Slik kan terapihunder hjelpe mennesker

Bruk av hunder i terapi har en lang historie, faktisk helt tilbake til 17-hundretallet i England. I dag er det blitt mye mer etablert at dyr som hester, katter, kaniner og selvfølgelig hunder, brukes i flere situasjoner.

AAT (Animal Assisted Therapy) er en form for fysioterapi, ofte relatert til psykososial atferd. Forklart på en enklere måte: det er å bruke hunder til å hjelpe folk med å bli mer sosialt bevisste, samt bidra til å utvikle motoriske ferdigheter.

Barneavdelinger på sykehus og gamle- og sykehjem er de vanligste stedene man bruker spesialtrente hunder. Hunder kan hjelpe mot følelser som ensomhet og depresjon og er spesielt nyttig for sensitive pasienter. Det å ha en vennlig hund å leke med kan være en meningsfull aktivitet som hjelper mennesker som kan være mer eller mindre apatiske. Og det er morsomt også!

Alle hundene som brukes ved AAT er utvalgt på grunn av temperamentet, ikke etter rase. Alle hunder som er glad i mennesker, kan bli terapihund etter tilpasset trening. Hunden må tåle at mennesker klapper og stryker den, selv om det noen ganger er klossete. I noen tilfeller kan hunden være sammen med pasienten i sengen eller i rullestolen. Hunden må således være i stand til å sitte stille i eventuelle ubehagelige situasjoner.

Hundene må også ha både fysisk og psykisk god helse. Riktig fôr er viktig for alle hunder. Derfor tilbyr Hill’s et bredt spekter av ernæring som holder hunden sunn og frisk, enten den er liten eller stor, gammel eller ung.

Relaterte artikler