Hvordan du kan hjelpe hunden din med å gå opp i vekt

minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

I en verden der både vi og våre hunder og katter ofte kjemper en kamp for å ikke bli overvektig, kan det virke som en god idé å ha problemer med å holde på vekten. Men for noen hundeeiere kan det være et stort problem å hjelpe hunden sin med å gå opp og holde en sunn vekt. Hvis du er bekymret for at hunden din er for tynn og du sliter med å vedlikeholde vekten dens, er dette artikkelen for deg. La oss ta en titt på hva en sunn vekt er, hvorfor hunden din kan slite med å holde vekten og hva du kan gjøre med det.

Hva er en sunn vekt for hunden din?

Før vi går i gang med dette temaet, er det viktig å ta hensyn til en bekymringsfull trend de siste årene, nemlig at folk mener at normale hunder er for tynne. Siden dyr og mennesker generelt sett har blitt tyngre de siste årene, er det nå en tendens til at vi ser på overvektige dyr og tror at de har normal eller sunn vekt. Det betyr at noen mennesker ser på det vi som veterinærer ville kalle en sunn, slank vekt og tror at de er for tynne eller til og med avmagrede.



Spør veterinæren din om Body Condition Score (BCS). Dette er en måte vi vurderer om en hund eller katt har riktig vekt. Kort sagt skal du kunne kjenne hundens ribbein og skulderblad, og den skal ha en tydelig midje sett ovenfra. Veterinæren din vil kunne forklare det og også fortelle deg om hunden din faktisk er undervektig eller ei. Hvis ikke, kan du slappe av!

Hvorfor sliter hunden min med å holde en sunn vekt, og hva kan jeg gjøre med det?

Det kan være flere grunner til at hunden din har problemer med å holde på vekten sin. La oss se på de vanligste årsakene og hva du kan gjøre.

  • Fysisk aktivitet kontra matinntak. Hundetyper og -raser varierer enormt når det gjelder energinivå og treningsbehov. Fôringsveiledningene på hundens fôr er rettet mot en "gjennomsnittshund" med den aktuelle vekten. Dette kan normalt variere med rundt 15 %. Det kan være at du bare trenger å øke mengden fôr du gir. Du vil kanskje oppdage at hunden din trives bedre med 3-4 måltider om dagen i stedet for ett eller to.

     

  • Livsfase. Generelt sett har yngre, ukastrerte hunder et høyere energibehov per kilo kroppsvekt enn eldre, kastrerte hunder. Igjen kan det hende du bare trenger å øke mengden du fôrer. Sørg alltid for at du gir et fôr som er tilpasset hundens livsfase.

  • Stress og angst. Dette er ganske vanlig hos hunder og kan påvirke både fordøyelsen og matinntaket. Det finnes fôr med høy fordøyelighet og naturlige ingredienser som reduserer angst, og som veterinæren din mener kan hjelpe. Det kan også hjelpe å snakke med en atferdsspesialist. I slike tilfeller er det viktig å finne årsaken til angsten.

     

  • Energitetthet i maten. Det finnes et stort utvalg når det gjelder hundefôr, og det kan være overveldende. Mange matvarer er i dag utviklet for å være ganske kalorikontrollerte på grunn av hunders overvekt. Det kan være at fôret du gir hunden din er for kalorifattig til at den spiser nok til å holde vekten. I så fall kan veterinæren anbefale et fôr med lavere fiberinnhold og høyere kaloriinnhold. Det betyr at hunden din får i seg mer energi og næring og opprettholder vekten, selv om den spiser mindre mengder.

  • Parasitter. Det er svært uvanlig med voldsomme ormeproblemer i dag, men det er mulig at dette kan være en årsak til at hunden din ikke legger på seg. Ta kontakt med veterinæren din for å høre om den forebyggende helsepleien er tilpasset hundens livsstil.

  • Sykdommer og plager. Vekttap eller manglende evne til å holde vekten er svært vanlige tidlige tegn på sykdommer som fordøyelsesproblemer, nyre-, lever- eller hjerteproblemer, diabetes eller kreft, for å nevne noen. Hvis veterinæren er fornøyd med at hunden din får riktig fôr og riktige mengder, kan det være lurt å ta blod- og urinprøver for å utelukke en underliggende årsak.

Manglende vektøkning er ikke alltid et tegn på store problemer, men hvis du er det minste i tvil, bør du snakke med veterinæren din og få en sjekk av din trofaste følgesvenn. Jo raskere du kommer til bunns i problemet, desto større er sjansene for at du får en venn som er full av liv så snart som mulig.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA