Hvilke sofa- og møbelmateriell passer best for katter?

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Så du er klar for å møblere hjemmet ditt, men har også katt, så du vet akkurat hva katteklør kan gjøre med en ny sofa, et nytt salongbord eller en behagelig liggestol. Men ikke fortvil om du ønsker å investere i kvalitetsmøbler – det er fullt mulig.

Så hva er det beste sofa- og møbelmaterialet for katter, og hvilke materialer bør du unngå? Her er det du trenger å vite før du drar på shopping.

Hva er de beste sofaene for katteeiere?

Katter elsker å klore. Kloringen er et instinkt som stammer fra kattenes forfedre før de ble temmet. Katter elsker også komfort og tilbringer gjerne mye tid på den nye sofaen din. Men det betyr ikke at du må pakke inn møblene i aluminiumsfolie – som omtrent er det eneste materialet katter misliker nok til å la være å klore i. Velg i stedet et av følgende stoffer, som både ser bra ut og fungerer utmerket for katteeiere:

 • Mikrofiber
 • Semsket kunstskinn
 • Dongeri
 • Syntetisk polyester, rayon, nylon eller akryl

Av disse er mikrofiber et utmerket valg, siden det er behagelig og elegant, men solid. Mikrofiber tåler at katten klorer på det.

Kunstige materialer som semsket 'skinn' og syntetiske stoffer er ikke lenger umoderne – faktisk er de nå mer populære enn noensinne takket være nye designtrender og oppdateringer av strukturen i selve stoffet. Architectural Digest råder katteeiere til å holde seg til "tettvevde" stoffer og å unngå "møbelstoffer med løs vev eller løkker", som lin og ull. Hvorfor? Fordi katten din kommer til å se de små løkkene eller utstikkende trådene og tenke: "katteleke"!

Dette er også en god tommelfingerregel for stoffer på lenestoler, spisestolputer og gulvtepper. Katten diskriminerer ikke. Hvis den får sjansen, skraper den gjerne opp alle møblene den finner.

Kitten sitting on a sofa with rips and tears from a cat's scratch

Hva er det beste møbelmaterialet for katter?

Hvis du ser etter møbler uten stoff, slik som et spisebord og stoler eller et salongbord, bør du vurdere å investere i syntetiske møbler eller behandlet trevirke med glatte overflater som katten ikke kan sette klørne i. Noen katter ser på møbler i tre som bitte små trær – perfekte for å kvesse klørne på – men med tid og tålmodighet kan du lære katten å få utløp for instinktene sine på en kattestolpe i stedet, sier Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (eller RSPCA) i Queensland i Australia. Du kan til og med lage din egen kløstasjon for å lokke katten bort fra møblene.

Hvilke materialer bør jeg unngå?

Når du kjøper møbler og andre varer til boligen, bør du unngå materialer som chenille, bomull, tweed og silke, da kattens klør lett kan hekte seg fast i dem. Disse er allsidige, flotte stoffer, men bør være forbeholdt ting som katten ikke får tak i.

Her er i tillegg to typer materialer du definitivt bør styre unna hvis du har katt:

1. Sisal

Sisal, en agaveplante med blader som brukes til å lage alt fra tepper til klær til kurver, er det foretrukne materialet for kattestolper og leker på grunn av de solide fibrene. Men tenk deg nøye om før du kjøper det fantastiske sisal-teppet du har sett på. Katten kommer til å tenke: "Se på den fantastiske kløputen mennesket mitt har kjøpt til meg!"

Før du vet ordet av det, har den revet det nye teppet ditt i småbiter. Det er ikke kattens feil, for den er tiltrukket av disse naturlige fibrene. Sisal bør være forbeholdt katteleker.

2. Skinn

Skinnmøbler er elegante, myke og slitesterke, og samler ikke opp lukt og hår fra kjæledyr i særlig grad.  Likevel er ikke dette det beste sofamaterialet når du har katter: Faktisk er det et yndet mål for katteklør.

Skinn er lett å skrape opp, og når katten først setter klørne i det, blir materialet aldri det samme igjen. Du kan reparere skinnmøbler, men det dreier seg da om en prosess i åtte trinn, ifølge skinnreparasjonsekspertene i Furniture Clinic. Og selv etter alt det arbeidet, blir de aldri seende så bra ut som da du kjøpte dem.

Du kan ha fine ting selv om du har katt. Det handler om å være smart og tenke nøye over hva du fyller hjemmet ditt med. Ved å velge stoffer det er mindre sannsynlig at katten vil klore på, og gi den en fin blanding av ting den kan – og får lyst til å – sette klørne i, kan du og katten leve i perfekt harmoni i et vakkert møblert hjem.

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er skribent, mamma og erfaren katteeier med to Russian Blue-katter som regjerer i huset. Du finner også tekstene hennes på Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om kjæledyr, svangerskap og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »