Hopper katten? Hvordan holde potene dens på bakken

Publisert av Kara Murphy
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

 

Kattens verden er grenseløs: inni esker, under senger, oppå tastaturet ditt. Alt er fritt-frem for en katt som ønsker å leke, hvile, gjemme seg eller som ganske enkelt er nysgjerrig. Det kattepriveleget — i dens hode — gjelder også dine benkeplater, øverst på bokhyllen og selv oppå kjøleskapet. Katters hoppetalent er jo tross alt i toppklasse.

De kan enkelt overstige høyder seks ganger sin egen høyde. En studie fra Journal of Experimental Biology påpeker at katter er overlegne hoppere takket være sine lemlengder og muskelmassen i bakbenene deres. En katt starter et hopp ved å huke seg dypt ned mens de løfter forbenene før "en eksplosiv forlengelse" av bakbenene.

Selv om det ikke er noen tvil om at en katts hoppeevne er imponerende, kan det være irriterende (og farlig, som påpekt av Blue Cross at, i motsetning til populær tro, lander katter ikke alltid på bena sine) at katten konstant hopper rundt i områder av hjemmet du hadde foretrukket var kattefrie.

Hvordan kan dyreeiere holde katter unna møbler, hyller, benkeplater og andre forbudte områder i hjemmet?

Rydd hylleneKatter er nysgjerrige vesner. En penn, et nøkkelknippe, eller en skjør pynteting kan fange dens oppmerksomhet og friste den til å hoppe opp og utforske denne "leken" etterlatt til den. Ved å holde hyllene ryddige kan du redusere kattens trang til å utforske steder du ikke vil ha den. Det kan også være til fordel for deg siden katter er kjente for å slå ting ned fra hyllene, og dessverre er de ikke så flinke til å rydde opp etter seg med kost og brett etterpå.En ung oransje tabbykatt oppå en kjøkkenhylle

Hold mat unna kjøkkenbenken

Katten har en mye sterkere luktesans enn deg, så om den lukter noe godt, kommer den sannsynligvis til å hoppe opp for å ta seg en bit. Det kan være farlig for dem, avhengig av hvilken mat det er. Ved å holde overflater fri fra mat og smuler kan du redusere sannsynligheten for at katten blir belønnet for å hoppe opp på kjøkkenbenken din. Dersom katten din er ekstremt nyskjerrig på hva det er du lager til middag — og ikke holder seg unna kjøkkenbenken mens du tilbereder mat — så kan du ganske enkelt stenge katten ute fra kjøkkenet til det er rent igjen.

Lukk persiennene

Katter liker å hoppe opp i vinduskarmen for å nyte utsikten. Dersom du har en vinduskarm du ikke vil at katten skal bruke, kan du lukke persiennene for å stenge av "fjernsynet". Men sørg for at katten har minst ett sted de kan se ut av huset på, siden de liker å følge med.

Gi den et alternativ

Et klorestativ gir din lodne venn et sted å hoppe, trene og utforske. Gjør det interessant for den ved å bytte ut lekene og gi den esker å gjemme seg i, samt sammenkrøllet papir å slå rundt på. Det er bare fantasien som setter grenser! Klorestativ er også en god måte å la katten hoppe og klatre så mye som den vil. Sørg for at du velger et som er robust og som ikke vakler eller velter om katten prøver seg på aktiv akrobatikk. Det er viktig å merke seg at du ikke bør fullstending forhindre katten fra å hoppe. Det er et medfødt, nedarvet instinkt fra deres liv som villkatter der de måtte klatre i trær for å unngå rovdyr og jakte på bytte fra ovenfra før et angrep. Ved å gi katten et tillatt sted å hoppe og trene på, kan du holde den unna andre høye område der de er mindre velkomne.

Bruk dobbeltsidig teip

Katter hater hvordan dobbeltsidig teip føles på potene deres, så det kan være avskrekkende å klistre det på steder du ikke vil at katten skal være.

Forstå dens hoppeoppførsel

Det stemmer at hopping er skrevet inn i kattens DNA. Den er programmerte til å trives i høyden der den er trygg, men det er også viktig at eieren forstår dens behov for å kunne gjemme seg unna andre. Om du merker at katten oftere hopper opp på eller gjemmer seg i et område som er vanskelige å nå (som et klesskap), kan det være fordi den er stresset eller ikke føler seg så bra. Katter er rovdyr, men på grunn av deres størrelse er de også byttedyr, og skadede eller syke katter skjuler ofte sykdomstegn eller gjemmer seg bort for å unngå andre rovdyr. De kan også være redde, og prøver å komme seg unna det som skremmer dem. Det hjelper å forstå hva de er redde for så du kan justere omgivelsene så de føles trygge for katten igjen og den oppfører seg som normalt igjen.

Katter er naturlige hoppere, så du bør ikke hindre denne oppførselen fullstendig. Men med litt disiplin, kan du lære katten hvor det ikke er lov å hoppe.

Bidragsyterens biografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er frilansskribent i Erie, Pennsylvania. Hun har en katt som heter Olive.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.
  Buy Now »