Er bananer trygge for katten min?

Publisert av Christine O'Brien
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Bananer er et ernæringsmessig og praktisk mellommåltid for mennesker, men det samme gjelder kanskje ikke for katten din. Hvis du for eksempel har et kattefamiliemedlem, lurer du kanskje på om bananer er bra for katter? Eller, kan den lodne vennen din spise bananer som en godbit? La oss se nærmere på det.

Kan katter spise bananer?

Mens mye "menneskemat", som sjokolade er giftig for katter og hunder, og de bør unngås helt, er bananer ikke giftig for hunder og katter. Det er en av fruktene som katter trygt kan spise i små porsjoner. Men pass på at katten din ikke gumler på bananskall; fruktens skall er en kvelningsfare og ikke fordøyelig.

Inntak av store mengder bananer kan utgjøre et problem og bidrar til mage-tarmproblemer. Gastrointestinale problemer "er oftest forårsaket av kostholdsmessig indiskresjon", sier UC Davis School of Veterinary Medicine, som når katten din stjeler en matbit fra kjøkkenbordet som ikke ender opp med å komme overens med magen. Bananer kan falle inn i denne kategorien fordi de ikke inneholder den spesifikke ernæringen som katter trenger. Katter er obligatoriske rovdyr, og selv om de fordøyer godt tilberedt stivelse, kan plutselige endringer i kostholdet bidra til mage-tarmproblemer.

Hvit katt som sitter ved mange bananklaser
Det er viktig å velgefôrt til katten din som lett kan fordøye og gir de næringsstoffene de trenger. Hvis du mater katten din med banan, er noen av fordøyelsesproblemene du bør se etter diaré, forstoppelse, oppkast og oppstøt. Hvis du merker noen av disse eller andre uvanlige symptomer, kontakt veterinæren din umiddelbart.

Er bananer trygge for kattunger? Kattunger som er avvent (vanligvis rundt åtte ukers alder) bør fôres med "et kattungefôr av god kvalitet", sier International Cat Care. En kattunges fordøyelsessystem er fortsatt i utvikling, og å introdusere menneskemat på dette tidlige stadiet kan forårsake betennelse, irritasjon, følsomhet eller andre plager.

Tid for en godbit: Er bananer bra for katter?

Godbiter bør utgjøre mindre enn 10 % av kattens kaloriinntak, sier Cummings Veterinary Medical Center ved Tufts University, og litt banan går langt mot det kaloritallet.

Kan katter spise bananer som et næringsrikt mellommåltid? Igjen, svaret er ja, men med måte. Fordi de er tette på karbohydrater og kaloririke, står ikke bananer øverst på kattens godbitliste, og katten din vil kanskje ikke engang spise bananer. Som Cat Health påpeker, er kattens "søte" smaksløkreseptorer ikke særlig sterke, så de blir ikke instinktivt tiltrukket av søt mat som bananer. Men hvis de får sjansen, kan mange katter benytte anledningen til å prøve noe nytt.

Selv om bananer er på den sikre listen, er det visse frukter du aldri bør mate katten din, inkludert følgende:

  • Sitrusfrukter (appelsiner, mandariner, sitroner, grapefrukt, lime, etc.)
  • Kirsebær
  • Tomater
  • Druer
  • Rosiner

Hvis den pelskledde vennen din får i seg noen av disse eller andre giftige matvarer, kontakt veterinæren din eller en akutt veterinærklinikk med en gang for å behandle.

Så, kan katter spise bananer? Som en og annen morsom godbit for kattungen din, selvfølgelig, men det bedre alternativet er å gi den sunne kattegodbiter (i moderate mengder) og måltider som er spesielt formulert med den ernæringen de trenger. Katter trenger en kjøttbasert måltidsplan med riktig balanse mellom protein og andre næringsstoffer, som alle bidrar til å holde kattevennen din i toppform.

Bidragsyters biografi

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., er en prisvinnende forfatter, mangeårig dyremamma og et offisielt medlem av Cat Writers' Association (CWA). Finn og følg Christine på Instagram og Twitter @brovelliobrien

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter