Hunden min hoster: 6 mulige årsaker

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du lagt merke til at hunden din hoster og er nysgjerrig på alle de forskjellige grunnene til at hunder hoster? Det finnes mange ulike tilstander, alt fra milde til livstruende, som kan føre til at hunden din hoster. Heldigvis er de fleste tilstander som fører til hoste hos hund lette å behandle. 

Her er seks vanlige tilstander som fører til hoste hos hund:

1. Hjertesykdom

En av de mest vanlige årsakene til at en hund hoster, er sykdom i hjerteklaffene eller hjertemuskulaturen; dette hindrer hundens hjerte i å pumpe blod effektivt. Hoste oppstår når deler av hjertet forstørres og komprimerer de store luftveiene i lungene, eller når væske siver tilbake og ut i lungene.

Man kan vanligvis se om en hunds hoste er forårsaket av hjertesykdom hvis hosten dens er myk og kontinuerlig. Hvis hunden din hoster på grunn av hjertesykdom, vil hosten sannsynligvis bli verre på natta eller når den hviler på siden, og hosten kan være ledsaget av redusert energi og utholdenhet.

Dersom veterinæren diagnostiserer at din hunds hoste er et resultat av hjertesykdom, kan de foreskrive hjertemedisiner.

2. Lungebetennelse

Lungebetennelse er en annen vanlig tilstand som eiere ofte bekymrer seg for når de merker at hunden deres hoster. Pneumoni hos hund (inflammasjon i lungene) kan være et resultat av bakterier, en allerede eksisterende virusinfeksjon (som hundeinfluensa eller valpesyke), vanskeligheter med å svelge, oppstøt eller visse metabolske sykdommer.

Ved lungebetennelse høres hundens hoste gjerne bløt og myk ut. Hvis hunden din har lungebetennelse, vil den sannsynligvis også ha høy feber, dårlig appetitt og lite energi. Den vil trenge behandling av veterinær, masse væske og hvile, og den kan til og med trenge hospitalisering for å komme seg.

Old dog fast sleeping on the couch in the sun.

3. Kennelhoste

Kennelhoste — en annen av de mest vanlige årsakene til hoste hos hund — er et samlebegrep for trakeobronkitt, betennelse og infeksjon i luftrøret og de nedre hovedluftveiene. Selv om kennelhoste er mest vanlig hos yngre hunder, kan hunder av alle aldre rammes. Hunder i gruppesettinger – det kan være f.eks. på lydighetstrening, i hundebarnehage eller hundepensjonat – har en høyere risiko for å bli infisert. Hvis du merker at din hund hoster etter at den har vært sammen med flere andre hunder, f.eks. på dagpass, er det en mulighet for at det kan være et tilfelle av kennelhoste

Hunder med kennelhoste har hakkende, tørr og raspende hoste som høres verre ut hvis de drar mens de går i bånd. Kennelhoste kan til og med føre til brekninger og påfølgende oppkast.

Kennelhoste kan gå over av seg selv, men antibiotika og hostedempende midler blir ofte foreskrevet for å redusere hoste og sannsynligheten for sekundære problemer, som lungebetennelse. Hunder med kennelhoste er veldig smittsomme for andre hunder. Kennelhoste er en form for Bordetella bronchiseptica som det finnes vaksine mot, som kan bidra til å beskytte hunden din mot å få kennelhoste i fremtiden. Snakk med veterinæren din om å få vaksinert hunden din for å redusere sjansen for at den får kennelhoste.

4. Trakealkollaps

Trakealkollaps er en tilstand som fører til at trakea, eller luftrøret, blir myk og slapp. Det påvirker som oftest små hunderaser og toyraser, inkludert Pomeranians, Chihuahua, mops og shih tzu. Det offisielle navnet på tilstanden er trakeal kondromalasi. 

Hunder med trakealkollaps har en tørr, hakkende og krampaktig hoste. De hoster gjentatte ganger og sliter gjerne med å roe seg ned. Hosten vil ofte bli verre dersom hunden drar mens den går i bånd.

Dersom din hunds trakea har kollapset fullstendig, kan hosten høres astmatisk ut. Hosten er også verre hos overvektige hunder, hunder som er varme eller opphissede, og hos hunder som er eksponerte for irritanter eller allergener i lufta. Hunder med trakealkollaps har ofte bronkitt og/eller hjertesykdom i tillegg, så de kan ha flere typer hoste.

Behandling for trakealkollaps inkluderer vektnedgang i tillegg til medisiner, slik som hostedempende midler, bronkodilatorer, steroider og antibiotika. Ved alvorlige tilfeller kan det hende at veterinæren anbefaler operasjon.

5. Hjerteorm

Avhengig av hvor du bor, kan hjerteormsykdom være en mer eller mindre sannsynlig årsak til hoste hos hund. Selv om hjerteorm har større forekomst i varmere områder, vil risikoen for hjerteormsykdom være tilstede over alt hvor myggen som overfører sykdommen finnes.

Hunder med hjerteormsykdom kan ha hoste, eller det kan være at de ikke viser noen tegn i det hele tatt – det kommer an på hundens størrelse, antall hjerteormer de har og hundens generelle helse. Symptomene din hund viser for sykdommen kan være en mild, persisterende hoste; lite energi; vektnedgang og redusert appetitt. En alvorlig hjerteorminfestasjon kan resultere i symptomer på hjertesvikt, inkludert hoven buk på grunn av væskeoppsamling.

6. Hundeinfluensa

Hunder, som mennesker, kan få influensa, kjent hos hunder som hundeinfluensa. Hosten er et resultat av en infeksjon i respirasjonssystemet som kan vare i alt fra ti til tretti dager

Hunden din vil sannsynligvis få foreskrevet medisiner som en del av behandlingsforløpet. Hvis du har andre dyr i husstanden, er det best å sette den syke hunden din i karantene i sin egen del av huset, ettersom hundeinfluensa smitter mellom dyr – heldigvis for deg kan det ikke smitte til eller fra mennesker.

Hva jeg kan gjøre hvis hunden min hoster

Den beste tingen du kan gjøre for en hostende hund er å ta den med til veterinæren. Mange årsaker til hoste hos hund er mulige å behandle, men de trenger å bli riktig diagnostisert for å kunne behandles. Når du tar med hunden din til veterinæren, sørg for å beskrive hosten i detalj og fortell veterinæren om andre symptomer hunden har hatt (som å hoste blod, slim, hvitt skum, etc.). Med riktig behandling fra veterinæren, vil hunden din ule og bjeffe som før i løpet av kort tid.

Bidragsyter Bio

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Som et medlem av American Society of Veterinary Journalists, jobber Dr. Wooten i smådyrspraksis i Greeley i Colorado, og som offentlig taler om tilknyttede saker, lederskap og klientkommunikasjon, og med skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.

Relaterte artikler

Relaterte produkter