Hvor mye bør katten din veie? Forklaring på sunn vekt for katter

minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å holde seg i form har vist seg å forlenge livet for både mennesker og dyr, og har mange helsemessige fordeler. Mange katteeiere lurer derfor på dette: "Hvor mye bør katten min veie? Hva er en sunn vekt for katten min?” Det avhenger av mange ting, som for eksempel alder og rase. Det handler ikke så mye om nøyaktig hvor mye katten veier, men om å overvåke vekten og noe vi kaller body condition score (BCS).

Body Condition Score (poengsum for kroppskondisjon, BCS)

Katter har ikke en tendens til å variere like mye i størrelse som hunder, men vi ser noen forskjeller. Du hører ofte at en "gjennomsnittlig" katt veier fire kilo, men i dag er det store variasjoner. Mens fire kilo vil være overvektig for noen katter, vil det for eksempel være undervektig for en voksen Maine Coon.

Den beste måten å vurdere om katten din har en sunn vekt på, er å se på kattens Body Condition Score. BCS måles med en poengsum av 5 eller 9, avhengig av hvilken skala du bruker. Skalaen vår går fra 1-5;

  • 5 er overvektig. Et tykt fettlag gjør det vanskelig å finne kattens ribbein. Mer benete områder som knærne er dekket av et moderat til tynt fettlag.

     

  • 4 er overvektig. Ribbeina og de beinete områdene er vanskelige å kjenne på grunn av det tykke fettlaget.

  • 3 er ideelt. Du kan lett kjenne kattens ribbein, men det er et lite fettlag som dekker dem. Knoker og bein har også bare et lite fettlag.

  • 2 er undervektig. Lite fett dekker ribbeina, og de er synlige uten at du trenger å ta på katten.

  • 1 er veldig tynn. Det er ikke noe fett rundt kattens ribbein, og de er synlige for det blotte øye. Knoker og bein er også synlige uten tegn til fett.

Spør veterinæren din om katten din har en ideell BCS, så får du vite om kattens vekt også er ideell. Når du har blitt vant til å bedømme BCS, vil du oppdage at du gjør det ubevisst når du klapper katten din. Det finnes kanskje ikke én idealvekt for katter, men det er også viktig å overvåke vekten.

Hvorfor er det så viktig for katten din å holde en sunn vekt?

Det er viktig å overvåke vekt og BCS livet ut. Både vektøkning og vekttap er mulige tegn på sykdom, og det kan være det første du legger merke til som varsler om problemer.

Hvis du har en kattunge, vil veiing med et par ukers mellomrom fortelle deg og veterinæren om kattungen vokser som den skal og i et sunt tempo. Månedlige vektkontroller gjennom resten av kattens liv vil hjelpe deg med å oppdage forflytninger i begge retninger før det tar overhånd.

Det er lett å gå opp i vekt etter kastrering eller når katten blir eldre, og siden vektøkningen vanligvis skjer gradvis, kan den være vanskelig å oppdage hvis du ikke veier katten regelmessig. Det er mye lettere å forhindre vektøkning enn å gå ned i vekt når den først er der, så det beste er å holde øye med den og endre rasjoner eller mat når det er nødvendig.

På den annen side kan vekttap som sagt være et viktig varseltegn på helseproblemer som nyre- og hjertesykdom, kreft eller diabetes. Noen sykdommer kan være langt fremskredne når katten din viser kliniske tegn, så det kan bokstavelig talt være avgjørende å oppdage vekttap tidlig og få hjelp.

Poenget er at det ikke finnes én riktig vekt for alle katter. Snakk med veterinæren din om hva som er riktig vekt og BCS for katten din, og gjør deretter det du kan for å holde det slik. Hvis du holder katten din i form, er det det beste du kan gjøre for kattens helse og velferd, samt gi deg lengst mulig tid med den vakre pelskledde vennen din.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA