De forskjellige hunderasenes personligheter: Finn den riktige matchen til deg

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Alt handler om personlighet. Dette er like sant for hunder som det er for mennesker. Dersom du vurderer å skaffe deg en hund, har du kanskje sett deg ut en spesiell rase du liker. Er du sikker på at dette er riktig rase for deg? Hundens personlighet spiller en stor rolle i avgjørelsen om hunden vil passe godt inn i ditt hjem. Det er mye enklere å velge en hunderase dersom du vet hvilke egenskaper og karakteristikker som passer best til dine egne behov. Følg disse tipsene for å velge riktig hund til din personlighet og livsstil.

Ta hjemmet og familien din i betraktning

Two young blonde boys and a baby snuggle with a larger brown dog in bed.Er du singel, eller har du en stor familie? Har du små barn, andre kjæledyr, eller større barn? I tillegg til å tenke å de andre familiemedlemmene, bør du også tenke på den fysiske plassen i hjemmet. Boarealet er også en faktor, og om du har et hus eller en leilighet, en stor, inngjerdet hage eller en liten gressflekk, et nabolag perfekt for fine spaserturer eller om du må reise til en park. Alt dette er faktorer som spiller inn for hvilken hunderase eller størrelse du burde velge.

Disse spørsmålene vil hjelpe deg med å innsnevre alternativene i letingen etter en hund. For eksempel, dersom du bor i en leilighet og ikke har enkel tilgang til en park eller et turområde, er det nok best å holde seg til en liten hund som ikke trenger like stor plass å bevege seg på. Dersom du har små barn er det nok lurt å unngå miniatyrraser, som kan være skjøre og nervøse omkring svært små barn, og heller se etter en større rase som er kjent for å like små barn. Dersom du har en tiltrekning til svært store hunder, slik som en grand danois eller st. Bernhard, må du være sikker på at du har nok plass i huset og hagen til å kunne møte behovene til en slik stor hund.

Tenk over livsstilen din

Jobber du lenge, eller reiser du ofte? Liker du å dra ut på eventyr, eller liker du deg best hjemme?

Dersom du har en aktiv livsstil, er det fornuftig å se etter en aktiv hunderase som kan holde tritt med deg. Terriere og sportsraser liker mye aktivitet og trening. Dersom du foretrekker å tilbringe lørdagene i godstolen, er imidlertid en aktiv rase ikke den beste matchen. Dersom du er borte hjemmefra i lange perioder om gangen, og du ikke kan ta hunden med deg, bør du se etter en rase med et temperament som tolererer å bli etterlatt alene store deler av dagen.

Tenk over hvorfor du vil ha en hund

Det er også en god idé å tenke over hva du håper å få ut av å være hundeeier. Vil du rett og slett ha en kompis, eller vil du ha en vakthund? Vil du ha en liten kompis som krøller seg sammen i fanget ditt, eller en stor venn som holder deg med selskap på joggeturen? Noen dyreeiere ser etter en barnepasser som kan beskytte barna mens de leker, mens andre ser etter en ny bestevenn for hele familien. Å være helt ærlig med seg selv om hvorfor du ønsker deg en hund, og hva du håper den vil gjøre for deg og familien, vil føre deg godt på vei mot å finne den beste typen hund for din familie.

Vurder tid og budsjett

Gjør en ærlig vurdering av hvor mye tid og penger du kan bruke på en hund. Husk at det å adoptere en hund er nesten som å adoptere et lite barn, som forblir lite for alltid. I tillegg til å sørge for riktig ernæring, en seng, leker og diverse tilbehør, vil du også måtte gi stell, tilstrekkelig trening og helsepleie. Noen hunder trenger mer av disse tingene enn andre. For eksempel, unansett hvor glad du er i en malteservalp, er det ikke den rette hunden for deg dersom du ikke har tiden eller budsjettet til jevnlig børsting og stell. Noen raser har uheldige predisposisjoner for helseproblemer som kan være kostbare, både når det gjelder tid og penger. Ta en avgjørelse på forhånd om hvor mye av hver av disse ressursene du er villig til å bruke på å ta vare på hunden i løpet av dens livstid.

