Hvor mye våtfôr du bør gi en katt

minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Utvalget av fôr til kattene våre er stort og kan være litt overveldende. Det finnes ikke bare våt- og tørrfôr, men også våtfôr i ulike konsistenser, fra stuinger og biter i saus til hermetisk mat i patéform. Så hvor mye våtfôr bør du gi katten din? Kort sagt, er det helt opp til deg (og katten din!).

Komplett og balansert

Det er svært viktig at uansett hva slags fôr katten din får, bør det være fullverdig og balansert. Det betyr at den inneholder alle næringsstoffene som passer til kattens livsfase, og i riktig mengdeforhold. Du kan gi katten tørrfôr hvis du vil, så lenge det er komplett og balansert, og du sørger for rikelig med ferskt vann til enhver tid. Det er imidlertid fordeler med å gi våtfôr, eller en kombinasjon av våt- og tørrfôr.

Hekta på teksturer

Katter er veldig spesielle skapninger på mange måter. Det er det som gjør dem så elskverdige! Det samme gjelder matvanene deres. Tidlig i livet kan katter lett bli hekta på visse teksturer i maten. Det betyr at hvis du bare gir katten våt- eller tørrfôr fra den er liten av, vil den kanskje aldri ønske å spise noe annet. Dette er kanskje ikke noe problem, men av og til endrer omstendighetene seg, og det kan hende at katten din trenger noe annet å spise. Hvis katten din for eksempel er hekta på tørrfôr, men får et problem som blærestein, kan våtfôr utgjøre en stor forskjell fordi det er den enkleste måten å øke kattens vanninntak på. Våtfôr er derimot dyrere enn tørrfôr, så hvis katten din er hekta på våtfôr og din økonomiske situasjon endrer seg, kan det hende du må bytte til tørrfôr.

Når du skaffer deg en katt eller kattunge, bør du derfor prøve å gi den en blanding av vått og tørt slik at den forblir tilpasningsdyktig livet ut.

Fordelene med våtfôr

  • Vanninntak. Som nevnt, er vanninntak den største fordelen med våtfôr. Katter stammer fra afrikanske villkatter som lever i ørkenen, så de er veldig flinke til å spare på vannet og drikker ikke så mye. Vanninntak er imidlertid veldig viktig, spesielt ved visse sykdommer, for eksempel blæreproblemene vi nevnte. Hvis urinen er svært konsentrert, er det mye større sannsynlighet for at den danner krystaller og steiner, og den vil være mye mer irriterende for en skadet blæreslimhinne, noe som kan føre til blærebetennelse.

  • Smak og behag. Våtfôr blir gjerne sett på som en skikkelig godbit av mange katter, så det er en fin måte å forsterke det gode båndet til katten på uten at det blir for mange godbiter.

  • Medisiner. Katter er kjente for å være vanskelige å medisinere. Våtfôr kan være veldig nyttig for å skjule medisiner, spesielt hvis katten må ta dem over lengre tid.

  • Variasjon. Våtfôr finnes i en rekke ulike konsistenser og smaker, så det er en enkel måte å holde kattens mat interessant på.

Så, hvor mye våtfôr bør du gi katten din?

Dette er som sagt helt opp til deg. Så lenge både våt- og tørrfôret du gir er komplett og balansert, kan du variere proporsjonene så mye du vil. Katter har godt av små, hyppige måltider, så det kan være lurt å gi katten våtfôr to ganger om dagen for å gi den en godbit, og deretter ha en tidsmater som gir tørrfôr hele dagen. Du kan gi 100 % våtfôr hvis du vil, 0 % eller noe midt imellom. Bare husk at det å gi litt av hvert vil hjelpe deg hvis du noen gang må bytte til det ene eller det andre.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA