Hunden min er apatisk: Årsaker og hvordan du kan hjelpe

Publisert av Jean Marie Bauhaus
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvis hunden din har satt ned tempoet, virker trøtt eller nekter å leke slik som før, er det gode sjanser for at den ikke bare er lat. Hunder og katter som virker apatiske eller viser tegn på mosjonsintoleranse, kan ha en alvorlig underliggende tilstand. Dette kan særlig være forårsaket av en alvorlig tilstand som hjertesykdom. Hvis hunden din er apatisk eller bare mindre aktiv enn vanlig, er det viktig å følge nøye med. Les videre for å finne ut hvorfor hunden din kan være mosjonsintolerant, og hva du kan gjøre med det.

Mulige årsaker til apati

Brown dachshund with orange flying disc in mouth, running in park.Det er vanlig at noen hunder sakker ned tempoet litt etter mye aktivitet. For eksempel kan det hende at hunden ønsker å sove mer i en dag eller to etter en lang dag i hundeparken eller en lang mosjonstur. Trøtthet over lengre tid bør imidlertid ikke ignoreres. Mosjonsintoleranse er et rødt flagg som kan tyde på alvorlige problemer som hjertesykdom, men det kan også skyldes en lang rekke andre problemer, fra milde lidelser som muskelsmerter til alvorlige tilstander som kongestiv hjertesvikt. Vets Now oppgir en rekke potensielle årsaker til hvorfor hunden din er apatisk:

 • Infeksjon eller sykdom, inkludert parvovirus eller kennelhoste
 • Hjerteproblemer
 • Leverproblemer
 • Diabetes eller hypoglykemi
 • Hypotyreose
 • Parasitter
 • Bivirkninger av medisin
 • Forgiftning eller traume

Wag!, et nettsted som tilbyr hundelufting og råd om hunder, tilføyer at mosjonsintoleranse i kombinasjon med andre symptomer – slik som manglende appetitt, hoste eller besvimelse – også kan være et tegn på pulmonal hypertensjon (høyt blodtrykk i lungene) eller andre hjerte- og karsykdommer.

Tegn på mosjonsintoleranse og apati hos hunde

Det er vanligvis ganske enkelt å fastslå om hunden din er sløv og dorsk. For mye soving, lav energi, manglende entusiasme og forsinkede reaksjoner er alle tydelige tegn på en apatisk hund, sier Vetinfo. Mosjonsintoleranse kan være vanskeligere å oppdage, spesielt hvis du ikke går tur med eller leker med hunden regelmessig. Ved mildere tilfeller, sier Wag!, kan det hende at den firbeinte vennen din ikke vil gå så langt eller leke så mye som normalt. Hoste, andpustenhet eller pustebesvær etter fysisk aktivitet kan også være et tegn på mosjonsintoleranse. Ekstreme tilfeller kan innebære forvirring, desorientering, endring i husrenhet, økning i kroppstemperatur, ustøhet og til og med kollaps.

Dette kan du gjøre for å hjelpe

Hvis du merker at hunden er apatisk eller ikke tåler så mye mosjon som vanlig, er det viktig at du ikke tvinger den til å løpe. Følg hintene den gir deg, og avslutt leken eller gjør lufteturen kortere om nødvendig. Hold den under nøye oppsyn og se etter andre alvorlige symptomer. Hvis du legger merke til annen bekymringsverdig atferd, bør du kontakte veterinæren med en gang. Hvis hunden ikke har andre symptomer, kan du vente en dag eller to. Hvis den ikke får mer energi, eller tilstanden forverres, må du kontakte veterinæren. Hvis den har ekstreme symptomer, for eksempel at den besvimer eller kollapser, må du ta den med til en akuttklinikk umiddelbart.

Dette kan du gjøre for å hjelpe

Older yellow lab lying in green grass.Hvis du merker at hunden er apatisk eller ikke tåler så mye mosjon som vanlig, er det viktig at du ikke tvinger den til å løpe. Følg hintene den gir deg, og avslutt leken eller gjør lufteturen kortere om nødvendig. Hold den under nøye oppsyn og se etter andre alvorlige symptomer. Hvis du legger merke til annen bekymringsverdig atferd, bør du kontakte veterinæren med en gang. Hvis hunden ikke har andre symptomer, kan du vente en dag eller to. Hvis den ikke får mer energi, eller tilstanden forverres, må du kontakte veterinæren. Hvis den har ekstreme symptomer, for eksempel at den besvimer eller kollapser, må du ta den med til en akuttklinikk umiddelbart.

