litt følelsesmessig modning igjen å gjøre, blir valpens fysiske behov de til en hund når den når fysisk modenhet. Slik bør du forvente å møte din voksende hunds skiftende behov:

  • Hundemat for voksne: Voksende valper forbrenner mye energi på en dag og trenger spesialisert fôr som inneholder mye protein, fett og kalorier for å holde følge. Når de er ferdigvokste, bør de imidlertid bytte til voksen hundemat som vil dekke deres ernæringsmessige behov og hindre dem i å bli overvektige. For å unngå mageproblemer, er det best å gå sakte over i løpet av en uke, og gradvis redusere mengden valpefôr mens du legger i det nye voksenfôret.
  • Veterinærbehandling: Bortsett fra sykdom eller skade, trenger sunne voksne hunder i sin beste alder vanligvis bare å besøke en veterinær en gang i året for en årlig helsesjekk. For valper vil imidlertid veterinærer administrere en serie vaksinasjoner som starter ved seks til åtte ukers alder, og slutter med en siste dose ved 16 uker, sier American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA).

dame går med en beagle gjennom skogen på høsten.

  • Trening: En voksen hunds treningsbehov varierer avhengig av størrelse, rase, kjønn, alder og helse, sier ASPCA. Noen små raser og miniatyrraser kan møte treningskravene sine ved å følge deg rundt i huset og leke av og til, mens større hunder har en tendens til å trenge minst 30 minutter om dagen med kraftig aktivitet for å holde seg rolige og i form. Uten den valpelignende trangen til å boltre seg og utforske, kan den voksne hunden din trenge mer strukturerte former for trening som å gå turer, følge deg på fotturer eller kaste ball i bakgården.
  • Hundeutstyr: Avhengig av hvor stor hunden din blir i forhold til valpestørrelsen, kan det hende du må investere i nye kjæledyrsartikler. I tillegg til et større halsbånd og bånd, kan det hende den voksne valpen din også må oppgradere til større mat- og vannskåler, en romsligere seng, et større bur og nye leker som er både større og mer robuste for å tåle tøffere lek.

Det kan være vemodig å se valpen din bli voksen - men så gøy som det første året kan være, er det få ting som er mer givende for en eier enn å bli kjent med personligheten til hunden valpen din var bestemt til å bli. Å møte de skiftende behovene vil bidra til å sette scenen for et kjærlig forhold som vil belønne dere begge i årene som kommer.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

Relaterte artikler

Relaterte produkter