Typiske helseproblemer hos små hunderaser

Publisert av Erin Ollila
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Gratulerer! Du og familien din er i ferd med å adoptere en liten rasehund. Du har undersøkt alt; fra de beste lekene til små hunder til hvordan du tar med hunden din på ferie, men du bør også være klar over noen av de vanligste helseproblemene for små hunder.

Selvfølgelig betyr det ikke at ditt nye familiemedlem vil oppleve helseproblemer, bare fordi noen av dem er vanlige for små hunder. Men som en omsorgsfull hundeeier ønsker du være forberedt på alle de glade, lekne stundene, samtidig som du vet hva du kan forvente hvis noe skulle gå galt. Les videre for å lære mer om fem vanlige helseproblemer som små hunder kan møte på i livet.

1.Tannsykdom

God tannpleie er viktig for alle hunder, men på grunn av (blant annet) deres tettpakkede tenner har små hunder en høyere risiko for å utvikle tannproblemer. Det første tegnet på tannproblemer er ofte dårlig ånde, men du kan også finne tannstein på tennene og rødt tannkjøtt. Etter hvert som tannsykdommen utvikler seg, kan den forårsake smerte, infeksjon, løse tenner og problemer med å spise.

Det er viktig å sørge for at du har en god rutine for å prøve å holde hundens tenner rene. Daglig tannpuss er gullstandarden, men denne vanen bør startes i valpealder fordi den kan være ganske vanskelig å etablere hos eldre hunder. Det finnes en rekke matvarer, godbiter og hundetannkremer tilgjengelig for å hjelpe. Sørg for å sjekke emballasjen for et Veterinary Oral Health Council (VOHC)-stempel for å sikre at du velger et produkt som fungerer. Veterinæren din kan også anbefale spesifikke produkter som kan hjelpe hunden din og vil gi deg beskjed når en full tannrens er nødvendig.

2. Patellaluksasjon

Patellaluksasjon.Patella er det som vanligvis kalles kneskålen. Den sitter i et spor nederst på lårbeinet og skal holdes godt på plass av vevene rundt kneleddet. Hos noen hunder, spesielt hunder av små raser, glir kneskålen ut av posisjon og dette kalles luksasjon. Det skjer av en rekke årsaker. Sporet kan være for grunt, bena kan være vridd eller bøyd eller vevet for slapt til å holde det på plass.

Alvorlighetsgraden av denne tilstanden varierer med noen hunder som har en kneskål som av og til går av ledd, noe som åpenbart er plutselig og smertefullt, til kneskåler som er så løse at de hele tiden flyter rundt og aldri er på plass.

Hunder med patellaluksasjon viser kanskje ikke alltid tydlige tegn på det, men de fleste vil bære sitt berørte lem i noen få skritt og "hinke" eller riste benet før de går tilbake til normal gange. Denne haltheten blir generelt hyppigere ettersom tilstanden utvikler seg og leddgikt kan også utvikle seg. Behandlingen kan variere avhengig av alvorlighetsgraden, og kirurgi anbefales i mer alvorlige tilfeller. Hvis du merker at hunden din halter eller "hinker”, bør veterinæren din vurdere hunden din og gi deg de beste behandlingsalternativene.

PDSA rapporterer at hunder av små og miniatyrraser som pudler, chihuahuaer, yorkshireterrier og pomeranian er oftest rammet.

Blond Pomeranian-mix blir stelt

3.Luftrørskollaps

Luftrøret, ofte referert til som luftrøret, er sammensatt av små ringer av stiv brusk holdt inne i et bløtvevsrør. Bruskringene holder luftveiene godt åpne for å holde luftstrømmen åpen. Luftrørskollaps er en kronisk, progressiv tilstand der bruskringene mister noe av sin stivhet. Dette gjør at røret kan synke og i noen tilfeller bli tilstoppet. Dette kan gjøre det vanskelig å puste, spesielt under trening eller tider med stress når behovet for oksygen er økt og åpne luftveier er viktigere enn noen gang.

De fleste hunder som opplever luftrørsproblemer er middelaldrende eller eldre, selv om det av og til kan påvirke yngre hunder. Det vanligste tegnet på dette problemet er tørr og hard hoste, som noen ganger blir referert til som en "gåsetut"-host. Det pleier å være verre om natten, når de er opprømte, eller når et halsbånd presser på nakken deres. Hvis hunden din hoster, er det viktig å snakke med veterinæren din. Hoste kan også være et tegn på ting som hjertesykdom eller infeksjon, så det er viktig å finne ut årsaken. Luftrørskollaps kan være vanskelig å behandle, men fedme gjør det verre, så prøv å holde hunden din slank hele livet ut.

4. Mitralklaffsykdom

Et av de mer alvorlige helseproblemene for små hunder finner sted i hjertet. Under aldringsprosessen kan hjerteklaffene begynne å "slites ut" og lekke, noe som får hjertet til å fungere mindre effektivt. En lekkasje i mitralklaffen, en av hovedklaffene på venstre side av hjertet, kalles mitralklaffinsuffisiens. Denne tilstanden har et genetisk grunnlag og ses mye mer hos visse raser som cavalier king charles spaniel.

Ikke alle hunder med mitralklaffsykdom vil vise symptomer, men PDSA påpeker de vanligste symptomene som lav energi, vekttap, åndenød, pesing og kollaps. Et annet vanlig symptom er hoste som blir verre om natten, eller etter å ha sovet eller lagt seg ned.

Hunder med alvorlige mitralklaffproblemer kan være i fare for kronisk hjertesvikt. Dette er sluttstadiet av mange hjertesykdommer, inkludert mitralklaffsykdom. Jo lenger hjertet slår ineffektivt, jo større blir arbeidsbelastningen fordi blodet samler seg i hjertet og blodårene før det, og ikke pumpes ut ordentlig. Med tiden blir hjertet større og større på grunn av dette og veggene blir svakere og enda mindre effektive. Dette er en dødelig ond sirkel. Trykket fra det oppsamlede blodet skyver væske inn i lungene og ekstremitetene og forårsaker ødem. Så du kan se at det er viktig å besøke veterinæren din så snart som mulig hvis hunden din viser symptomer, slik at medisinering kan startes om nødvendig. Veterinæren din vil se etter bilyd ved hjelp av et stetoskop, og vil kanskje utføre andre tester som ultralyd, røntgen eller EKG (brukt til å sjekke hundens hjerterytme).

Dessverre er det ingen forebyggende metoder for å unngå denne tilstanden. Men regelmessige kontroller betyr at veterinæren din kan fange opp problemet så tidlig som mulig og gi deg en plan for overvåking og pleie. Når du velger en liten rasehund, bør du alltid lese deg opp og kjøpe kun fra oppdrettere som har hjertetestet foreldrene i de oftest berørte rasene.

5. Overvekt

Selv om det kan være fristende å gi den lille hunden din masse godbiter, er det viktig å huske at dette kan føre til vektøkning. Overvektige hunder kan også ha problemer med å komme seg rundt og kan være utsatt for andre sykdommer som diabetes og leddgikt. Tegn på at hunden din kan være overvektig inkluderer at du ikke lett føler ribbaine på den og tap av en tydelig midje.

Sørg for at du fôrer hunden din med riktig mengde fôr, tilbyr et begrenset antall små godbiter og gir den nok mulighet til å trene hver dag – selv om den bare leker med lekene sine hjemme eller i hagen.

Hvis du tror hunden din er overvektig, eller du ikke er sikker på hva dens idealvekt bør være, kontakt veterinæren din. De kan hjelpe deg med å komme i gang med en passende fôringsplan.

Å kjenne til noen av de vanlige helseproblemene for små hunder som den nye hunden din kan møte, hjelper deg å sikre at du gjør alt du kan for å holde den frisk. Men husk - bare fordi hundens størrelse gjør den til en potensiell kandidat for noen av disse helseproblemene, betyr det ikke at den noen gang vil oppleve dem. Å vite hva du skal se etter betyr at du kan søke tidlig behandling hos veterinæren din eller til og med unngå visse problemer helt.

Bidragsyterens bio

Erin Ollila

Erin Ollila er en hunde- og katteentusiast som tror på kraften i ord og hvordan et budskap kan informere – og til og med transformere – det tiltenkte publikummet. Hennes forfatterskap kan finnes over hele internett og på trykk, og inkluderer intervjuer, skyggeskriving, blogginnlegg og kreativ sakprosa. Erin er besatt av SEO og alt som har med sosiale medier å gjøre. Hun ble uteksaminert fra Fairfield University med en MFA i kreativ skriving. Ta kontakt med henne på Twitter @ReinventingErin eller lær mer om henne på http://erinollila.com.

 

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>