Hvorfor din katt kan kaste opp etter å ha spist

Publisert av
min. lesing

Long haired cat with open mouth nibbling on grass

Noen ganger klager katteiere på nytt kattefôr om katten kaster opp maten straks etter å ha spist den. Det kan jo se ut som en logisk sammenheng men det kan være faktorer i kattens adferd som gjør at den kaster opp.

Regurgitasjon

Regurgitasjon, eller kaste opp nettopp svelget mat, kan også skje om katten synes fôret smakker veldig godt eller om den konkurrerer med andre katter om fôret. Katten vil da spise fôret så fort at de svelger uten å tygge og også svelger luft. Store biter mat og luft i magen vil komme ut igjen. Så om din katt kaster opp hele fôrbiter rett etter å ha spist så kan det være regurgitasjon.

Hva kan du gjøre

Har du en mistanke om at din katt spiser for fort og regurgiterer kan du gjøre følgende.

 1. Gi flere mindre måltider over dagen til du ser at katten spiser langsommere.
 2. Istedenfor å bruke en dyp skål kan du bruke en flat, vid skål. Spre ut fôret så vil din katt bruke lengre tid på å spise og vil heller ikke kunne ta for mye fôr i munnen på en gang.

Fôrbytte

For raskt bytte til nytt fôr kan også få din katt til å kaste opp. Gi over en ukes tid større og større deler av det nye fôret og reduser mengden av det gamle fôret tilsvarende for å gjøre fôrbytte lett for din katt.

Om din katt viser ubehag etter å ha spist og kaster opp intensivt eller ofte bør du kontakte din dyrlege snarest. Det er også en god idé å diskutere fôrbytte med din veterinær.

Tegn på at din katt sørger og hva vi kan gjøre for å hjelpe

Det har vært lite oppmerksomhet rundt katt og sorg da katter ofte blir sett på som selvstendige individer med mye av sin «ville» natur i seg. Men katter kan endre adferd etter tap av annen katt nærmiljøet og noen ganger kan det være vanskelig å forstå dette.

Når dyr er tatt knyttet sammen er det lettere å forstå at de kan reagere når partneren ikke er her lengre. Men også katter som bare slåss sammen vil savne sin kampkamerat. Og selv om vi knappest noen gang vil finne ut om katter forstår konseptet død så forstår de når en annen katt i nærmiljøet er borte og at noe har skjedd. Sorg hos eier får de også med seg.

Tegn på sorg

Det går ikke an å si hvordan en katt vil reagere når en annen katt i husholdet ikke er der mer. Noen reagerer ikke i det hele tatt, noen få kan vise glede når det skjer. Men andre kan slutte å spise og miste interessen for omgivelsen og bare sitte og stirre. Noen få katter gjennomgår også endring i adferd og personlighet når annen katt i husholdet ikke er der mer.

Det er forsket lite på dette men en undersøkelse gjennomført av American Society for the Prevention of Cruelty to Animals påviste at katter spiser mindre, sover mer og kan låte mer etter en at annen katt i husholdet ikke er der mer. I alle 160 hushold som var med i undersøkningen normaliserte adferden seg hos kattene i løpet av 6 måneder.

Hvordan kan vi hjelpe?

Det er noen ting du kan gjøre for å hjelpe katten over sorgen. Minimering av andre endringer gir katten bedre mulighet til å komme over tapet av sin kamerat. Ikke endre rutinene rundt katten. Bare det å endre fôringstid eller flytte møbler kan gi mer stress hos katten. En sørgende katt kan avvise fôret sitt. Og en katt som ikke spiser over flere dager kan utvikle potensiell meget alvorlig leversykdom kalt hepatic lipidose som kan være dødelig. Oppmuntre katten til å spise ved å varme opp maten forsiktig eller ha på kjøttkraft. Vær sammen med katten når den spiser så du ser at den får fôr i seg. Ikke bytt fôr som et forsøk på å stimulere appetitten, da kan katten bli dårlig i magen. Om katten ikke spiser på tre påfølgende dager må du oppsøke din dyrlege.

Kvalitetstid

Vær mer sammen med katten. Klapp den, lek med den, stell pelsen. Dette vil gi katten en positiv følelse og gjøre det lettere å akseptere hva som har hendt. Ikke prøv å erstatte katten som har gått bort med en ny katt med en gang. Din katt vil ha vanskeligheter med å akseptere en ny katt for tidlig og vil bare føle seg stresset av en frememd katt. Som hos andre dyr kan det være bra for sorgprosessen hos katten å få snuse og se den avlidne katten. Så det kan være en idé å ta en avlivet katt med seg hjem fra dyrlegen istedenfor å sende den til kremering med en gang.

Husk at hver gang du opplever dramatisk endring av adferden hos din katt kan det være viktig med en kontroll hos dyrlegen for å se etter underliggende sykdom. Rene adferdsproblemer kan også behandles av adferdsterapeuter der det er mulig.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer til fôring i hverdagen.