Fôrallergier, intoleranse og kattens sensitive mage

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En vanlig klage veterinærer ofte får hører fra katteforeldre, er at katten deres har en sensitiv mage og kaster opp - kanskje en gang i uken, kanskje to ganger i uken, men alltid på teppet (eller et annet sted som er vanskelig å vaske). Selv om fordøyelsesbesvær hos noen katter kan skje regelmessig, er det aldri normalt, selv om det er litt plantemateriale eller en hårball i sølet på gulvet.

Det er flere grunner til at katten din kan ha en sensitiv mage. Det er viktig å alltid la veterinæren din vurdere katten din for å hjelpe med å identifisere årsaken og utvikle en individuell plan for å håndtere problemet. I dag skal vi bare snakke om to av de mulige årsakene til at katter har en sensitiv mage -fôrintoleranse og fôrallergi. Selv om disse to grunnene høres like ut, er de ikke det samme. 

grå katt gjesper på dørstokken

Fôrintoleranse

Fôrintoleranse er et begrep som refererer til en unormal respons på fôr som ikke er forårsaket av immunsystemet og kan forekomme hos katter i alle aldre. Årsaker til fordøyelsesproblemer på grunn av fôrintoleranse kan inkludere matforgiftning, histamin i gammel fisk, laktoseintoleranse, eller det å spise søppel eller andre ting katten vanligvis ikke ville fått. Et godt første steg er å diskutere mulige årsaker med veterinæren din.

Noen katter med fôrintoleranse kan trenge en endring i fôret. Et alternativ som veterinæren din kan anbefale for katten din, er å bytte til et mer lettfordøyelig fôr.

Lettfordøyelig fôr

Fordøyelighet refererer til hvor enkelt en katt eller hund kan få i seg fôret og nyttiggjøre seg av de viktige næringsstoffene fra det de spiser. Faktorene som har størst innvirkning på fordøyelighet er ingrediensene, ingredienskvaliteten og bearbeidingsmetoder som brukes til å lage en matvare. Fôr for katter med sensitiv mage er vanligvis laget med lettfordøyelige ingredienser, men vil også inneholde en liten mengde fiber for å støtte kattens tarmmikrobiom. De er også komplette og balanserte for å sikre at katten din får alle de essensielle næringsstoffene den trenger, som vitaminer og mineraler, for å holde seg frisk. 

Fôrallergier

En fôrallergi er et resultat av en unormal immunreaksjon på noe de har spist. Heldigvis er fôrallergi uvanlig hos katter. Det kan utvikle seg i alle aldre, men katten må gjentatte ganger eksponeres for det samme allergenet (for eksempel ved å spise det hver dag) for å utvikle symptomer på et mulig problem. Disse tegnene kan inkludere oppkast, diaré, flatulens, tap av matlyst, kløende hud, hårtap eller rød hud. Hvis katten din viser noen av disse tegnene, er det på tide å besøke veterinæren din.

Tro det eller ei, men Pet Food Manufacturers' Association (PFMA) slår fast at fisk, biff og meieri er de vanligste årsakene til matallergi hos katter. De påpeker at ekte fôrallergier faktisk er ganske sjeldne, og ofte misforstås hos katter fordi de ikke alltid vises på samme måte som allergier ville gjort hos mennesker. Av den grunn, hvis du mistenker at katten din har en fôrallergi, er det best å få dette undersøkt og bekreftet av veterinæren din. 

Hva du skal gjøre med fôrallergier

Hvis du eller veterinæren din mistenker denne tilstanden, kan et spesialfôr være en del av planen som veterinæren anbefaler.

Hvis du vurderer å dra ned til dyrebutikken og hente noe mat selv istedenfor å dra til veterinæren, så vent litt. Dette er en vanlig feil som mange eiere gjør når de har en katt med en sensitiv mage. Å bytte fôr vil bare gjøre problemet mer uoversiktlig og gjøre det vanskeligere for veterinæren din å finne ut den riktige måten å behandle kattens diettproblemer på.

Den eneste måten å nøyaktig diagnostisere en fôrallergi på er med et strengt diettforsøk. Fôrforsøk bør utføres med spesialfôr spesielt utviklet for dette formålet. Vi vil forklare hva som gjør disse fôrene så spesielle på bare et minutt. Fôr med begrensede ingredienser som finnes i dyrebutikken bør ikke brukes. Riktige fôrforsøk vil ta omtrent 10–12 uker, og katten din må spise det nye fôret og ingenting annet – ingen godbiter, ingen eggerøre og ingen kattetannkrem, med mindre den er godkjent av veterinæren din. Hvis katten din har en ekte fôrallergi, bør eventuelle sensitive mageproblemer forsvinne i løpet av 2 til 4 uker. Symptomer som kløende hud vil ta lengre tid å løse. Hvis du har vært helt tro til fôrforsøket ditt, men katten din fortsatt har problemer, er det usannsynlig at problemet er en fôrallergi, og veterinæren din kan anbefale ytterligere testing for å vurdere andre årsaker.

 

Stripet katt slikker undersiden av poten

“Hypoallergen,” fôr med enten nye eller hydrolyserte proteiner: Hva er de?

Selv om det ikke finnes noen offisielle definisjoner for hypoallergen fôr, kan det hende du ser produkter merket som "hypoallergen", og folk kan bruke dette begrepet for å beskrive en rekke forskjellige fôrtyper og ingredienskombinasjoner. Fordi "hypoallergen" ikke er et juridisk definert begrep for dyrefôr, kan det hende at produkter ikke er egnet eller effektive for katter med fôrallergi.

Det er to typer spesialfôr som veterinæren din kan anbefale hvis det er mistanke om fôrallergi. Den første typen bruker hydrolyserte proteiner, noe som betyr at proteinet har blitt brutt ned i så små biter at kattens immunsystem ikke gjenkjenner allergenet. Den andre typen er fôr med et nytt protein, som and eller vilt. Disse proteinkildene er sannsynligvis nye for katten din, og derfor anerkjenner ikke immunsystemet dem som et problem.

Bidragsyters biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Et medlem av American Society of Veterinary Journalists, Dr. Wooten fordeler arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado, foredragsholder om tilknyttede spørsmål, ledelse og klientkommunikasjon og skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.

Relaterte artikler

Relaterte produkter