Tannpleie for hunder


Tro det eller ei, men å ta være på din hunds tenner er like viktig som å ta vare på dine egne. Skikkelig tannpleie er avgjørende for ditt hunds generelle helse.


Plakk og tannsteinMonty the dog smiling

Spytt. Kombinasjonen av proteiner, bakterier og matpartikler vil gi plakk som bygger seg opp dersom det ikke blir fjernet fra tennene. Mineralene i hundens spytt vil deretter bli gjort om til tannstein, en hard, gulaktig masse som samles rundt tannkjøttet. Tannstein kan irritere tannkjøttet og føre til tannkjøttbetennelse, hvilket er begynnelsen på periodontal sykdom.

Et aldringsproblem

Dette kan bli et stort problem når hunden vokser og blir eldre. Bakterier og giftstoffer angriper tannen, beinet, tannkjøttet og bindevevet rundt tennene, noe som kan føre til alvorlige infeksjoner og tannen kan falle ut.

Den bakterien som er årsaken til infeksjonen kan også bli overført til lunger, lever, nyrer og hjerte dersom den kommer seg inn i blodbanen.

Så det å passe på tennene til hunden din, vil ikke bare føre til et sunnere dyr, men også bidra til å unngå dyre tannlegeregninger.

Å oppdage tannproblemer

Dyrlegen din vil kunne oppdage eventuelle problemer under den årlige helsesjekken hunden din har. Men frem til da er det et par ting du bør være på utkikk etter:

 • Gule og brune tannsteinoppsamlinger ved tannkjøttet
 • Problemer med å spise
 • Hovent og blødende tannkjøtt
 • Dårlig ånde

Husk på at hunder kan ha dårlig ånde av mange forskjellige grunner, så ikke avfei vond lukt som bare gammel hundeånde.

En god puss

Så hvordan kan du ta vare på hundens tenner? Vel, omtrent på samme måte som du tar vare på dine egne; jevnlig tannpuss, et balansert kosthold og regelmessig tannsjekk. Å pusse tennene dens vil være enklere dersom du starter når den fortsatt er ung, selv om hunder uansett alder vil tilvenne seg det.

Ikke bruk tannkrem beregnet for mennesker, hunder liker ikke skummet, og det kan føre til urolig mage. Det finnes tannkremer spesielt laget for husdyr. Disse er tryggere og vil smake langt bedre.

Avhengig av størrelsen på din hunds tenner og munn kan du kanskje bruke en vanlig tannbørste. Men det finnes også spesielt designede børster som passer bedre i hånden din og dermed gjøre pussingen enklere. Spør dyrlegen hva han eller hun anbefaler.

Kosing hjelper

For å venne hunden din til å få tennene pusset bør du starte med mye kosesnakk for å roe den ned. Gni en liten bit tannkrem på tennene hans for at han skal bli vant til følelsen.

Den kommer muligens ikke til å like dette i begynnelsen, men vær tålmodig, det vil gå greit etter hvert.

Puss tennene i sirkulære bevegelser, med spesiell oppmerksomhet på området hvor tennene møter tannkjøttet. Deretter, når du er nesten ferdig, pusser du vertikalt mot innsiden av munnen hans for å få ut den plakken du har løsnet.

Du bør pusse hundens tenner minst en gang i uka, men det optimale vil være en daglig tannpuss.

Alternativer for tannpuss

Det finnes spesielt utviklede typer hundemat og hundesnacks som kan redusere tannstein og unngå periodontal sykdom.

Dette er den enkleste måten å passe på at hunden din får en form for "puss" hver dag.

Snakk med dyrlegen din om han eller hun kan anbefale en spesiell type mat eller metode. Husk at det å holde tennene til hunden din i god stand, er avgjørende for dens generelle helse.

Relaterte artikler

 • Å ta med hunden til dyrlegen | Hill's Pet

  Veterinærbesøket kan være en utfordring for hundeeieren. Les disse rådene om hvordan veterinærvisitten blir bedre for hunden din og hvordan du enklest kan transportere den til dyreklinikken.
 • Helse og velvære | Hill's Pet

  Alle valper utvikler seg på samme måte, uansett hvilken rase de er. De gjennomgår de samme stadiene fra nyfødt til voksen. Det er ikke bare interessant for deg å kjenne til disse stadiene, men det er også viktig at du er klar over hva valpen din er i stand til i ulike faser i livet.
 • Møt dyrlegen | Hill's Pet

  Alle valper bør få en helsesjekk hver 6. måned hos en veterinær for å sikre at den holder seg frisk og sunn. Lær litt om hva du kan forvente ved undersøkelse av valpen din.
 • Å holde valpen din sunn | Hill's Pet

  Få nyttige råd om hvordan du holder valpen sunn. Her kan du få flere nyttige råd om valpens stell og helse. Vi går gjennom munn- og tannstell, ørepleie, stressmestring og vaksinasjoner.
 • Hvordan stelle og bade hunden din | Hill's Pet

  Få steg for steg tips om hvordan du steller og vasker hunden din for å holde den sunn og ren.
 • Sunn hud og sunn pels | Hill's Pet

  Ta vare på huden og pelsen til hunden din ved å følge disse rådene for stell, bading, børsting og fôring.