Årsaker til at katten din kaster opp

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ingen eiere liker å høre den lyden: brekningslyden fra det andre rommet som forteller at du kommer til å ha rot å rydde opp i. Når katten din begynner å brekke seg, er den første tanken som kan gå gjennom hodet: " Å nei, hva har den rotet seg borti nå?" Det er mange grunner til at katten din kan kaste opp, noen av dem mer alvorlige enn andre. For eksempel kan sporadisk oppkast ganske enkelt skyldes naturlige endringer når katten din blir eldre, men regelmessig oppkast kan indikere et problem eller anormalitet. Enten du er en ny eller en erfaren katte-eier, er det viktig å kjenne til de ulike årsakene til at katten din kan kaste opp, og når det er nødvendig med et veterinærbesøk.

Langhåret katt med åpen munn som småspiser gress

Hårballer En vanlig årsak til katteoppkast

Katteoppkast kan skyldes å spise noe de ikke burde, som en del av en potteplante eller et leketøy, men katten din kan også få urolig mage av å få i seg hår under stell. Dette dukker oftest opp igjen som en hårball.

Selv om en katt som kaster opp en hårball med jevne mellomrom er normalt, kan det hende du trenger å være bekymret. Hårballer bør ikke være smertefulle, hyppige eller vanskelige for katten din å passere. Ubehandlede hårballer kan også gå den andre veien og kan ifølge PDSA forårsake smertefulle tarmblokkeringer.

Hold styr på kattens normale rutine og se opp for tegn på forstoppelse, sløvhet og tap av matlyst hvis den ikke har passert en hårball på en stund. Hvis katten din har et konsekvent hårballproblem, kan det være lurt å se nærmere på kattefôr som er formulert for hårballer.

Diagnostiske tips for katteoppkast

En hårball nå og da (ofte med skummende eller gul væske) er kanskje ikke en grunn til å ringe veterinæren. Men hvis katten din begynner å kaste opp ofte eller hårballene er store og ser ut til å forårsake ubehag for katten din, kan det være lurt å ta kattevennen din inn for en sjekk.

Veterinæren din vil først prøve å finne ut om oppkastet er forårsaket av hårballer eller om katten din har fått i seg skadelige gjenstander eller stoffer i hjemmet. Hvis oppkastet er langvarig eller alvorlig, sier MSD Veterinary Manual at veterinæren kan utføre undersøkelser som blod-, avførings- eller urinprøver, abdominal ultralyd eller røntgen, eller endoskopisk (internt kamera) evaluering.

Det er nyttig å vite at de fleste veterinærer vil nærme seg katteoppkast på denne måten, slik at du kan samle sammen nyttig informasjon før avtalen din. Når du besøker veterinæren din må du være forberedt på å beskrive kattens nylige omgivelser, aktiviteter og hyppigheten og utseendet til oppkastet.

Andre grunner til at katten kaster opp

Hvis katten din kaster opp, men gjenopptar vanlige aktiviteter, fortsetter å spise og ellers virker sunn, har du kanskje ikke mye å bekymre deg for. Noen ganger kaster for eksempel katter opp ufordøyd mat kort tid etter å ha spist. Dette kan skje når katten din spiser maten for fort. I disse tilfellene kan det hende du bare trenger å fôre katten din med mindre, hyppigere måltider.

Men i noen tilfeller kan hyppige eller overdreven brekninger være et resultat av en alvorlig tilstand. En rekke forskjellige sykdommer som nyre- og leversykdom kan forårsake oppkast. Matallergier, tarmparasitter og infeksjoner kan også føre til oppkast. Testing er nødvendig for å finne årsaken og finne den beste løsningen for å hjelpe katten din.

Matfølsomhet

Noen katter kan også oppleve fordøyelsesuro fra matsensitiviteter. Vær nøye med atferden din katten viser før og etter å ha spist. Har de diaré, skallete flekker eller kløende hud, i tillegg til oppkast? Diskuter disse observasjonene med veterinæren din og ta veterinærens råd om fôrforandringer og medisiner som katten din kan trenge.

Ikke prøv å diagnostisere kattens matfølsomhet hjemme, siden å endre maten på egen hånd kan ende opp med å forstyrre kattens mage mer hvis det ikke gjøres riktig.

Vær alltid forsiktig, og hvis noe ikke virker som det skal, få katten din til veterinæren umiddelbart. Hver katt er forskjellig, og veterinæren din er den personen som er best kvalifisert til å diagnostisere det underliggende problemet som får katten din til å kaste opp.

Måter å forhindre katteoppkast på

Ville ikke alle eiere elsket å vite hemmeligheten bak å eliminere oppkast? Eller til og med en måte å trene katten din til ikke å gjøre det på sengen eller teppet? Dessverre er det ikke noe magisk triks, men det er et par ting du kan prøve for å lette oppryddingen og kattens ubehag.

Hvis katten din kaster opp hårballer, sørg for å børste katten regelmessig, holde dem aktive og gi dem et riktig balansert fôr formulert for å hjelpe katter med hårballer.

For å holde kattens mage glad, gi den typen og mengden fôr som er anbefalt av veterinæren din og ha rent, friskt vann tilgjengelig til enhver tid. Hvis katten din spiser for raskt, kan du prøve en puslespillmater eller tørrfôr med store, sprø biter for å bremse dem. Hvis veterinæren din anbefaler medisiner eller terapeutisk fôr, er det viktig å følge instruksjonene deres for å holde katten frisk. Pass på at katten din ser veterinæren regelmessig og diskuter bekymringene dine.

Selv om det å rydde opp i søl og kroppsvæsker er noe alle eiere vil oppleve på et tidspunkt, kan det forhåpentligvis gjøre disse opplevelsene få og langt mellom å følge disse tipsene og vite når man skal søke hjelp fra en profesjonell.

Bidragsyters biografi

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er en kjæledyrforelder som liker å dele hjemmet sitt med pelsungene sine, to av hennes egne barn og mannen hennes. Chrissie liker å tilbringe tid med alle familiemedlemmene sine når hun ikke underviser, skriver eller blogger. Hun streber etter å skrive artikler som hjelper dyreeiere til å leve et mer aktivt og meningsfylt liv med kjæledyrene sine.

Relaterte artikler

Relaterte produkter