Lyst til å fostre katter? Her er det du trenger å vite

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Er du interessert i å lære hvordan man fostrer katter eller kattunger i hjemmet? Fiona Branton, en erfaren "fostermor" for katter, sier gå i gang. Hennes første frivillige oppdrag var for en gravid katt som hun fostret i 2006. Da kattungene ble født, var hun solgt. "Hun hadde seks kattunger, og de var bare nydelige", sa hun. "Det var så gøy." Les videre for å se om fostring av katter eller kattunger er noe for deg.

Hvorfor fostres katter i dyrevernsorganisasjoner?

I årene som fulgte hennes første fosteropplevelse med kattemoren, har Branton fostret dusinvis av katter hjemme hos seg i Erie, Pennsylvania. Noen ble der i bare noen uker, mens andre ble der i flere år.

De fleste dyrevernsorganisasjoner bruker fosterfamilier for å ta vare på i det minste noen av kattene, sier Branton, som nå er president i direktørstyret for Because You Care, Inc. (BYC), en organisasjon i Erie som er dedikert til redning, pleie og plassering av hjemløse og etterlatte kjæledyr. BYC er unike ettersom hver katt som kommer til organisasjonen blir plassert hos en frivillig fosterfamilie før den adopteres. Organisasjonen har funnet ut at ved å plassere katter i et hjem heller enn i en institusjon, vil kattens personlighet, vaner og helse være lettere å vurdere — hvilket gjør BYC i stand til å finne adopsjonshjem som virkelig passer.

Å bli godkjent

Dersom du ønsker å fostre katter eller kattunger, er første steg å bli godkjent som et frivillig fosterhjem av en organisasjon. Du vil måtte fylle ut papirer, og kanskje gjennomgå trening og en bakgrunnssjekk. En av organisasjonens ansatte kan til og med stikke innom hjemme hos deg, for å være sikker på at du har alt som skal til for å huse et midlertidig kjæledyr. Enkelte ting de kan kontrollere er:

 • Har du andre kjæledyr?

  De vil måtte være a jour med vaksiner, og ha riktig temperament for å ønske et annet kjæledyr velkommen i hjemmet.
 • Har du plass til at fosterkatten kan isoleres? Branton sier at det er viktig å ha et kattesikkert rom, hvor nye fosterdyr kan isoleres. Hun sier at det er flere grunner til midlertidig isolering, for eksempel dersom katten ikke er blitt vaksinert, dersom den blir stresset og destruktiv når du ikke er hjemme, eller dersom den rett og slett trenger litt tid alene.
 • Hvordan ser de andre medlemmene i husholdningen på dyrefostring? Når det kommer til stykket må alle i huset være enige om å ta vare på et nytt kjæledyr, selv om det er midertidig.
 • Har du tid og fleksibilitet nok til å fostre en katt? En av grunnene til at katten kommer hjem til deg er for å sosialiseres, så du vil måtte være mye hjemme for å være sammen med den.
 • Har du tålmodighet nok til å fostre en katt? Fosterfamilier må forstå at enkelte dyr kanskje kommer fra en situasjon hvor de ikke har lært å ikke klore på møblene eller hoppe opp på kjøkkenbenken. Enkelte katter kan markere, gjemme seg eller klore når man forsøker å klappe dem. Har du tålmodigheten og medfølelsen som skal til for å håndtere adferdsproblemer?

Spørsmål å stille til dyrevernsorganisasjonen

Du burde føle deg velkommen til å stille dine egne spørsmål under godkjenningsprosessen. Det er godt å vite svarene på spørsmål som:

 • Dekker organisasjonen kostnadene til fôr, sand og veterinær?
 • Samarbeider organisasjonen med en dedikert veterinær?
 • Forventes det at du åpner hjemmet ditt til potensielle adopsjonsfamilier, eller tar med katten til adopsjonsarrangementer?
 • Kan du be om at katten tas tilbake, dersom den ikke fungerer hjemme hos deg?
 • Har du muligheten til å velge hvilke katter eller kattunger du vil fostre?
 • Har du muligheten til å adoptere katten dersom du ønsker å beholde den?

Svaret på disse spørsmålene kan variere mellom ulike organisasjoner. Uansett hva svarene er, er det viktig at du er komfortabel med organisasjonens praksiser og regler før du fortsetter.

Forsyninger du vil trenge

Før du begynner å ønske fosterkatter velkommen inn i hjemmet, må du tenke over hva du har tilgjengelig for å ta vare på dem. En organisasjon kan sørge for noen (eller alle) av disse tingene:

 • En transportkasse: Det kan hende du vil måtte ta med katten til veterinæren eller adopsjonsarrangementer.
 • Fôr av høy kvalitet: Velg våt- eller tørrfôr som passer til kattens alder, og til eventuelle helseproblemer.
 • Sandkasse og sand: Dersom du har en mammakatt med kattunger, kan en kakeform eller et ovnsbrett med lave sider være best, da de små bena deres ikke er lange nok til å gå inn i en vanlig sandkasse.
 • Leker: En del av jobben din som fosterforelder er å sosialisere katten, så lek er essensielt.
 • En klorestolpe: Det er fint å gi fosterkatten et sted å kvesse klørne, en naturlig vane som alle katter har, og som burde oppmuntres på de riktige stedene.

Fosterkatter med spesielle behov

Hvor lenge en fosterkatt blir i hjemmet ditt, vil avhenge av flere ting. Branton sier at hun har hatt sunne katter som bare ble i noen uker, mens andre med spesielle behov har vært hos henne i flere år. Hun tok nylig inn en katt med Feline Immunodeficiency Virus (FIV), som hun forventer vil bli hos henne resten av livet. Katten ble etterlatt etter at dens forrige familie flyttet.

"Det er en eldre katt, han mangler et øye og har vanskeligheter med å spise", sier hun. "Så han er kort sagt en sykehjemskatt på lang sikt."

ASPCA kaller denne typen pleie "sykehjemsfostring" for å reflektere blandingen av å ta imot et dyr som trenger et hjem, og ta vare på en katt som kan ha vanskeligheter med å finne en adopsjonsfamilie grunnet alder, sykdom eller adferdsproblemer.

"Dette programmet involverer å åpne hjemmet og hjertet for et dyr som ikke er sunt nok til å adopteres, men som trenger et varmt og kjærlighetsfylt hjemmemiljø hvor de kan tilbringe sine gyldne år med riktig medisinsk pleie", skriver ASPCA. Dersom du er villig til å ta imot en katt med en tilstand som FIV, vil mange organisasjoner tilby trening på administrering av medikamenter eller for å tilberede fôr som er lett å spise.

Vanskelig å si farvel?

Det vanskeligste med å fostre en katt, er når de drar til sitt nye hjem, sier Branton.

"Det er svært givende å fostre", sier hun. "Men det er også litt bittersøtt, fordi du mister et flott dyr som du har blitt glad i. Man må bare huske på at man gjør plass til et annet." Man forbereder også katten ved å gi den sosiale ferdigheter og kjærlighet som den tar med seg til et givende, permanent hjem.

Dersom du virkelig ikke klarer å si farvel, vil organisasjonen sannsynligvis la deg adoptere dyret permanent, sier Branton.

"Det skjer ofte", ler hun. "Folk forelsker seg, og katten blir."

Branton har selv adoptert flere katter som startet som fosterkatter.

"De sniker seg inn i hjertet ditt", sier hun. "Du vet at de er på rett sted."

Bidragsyters biografi

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy er en frilansskribent og dyreeier som bor i Erie, Pa. Hun har en goldendoodle ved navn Maddie.

Relaterte artikler