Voksne hunder vs. valper

Alder er en annen viktig faktor å ta i betraktning. Mange foretrekker å anskaffe en valp av mange grunner, ikke minst fordi de er søte og uimotståelige. Noen føler at det knytter et sterkere bånd når man oppdrar en hund fra valpestadiet. Det følger likevel med mye hardt arbeid på å trene og stelle en valp, og de tøyer ofte tålmodighetsgrensen til det ytterste. Eldre hunder, på den andre siden, er ofte allerede renslige og sosialiserte, og har kommet seg over det destruktive "tygge på alt"-stadiet. Dersom de ikke har en traumatisk historie (som likevel kan overvinnes), har eldre hunder vanligvis ikke noe problem med å knytte et sterkt bånd til sin nye familie.

Å velge en hunderase eller -type

Etter at du har laget en liste over alle personlighetstrekkene du mener er idéelt for din hund, er det på tide å utforske hunderaser og -typer. Et godt sted å begynne er hos din lokale dyrevernsorganisasjon, for å se typene og rasene du vil vurdere. HillsPet.com, såvel som American Kennel Club, har mange artikler om raseinformasjon til veiledning. Dersom du ikke vet hvor du skal begynne, kan det være nyttig å vurdere hundegrupper. Raser i terriergruppen, for eksempel, er ofte bestemte og energiske, og trenger en fast hånd og mye tålmodighet for å trenes. Hunder i arbeidsgruppen er intelligente og relativt lettrente, og de trives best når de har en jobb å gjøre. Dersom du ikke kjenner noen som har eid disse rasene personlig, kan du forsøke å lete på nett, hvor du vil finne mange forumer og samfunn sentrert rundt spesifikke raser.

Etter at du har smalnet inn utvalget, kan det være nyttig å snakke med folk som har erfaring med rasene som interesserer deg. Dersom du ikke kjenner noen som har eid disse rasene personlig, prøv å søke på nett, hvor du vil finne mange forum og samfunn sentrert rundt spesifikke raser. Det er også en god idé å snakke med veterinæren din, som ikke bare kan gi deg råd om temperamentet til forskjellige raser, men som også kan si deg om rasen du har sett deg ut har medisinske predisposisjoner som du burde vite om. Veterinæren burde også kunne henvise deg til en god oppdretter eller dyrevernsorganisasjon. Husk at mange dyrevernsorganisasjoner fokuserer på spesifikke raser, så du trenger ikke nødvendigvis bruke tusenvis av kroner på å kjøpe en valp fra en oppdretter.

Renraset vs. blandingsrase

Selv om det ikke er vanskelig å finne renrasede hunder som trenger en familie hos dyrevernsorganisasjoner, vil du nok også finne et stort utvalg av blandingshunder. Det kan virke som om temperamentet til en blandingshund er vanskeligere å forutsi enn de som er blitt avlet til en spesifikk standard, men dersom du vet hvilke raser blandingshunden stammer fra, er det ikke så vanskelig. Generelt sett har blandingshunder en blanding av de dominerene trekkene til foreldrene. De har ofte en tendens til å ha mer moderate personligheter, heller enn de ekstreme man noen ganger ser hos renrasede hunder. I følge Humane Society of the United States, er også blandingshunder mindre utsatt for genetiske defekter som iblant resulterer fra overavling av renrasede hunder. Dersom du vurderer en hund fra en dyrevernsorganisasjon, snakk med organisasjonens veileder om personlighetstrekkene du ser etter. Han eller hun burde være i stand til å hjelpe deg med å finne den beste matchen.

Med alle disse spørsmålene kan det virke som om det er like komplisert å finne riktig hund som det er å finne en sjelevenn. Men det er noe som burde tas på alvor. Når det kommer til stykket vil en hund sannsynligvis være en stor del av livet ditt i de neste ti til femten årene. Det er til beste for dere begge å sørge for at det er en komfortabel match.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus bor i Tulsa, Oklahoma, og er en fiksjonforfatter, frilansskribent og redaktør. Hun skriver hyppig om kjæledyr og dyrehelse fra sitt hjemmekontor, hvor hun assisteres av et fang fullt av pelskledde venner.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter