Når tygging blir destruktivt

Published by
min. lesing

På mange måter bruker hunder munnen sin slik som vi bruker hendene - som verktøy for utforsking. Dette betyr at de undersøker det de finner interessant ved å tygge og gnage på det. Dessverre kan denne tyggingen for noen hunder bli destruktiv og problematisk.

Dog and shoe

Hvorfor tygger de?

De fleste valper vil tygge på ting når de får tenner. Ettersom de blir eldre vil de kanskje tygge på ting de leker med, dersom de kjeder seg eller ut fra et instinkt om å tygge. Tygging kan være et resultat av at hunden er i uvante omgivelser og lider av separasjonsangst. Å identifisere hvorfor hunden din tygger, er nøkkelen til å få en slutt på oppførselen.

Dersom hunden din tygger på et vidt spekter av objekter i huset, uavhengig av om du er til stede eller ikke, så tygger han mest sannsynlig på grunn av kjedsomhet. Da trenger han sannsynligvis å få lekt mer, og få mer mosjon og fysisk aktivitet for å bli kvitt litt av overskuddsenergien. Å gi ham passende tyggeleker kan også hjelpe hunden din å kvitte seg med denne destruktive vanen.

Tenner som vokser frem

Dersom hunden din er midt i prosessen med å få tenner, må du bare vente til han vokser det av seg. Når du har mulighet til det, bør du omdirigere tyggingen hans til mer passende objekter. Lag noen frosne ispinner eller legg noen av hundens tyggeleker i fryseren før du gir dem til ham. Dette vil ikke bare være et passende leketøy, men også virke lindrende på tannfremkomsten til hunden.

Noen hunder tygger på grunn av separasjonsangst. De kan tygge eller klore for å unnslippe det området de har blitt forlatt i. Som en nervøs reaksjon på ditt fravær kan de også tygge på mindre passende objekter. Dette er nok den vanskeligste formen for tygging å kurere ettersom det skjer når du er borte, og fordi det er angsten i seg selv som bør kureres. Spesialister i hundeadferd vil bruke sosialisering, ufølsomgjøring og adferdsendrende teknikker for å kurere separasjonsangst.

Tidspunktet er viktig

Det eneste tidspunktet du effektivt kan disiplinere hunden din for tygging, er når du tar ham på fersken. Dersom du finner en opptygget sko etter at hunden har gjort udåden, vil han ikke kunne skjønne sammenhengen mellom tyggingen og straffen. Han vil kanskje se skyldig ut når du vifter skoen foran ansiktet hans, men dette er kun underdanig oppførsel. Når du derimot tar ham på fersken, kan du stoppe ham med en verbal kommando eller en høy lyd. Når han slutter, gir du ham tyggeleken. Når han starter å tygge på denne, gir du ham ros.

For de fleste typer tygging bør du hjelpe hunden ved å vise ham passende objekter å tygge på. Å velge den riktige tyggeleken er det første steget på veien. Gi den aldri noe som ligner på ting du ikke vil han skal tygge på. Dersom du gir ham gamle sko eller klær, vil han ikke forstå forskjellen mellom disse og de tingene han ikke får lov å tygge på.

Det finnes flere produkter som kan påføres husholdsobjekter for at hunden ikke skal få lyst til å tygge på dem. Disse produktene har en smak eller lukt som er utrivelig for hunder, men som er nøytral for mennesker.

Som alltid kan du konsultere dyrlegen og få nyttige råd og anbefalinger.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Lam med Ris

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice er sammensatt for å støtte sunn fordøyelse og mager muskelmasse. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og lett fordøyelig lam.
 • Hill's™ Science Plan™ hund Voksen med Oksekjøtt

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen med Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ VetEssentials™ Valp Mini Kylling

  <ul><li><p>Eksklusivt hos dyrlegen. Komplett ernæring som støtter de fem essensielle helsebehovene hos valper fra 4 ukers alder for god vekst. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA for kognitiv utvikling og godt immunforsvar.</p>