Diagnostisering av hunden

Hos veterinæren kommer hunden til å bli grundig undersøkt. Veterinæren ser sannsynligvis etter tegn på halting, skade eller smerte, samt potensielle svulster. Han eller hun kommer også til å ta blod- og urinprøver for å se etter underliggende helseproblemer. Hunden blir sannsynligvis koblet til en elektrokardiografisk maskin for å sjekke den elektriske aktiviteten i hjertet, og det tas røntgenbilder av brystet for å undersøke hjertet og lungene. Veterinæren kan også anbefale ultralyd, CT-skanning eller MRI for å stille en diagnose. Du kan bidra til at det stilles riktig diagnose ved å gi veterinæren en liste over eventuelle medisiner hunden tar, oppgi detaljer om kosthold og livsstil samt nevne eventuelle andre symptomer eller endringer du har merket hos hunden.

Dette gjør du etter diagnosen

Apati og mosjonsintoleranse er symptomer på et problem, ikke en sykdom i seg selv. Typen pleie hunden din trenger, avhenger av diagnosen den får. Avhengig av veterinærens vurdering kan hunden komme seg igjen og bli like aktiv som før. Men hjertesykdom hos hunder, samt andre progressive sykdommer, kan kreve endret mosjon og aktivitet for resten av hundens liv. Snakk med veterinæren om hundens tilstand og hvor mye fysisk aktivitet den tåler.

Alternativer til mosjon

Hvis hunden din ikke kan ta del i krevende aktiviteter og mosjon, kan det være utfordrende å kontrollere vekten dens. Siden overvekt kan forverre visse lidelser, er dette en utfordring du må ta på alvor. Avhengig av hundens diagnose og behandlingsplan kan veterinæren sette den på spesialkost tilpasset helsetilstanden dens. Ellers kan du snakke med veterinæren om å gi den hundefôr for vektkontroll som kan bidra til at den ikke legger på seg, til tross for at den ikke får så mye mosjon. Du kan også bidra til å kontrollere vekten ved å påse at hunden spiser et hundefôr som egner seg for alderen dens. Riktig ernæring er også avgjørende. Hvis hunden ikke får de riktige næringsstoffene den trenger for å holde energinivået oppe, kan dette være en medvirkende faktor til apatien. Pass på å snakke med veterinæren om allmenne fôranbefalinger, selv om den ikke trenger et spesielt hundefôr basert på helsetilstanden sin.

Hensyn til alderen

Det er selvsagt normalt at hunder setter ned tempoet litt etter hvert som de blir eldre. Leddproblemer, vektøkning og det at den rett og slett blir mer sliten med alderen, er alle årsaker til at en eldre hund er mindre aktiv. Men eldre hunder er også mer utsatt for sykdomstypene som forårsaker apati og mosjonsintoleranse. Om hunden er betydelig mer sliten enn vanlig, er det uansett viktig at du ikke bare tenker at det skyldes alderen. Dette er potensielle røde flagg som aldri skal ignoreres. Hundens aktivitetsnivå kan være en sterk pekepinn på helsen dens. Som hundeeier er det derfor viktig at du følger nøye med på hva som er normalt for hunden din, slik at du oppdager det når den ikke er helt seg selv. Hvis du ikke har for vane å leke med eller gå tur med hunden regelmessig, bør du begynne nå, slik at du er kjent med det normale aktivitetsnivået dens. Ved å handle raskt når hunden din virker apatisk, kan du bidra til å fange opp en alvorlig sykdom på et tidlig stadium og forbedre hundens sjanse for å fortsette å leve et sunt og lykkelig liv.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en skjønnlitterær forfatter og frilansskribent og -redaktør som bor i Tulsa i Oklahoma. Hun har sine egne firbeinte venner og et hjemmekontor der hun skriver hyppige artikler om hunder og katter og helsen deres.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>