Typiske helseproblemer hos små hunder

Published by Erin Ollila
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Gratulerer! Du og familien din er i ferd med å adoptere en liten hund. Du har undersøkt alt, fra de beste lekene for små valper til hvordan du tar med hunden din på ferie, men du bør også være klar over noen av de vanligste helseproblemene for små hunder.

Selvfølgelig, bare fordi noen helseproblemer er vanlige for små hunder, betyr det ikke at ditt nye familiemedlem vil oppleve dem. Men som en omsorgsfull hundeeier ønsker du være forberedt på alle de glade, lekne stundene, samtidig som du vet hva du kan forvente hvis noe skulle gå galt. Les videre for å lære mer om de fem mest vanlige helseproblemene som små hunder kan møte på i livet.

1. Trakeal kollaps

Luftrøret er sammensatt av små ringer av brusk med en tynn vevsmembran som utgjør den øvre overflaten. Trakeal kollaps er en kronisk, progressiv tilstand hvor bruskringene mister noe av sin stivhet og den øvre vevsmembranen begynner å synke. Denne tilstanden kan gjøre det vanskelig å puste.

De fleste hunder som opplever luftrørsproblemer er middelaldrende eller eldre, selv om det av og til kan påvirke yngre hunder. Det vanligste tegnet på dette problemet er tørr og hard hoste, som noen ganger blir referert til som en "gåsetut"-host. Det pleier å være verre om natten, når de er spente, eller når et halsbånd presser på nakke og hals. Hvis hunden din hoster, er det viktig å ta den med til veterinæren din for å finne ut om luftrørskollaps er årsaken til hosten, samt for å få anbefalinger om hva som kan hjelpe.

2. Patella-luksasjon

Patella-luksasjon (en forskjøvet kneskål) er en genetisk tilstand som kan påvirke alle hunderaser, men The Animal Trust rapporterer at toy- og miniatyrrasehunder som pudler, chihuahuaer, yorkshireterrier og pomeranians er oftest rammet.

Hunder med denne tilstanden viser kanskje ikke alltid tegn, men de fleste vil bære sitt berørte lem i noen få skritt og "hoppe" eller riste benet før de går tilbake til normal gange. Denne haltheten blir generelt hyppigere ettersom tilstanden utvikler seg og leddgikt kan også utvikle seg. Behandlingen kan variere avhengig av alvorlighetsgraden, og kirurgi anbefales i mer alvorlige tilfeller. Hvis du merker at hunden din halter eller "hopper”, bør veterinæren din vurdere hunden din og gi deg de beste behandlingsalternativene.

Blond Pomeranian-mix blir stelt

3. Mitralklaffsykdom

Et av de mer alvorlige helseproblemene for små hunder finner sted i hjertet. Under aldringsprosessen kan hjerteklaffene begynne å "slites ut" og lekke, noe som får hjertet til å fungere mindre effektivt. En lekkasje i mitralklaffen, en av hovedklaffene på venstre side av hjertet, kalles mitralklaffinsuffisiens eller mitraloppstøt.

Ikke alle hunder med mitralklaffsykdom vil vise sympotmer, men PDSA lister opp de vanligste symptomene som lav energi, vekttap, åndenød, pesing og kollaps. Et annet vanlig symptom er hoste som blir verre om natten, eller etter å ha sovet eller lagt seg ned.

Hunder med alvorlige mitralklaffproblemer kan være i fare for kongestiv hjertesvikt, så det er viktig å besøke veterinæren din så snart som mulig hvis hunden din viser symptomer. Veterinæren din vil se etter bilyd ved hjelp av et stetoskop, og vil kanskje utføre andre tester som ultralyd, røntgen eller EKG (brukes til å sjekke hundens hjerterytme). 

Dessverre er det ingen forebyggende metoder for å unngå denne tilstanden. Men regelmessige kontroller betyr at veterinæren din kan fange opp problemet så tidlig som mulig og gi deg en plan for overvåking og pleie.

4. Tannsykdom

God tannpleie er viktig for alle hunder, men på grunn av deres tettpakkede tenner har små hunder en tendens til å ha høyere risiko for å utvikle tannproblemer. Det første tegnet på tannproblemer er ofte dårlig ånde, men du kan også finne tannstein på tennene og rødt tannkjøtt. Etter hvert som tannsykdommen utvikler seg, kan den forårsake smerte, løse tenner og problemer med å spise.

Det er viktig å sørge for at du har en god rutine for å prøve å holde hundens tenner rene. Daglig tannpuss er gullstandarden, men denne vanen bør startes i valpealder fordi den kan være ganske vanskelig å etablere hos eldre hunder. Det finnes en rekke matvarer, godbiter og hundetannkremer tilgjengelig for å hjelpe. Sørg for å sjekke emballasjen for Veterinary Oral Health Council (VOHC) for å sikre at du velger et produkt som fungerer. Veterinæren din kan også anbefale spesifikke produkter som kan hjelpe hunden din og vil gi deg beskjed når en full tannrens er nødvendig.

5. Overvekt

Selv om det kan være fristende å gi den lille hunden din masse godbiter, er det viktig å huske at dette kan føre til vektøkning. Tegn på at hunden din kan være overvektig inkluderer å ikke lett føle ribbeina og tap av en tydelig midje. Overvektige hunder kan også ha problemer med å komme seg rundt og kan være utsatt for andre sykdommer som diabetes og leddgikt.

Sørg for at du fôrer hunden din med riktig mengde fôr, tilbyr et begrenset antall små godbiter og gir den nok mulighet til å trene hver dag – selv om de bare leker med lekene sine hjemme eller i hagen.

Hvis du tror hunden din er overvektig, kontakt veterinæren din. De kan hjelpe deg med å bestemme den ideelle vekten for valpen din og hjelpe deg med å komme i gang med en passende vekttapsplan.

Å kjenne til noen av de vanlige helseproblemene for små hunder som den nye hunden din kan møte, hjelper deg å sikre at du gjør alt du kan for å holde den frisk. Men husk - bare fordi hundens størrelse gjør den til en potensiell kandidat for noen av disse helseproblemene, betyr det ikke at de noen gang vil oppleve dem. Å vite hva du skal se etter betyr at du kan søke tidlig behandling hos veterinæren din eller til og med unngå visse problemer helt.

Bidragsyters biografi

Erin Ollila

Erin Ollila er en hunde- og katteentusiast som tror på kraften i ord og hvordan et budskap kan informere – og til og med transformere – det tiltenkte publikummet. Hennes forfatterskap kan finnes over hele internett og på trykk, og inkluderer intervjuer, spøkelsesskriving, blogginnlegg og kreativ sakprosa. Erin er en nerd for SEO og alt som har med sosiale medier å gjøre. Hun ble uteksaminert fra Fairfield University med en MFA i kreativ skriving. Ta kontakt med henne på Twitter @ReinventingErin eller lær mer om henne på http://erinollila.com.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.   
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.