Forskjeller mellom hann- og hunnkatter

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du kjenner til de biologiske forskjellene mellom hann- og hunnkatter, men du lurer kanskje på om det ene kjønnet er bedre enn det andre når det gjelder å velge en ny pelskledd venn til familien din. Å utforske kontrastene mellom struttende hanner og malende hunner kan hjelpe deg å velge en katt som passer best til din livsstil og personlighet. Så, bør du få en hann- eller hunnkatt? La oss først utforske forskjellen mellom hann- og hunnkatter.

Hvilket kjønn oppfører seg best?

Atferdsforskjeller mellom hann- og hunnkatter er mest åpenbare hos katter som ikke er kastrert, siden atferdsforskjellene vanligvis er relatert til kattens hormoner. Hannkatter kan for eksempel bli mer aggressive, spraye urin og prøve å rømme fra huset når de blir kjønnsmodne. Imidlertid kan hunnkatter i brunst bli mer kjærlige, ha en tendens til å gni seg mot nesten alt, og kan også bli mer vokale. Selv om flertallet av intakte (ikke-kastrerte) katter har veldig særegen oppførsel, er det ingen konsensus om at alle katter av begge kjønn oppfører seg på en bestemt måte. Noen hunnkatter sprayer mens de er i brunst, mens noen hannkatter har vært kjent for å være mer kjærlige. De fleste adopsjonssentre oppfordrer eiere på det sterkeste å kastrere kattene sine. Kattunger er definitivt søte, men du bør diskutere om kastrering er riktig for katten din før du ender opp med et nytt kull med kattunger.

Folk antar ofte visse personlighetstrekk hos katter basert på ting som rase eller pelsfarge, som funnet i en undersøkelse fra University of California Davis Veterinary Medical Teaching Hospital. Folk karakteriserte for eksempel oransje katter som mer vennlige, og svarte eller hvite katter ble ansett som mer asosiale. Imidlertid vil de fleste katteeiere og veterinærer fortelle deg at å velge en katt basert på kjønn eller farge ikke vil garantere at du får en kosepus eller en selvstendig katt. Miljøet en katt er oppvokst i og personligheten til eierne kan ofte påvirke atferd mer enn hva genetikk vil gjøre.

Maine coon leker med oransje katteleke på gulvet.

A+ for utseende

Katteraser er ofte vanskeligere å skille enn hunderaser. Din fremtidige katt kan ha en blanding av egenskaper, en særegen farge og en lang eller kort pels. Som de fleste pattedyr har hannkatter av enhver rase en tendens til å være litt større i størrelse enn sine kvinnelige kolleger. Men generelt sett har både hann- og hunnkatter en tendens til å veie mellom 2,5-5,5 kilo og er omtrent 20 til 25 cm høye. Typen mat du fôrer katten din, mengden trening den får og den generelle helsen vil ha stor effekt på utseendet.

Å velge en katt utelukkende på utseende er ikke ideelt. Hvis du ønsker å bringe en ny katt inn i hjemmet ditt, kan du besøke et adopsjonssenter som Blå Kors som har et bredt utvalg av katter med ulike aldre, raser og personligheter. Mange sentre tilbyr en nettside med bilder av kattene som du kan se på før du drar på besøk, og personalet kan gi deg innsikt i kattens bakgrunn. Når du møter en katt for første gang, sett deg i nærheten av katten og vent på at han eller hun kommer til deg. La katten gni seg mot og dulte borti deg en liten stund før du tar kontakt. Og alltid gi deg selv litt tid med flere forskjellige katter før du tar en endelig avgjørelse.

Så, bør du få deg en hann- eller hunnkatt?

Sannheten er at kattens kjønn egentlig ikke spiller noen rolle når det gjelder å velge den perfekte vennen for deg. Selv om det er noen atferdsforskjeller mellom hann- og hunnkatter når de vokser fra kattunger til voksne, spiller en katts genetikk og miljø en større rolle for hvor godt dere to vil knytte bånd. Så ta deg tid til å møte noen ulike katter og velg den du tror vil komme til å bli din beste venn. Forskjeller hos hann- og hunnkatt bør bare spille en liten rolle i valg av katt.

Bidragsyters biografi

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er en eier som liker å dele hjemmet sitt med pelsungene sine, to av hennes egne barn og mannen hennes. Chrissie liker å tilbringe tid med alle familiemedlemmene sine når hun ikke underviser, skriver eller blogger. Hun streber etter å skrive artikler som hjelper dyreeiere til å leve et mer aktivt og meningsfylt liv med sine hunder og katter.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter