Hvorfor spiser hunden min så fort?

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Når mennesker setter seg ned for et måltid, tar de seg vanligvis tid til å nyte maten. Hunden din har imidlertid en helt annen tilnærming — de sluker vanligvis fôrkulene sine på et øyeblikk. Les videre for å finne ut mer om eventuelle mulige problemer som kan oppstå for hunden din som spiser for fort, pluss hva du kan gjøre for å sakke dem ned.

Hvorfor spiser hunden min så fort?

Border collie ligger og slikker innsiden av en grønn skål.
Selv om det er mulig at hunden din virkelig liker fôret sitt, kan dette være noen mer sannsynlige grunner til at hunden din spiser fort:

 • Konkurranse: Hvis du har mer enn én hund, kan den raske spiseren din føle at de må spise fort for å forhindre at andre hunder snapper mat fra den, forklarer PetSafe. Eller de kan ha vært nødt til å konkurrere om mat som valp med resten av kullet sitt. Denne følelsen av konkurranse kan også være et instinkt. Så selv om du bare har én hund, kan de anse andre medlemmer av husstanden, inkludert katter og mennesker, som konkurranse.
 • Uregelmessig måltidstid: Hvis du adopterte hunden din fra et dyresenter, er det mulig at deres tidligere eiere ikke fulgte riktig fôringsrutine eller ikke holdt seg til en fast fôringsplan, så hunden din spiser som om den ikke er sikker på når de får sitt neste måltid. Dette kan også gjelde hunder som tidligere var løshunder og måtte finne mat selv. Med tid, omsorg og mye kjærlighet kan hunden din begynne å sakke ned og innse at deres neste måltid ikke er så langt unna.
 • Underliggende sykdom: Det er mulig at en underliggende helsetilstand får hunden din til å føle seg overdrevent sulten. Diabetes og Cushings syndrom kan påvirke hundens forbrenning og øke appetitten, sier Puppytip. Ormer eller andre parasitter kan også være synderen.

Farene ved at hunder spiser for fort

Kvinne håndmater en lyshåret pomeranian på en grå stoffsofa.
Ikke bare kan rask spising være et tegn på en ubehandlet sykdom — men det kan også føre til at hunden din blir syk. Hvis hunden din spiser for fort, kan den oppleve fordøyelsesproblemer og oppkast. Mer alvorlig kan inntak av mat uten å tygge utgjøre en kvelningsfare. Ifølge Blue Cross er en annen risiko en alvorlig tilstand som kalles magedreining, som oppstår når en hund svelger mye luft som følge av å spise for raskt. Magedreining er veldig ubehagelig for hunden din. Magedreining (offisielt kalt gastric dilatation volvulus eller GDV) krever umiddelbar veterinærhjelp fordi hundens mage er vridd, noe som kan føre til at den revner og død.

Hvis årsaken til hundens raske spising ikke er tydelig er det en god idé å få den sjekket av en veterinær — spesielt hvis det er en ny oppførsel.

Hvordan sakke ned hurtigspisende hunder

Hvis det viser seg at hunden din har en underliggende sykdom, vil behandling av tilstanden forhåpentligvis få appetitten deres tilbake til normalt og sakke ned spisingen. Hvis fôr av lav kvalitet er problemet, kan det å bytte til et fôr av bedre kvalitet løse problemet. Å fôre konkurrerende spisere atskilt fra andre hunder og katter på et sted der de føler seg trygge til å spise saktere, kan konkurransespisingen avta. Men hvis ingen av disse løsningene bremser hurtigspiseren din, finnes det noen triks du kan prøve:

 • Hyppigere fôring: Det kan hjelpe å gi hunden mindre måltider to eller tre ganger om dagen i stedet for å gi den alt fôret på en gang. Å ha mindre måltider reduserer også risikoen for magedreining, sier Dogster.
 • Bruk en saktematerskål: Saktematerskåler har innebygde hindringer spesielt utviklet for å få hunder til å spise saktere. Disse skålene er tilgjengelige i butikker, men du kan også lage dine egne ved å sette en mindre bolle opp ned i hundens vanlige tallerken og helle fôret rundt den.
 • Gjør måltidene morsomme: Server hundens fôr i en fôr-dispenserende hundeleke som bare slipper ut noen få biter av gangen. Du kan lage din egen versjon ved å bare sette en muffinsform opp ned og helle fôret dens i mellom muffinsformene så de må fiske det ut.

Selv om årsaken bak hundens raske spising kanskje ikke er alvorlig, kan disse spisevanene føre til et medisinsk problem hvis de ikke kontrolleres. Neste gang du ser hunden din bokstavelig talt inhalere fôret, husk at det som kan virke som bare merkelig oppførsel kan ha en alvorlig innvirkning på helsen.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>