Legger katten din på seg?

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å eie en katt betyr å ta ansvar for kattens helse og velvære. En viktig del av dette forholdet er å holde vekten balansert for å sikre at katten din er verken over- eller undervektig. Det kan imidlertid være vanskelig å finne denne balansen, siden vekten naturlig kan svinge i forhold til kattens forskjellige livsstadier. For eksempel så trenger en kastrert katt sannsynligvis mindre mat enn før, og kan raskt bli overvektig eller til og med sykelig overvektig hvis mengden eller typen fôr ikke endres for å tilpasses endringene i kroppen.

Det er ikke alltid enkelt, men å forstå hva du bør se etter og hvordan du kan hjelpe gjennom kattens kosthold og daglige rutine kan forebygge potensielle helserisikoer før de rekker å utvikle seg.

Hvorfor er overvekt et problem?

Ifølge International Cat Care viser studier at fedme reduserer katters forventede levealder. Ikke bare det, men overvektige katter har større risiko for å lide av en rekke forskjellige sykdommer som:

 • Diabetes
 • Leddgikt
 • Urinveisproblemer
 • Kreft

Dessverre kan overvekt også resultere i en langt mindre komfortabel og tilfreds katt, noe som gjør det svært vanskelig for den å leve et godt liv. Derfor er det din jobb å:

 1. Sørge for at katten din har en sunn vekt.
 2. Hjelpe den med å gå ned i vekt hvis den allerede er overvektige.

Hvordan vet jeg om katten min er overvektig?

Regelmessige vektkontroller er en god rutine for å hjelpe deg med å legge merke til at kattens vekt kryper oppover. Men hvis katten din liker litt kos i ny og ned er det også andre ting du kan se etter:

 • Har katten din en hengende hudfold eller valke på buken og mellom bakbena?
 • Kan du kjenne ribbeina til katten din hvis du trykker forsiktig ned mens du koser med den? Hvis ikke, er det sannsynligvis for mye fett.
 • Ser man ovenfra, bør kattens skuldre og bryst være bredere og flanken – området mellom ribbeina og bekkenet – skal være smalere, som en midje. Hvis du ser fra siden, bør omrisset av kattens kropp trekke seg opp når den går fra brystet og inn i magen.

Hvorfor er katten min overvektig?

De fleste katter er overvektige på grunn av overfôring, og det er lett å forstå hvorfor. Vi lærer raskt hvor glade noen spesielle godbiter eller ny mat får dem til å føle seg.

Men for å få katten i form igjen, må du redusere kaloriene og/eller øke aktivitetsnivået dens Når du reduserer kalorier, er det noen viktige ting å huske på. Det kan være farlig å bare kutte ned på deler av det vanlige fôret siden du kan ende opp med å underfôre andre næringsstoffer som vitaminer og mineraler. Dette kan også gjøre katten din sulten, frustrert og den kan mer sannsynlig tigge, stjele eller bli aggressiv.

Noen tips for å håndtere kattens vekt

Veterinæren din er den beste personen til å hjelpe deg med å fastslå et sunt kostholdsprogram for en overvektig katt, men disse tipsene kan også hjelpe:

 • Katter bør ha flere små måltider hver dag. Hvis du er mye hjemmefra, prøv en fôrball eller en tidsbestemt fôrdispenser.
 • Hvis katten din tigger om mat, gi den heller ekstra kos og oppmerksomhet.
 • Sørg for at du setter av tid hver dag til å leke med katten din. Unn den noen nye leker eller bruk simpelthen litt krøllet papir.
 • Kjøp en høy skrapestolpe eller et klorestativ for å oppmuntre katten din til å klatre.
 • Bare det å plassere noen av måltidene på forskjellige steder eller i en annen høyde rundt om i huset betyr at katten din må bevege seg mer for å få mat.
 • Se opp for kattegodbiter – de kan inneholde mange kalorier.
 • Spør veterinæren din om å anbefale vektkontrollfôr.
 • Prøv å fôre med boksmat eller poser; disse kan hjelpe katten din til å føle seg mettere og reduserer sannsynligheten for at den oppsøker godbiter eller tigger etter mat.
 • Sørg alltid for at katten din spiser et komplett og balansert kosthold.

Selv om ansvaret for å holde katten din på en sunn vekt ligger hos deg, kan veterinæren din fortelle deg om katten din er overvektig og anbefale en fremgangsmåte for å sikre at den forblir glad og sunn.

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter