Når tygging blir destruktivt

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

På mange måter bruker hunder munnen sin slik som vi bruker hendene - som verktøy for utforsking. Dette betyr at de undersøker det de finner interessant ved å tygge og gnage på det. Dessverre kan denne tyggingen for noen hunder bli destruktiv og problematisk.

Dog and shoe

Hvorfor tygger de?

De fleste valper vil tygge på ting når de får tenner. Ettersom de blir eldre vil de kanskje tygge på ting de leker med, dersom de kjeder seg eller ut fra et instinkt om å tygge. Tygging kan være et resultat av at hunden er i uvante omgivelser og lider av separasjonsangst. Å identifisere hvorfor hunden din tygger, er nøkkelen til å få en slutt på oppførselen.

Dersom hunden din tygger på et vidt spekter av objekter i huset, uavhengig av om du er til stede eller ikke, så tygger han mest sannsynlig på grunn av kjedsomhet. Da trenger han sannsynligvis å få lekt mer, og få mer mosjon og fysisk aktivitet for å bli kvitt litt av overskuddsenergien. Å gi ham passende tyggeleker kan også hjelpe hunden din å kvitte seg med denne destruktive vanen.

Tenner som vokser frem

Dersom hunden din er midt i prosessen med å få tenner, må du bare vente til han vokser det av seg. Når du har mulighet til det, bør du omdirigere tyggingen hans til mer passende objekter. Lag noen frosne ispinner eller legg noen av hundens tyggeleker i fryseren før du gir dem til ham. Dette vil ikke bare være et passende leketøy, men også virke lindrende på tannfremkomsten til hunden.

Noen hunder tygger på grunn av separasjonsangst. De kan tygge eller klore for å unnslippe det området de har blitt forlatt i. Som en nervøs reaksjon på ditt fravær kan de også tygge på mindre passende objekter. Dette er nok den vanskeligste formen for tygging å kurere ettersom det skjer når du er borte, og fordi det er angsten i seg selv som bør kureres. Spesialister i hundeadferd vil bruke sosialisering, ufølsomgjøring og adferdsendrende teknikker for å kurere separasjonsangst.

Tidspunktet er viktig

Det eneste tidspunktet du effektivt kan disiplinere hunden din for tygging, er når du tar ham på fersken. Dersom du finner en opptygget sko etter at hunden har gjort udåden, vil han ikke kunne skjønne sammenhengen mellom tyggingen og straffen. Han vil kanskje se skyldig ut når du vifter skoen foran ansiktet hans, men dette er kun underdanig oppførsel. Når du derimot tar ham på fersken, kan du stoppe ham med en verbal kommando eller en høy lyd. Når han slutter, gir du ham tyggeleken. Når han starter å tygge på denne, gir du ham ros.

For de fleste typer tygging bør du hjelpe hunden ved å vise ham passende objekter å tygge på. Å velge den riktige tyggeleken er det første steget på veien. Gi den aldri noe som ligner på ting du ikke vil han skal tygge på. Dersom du gir ham gamle sko eller klær, vil han ikke forstå forskjellen mellom disse og de tingene han ikke får lov å tygge på.

Det finnes flere produkter som kan påføres husholdsobjekter for at hunden ikke skal få lyst til å tygge på dem. Disse produktene har en smak eller lukt som er utrivelig for hunder, men som er nøytral for mennesker.

Som alltid kan du konsultere dyrlegen og få nyttige råd og anbefalinger.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>