Hvor mange katteraser finnes det?

PUBLISERT AV Erin Ollila
MINUTTERS LESING

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Selv om katten din er unik, vil du oppdage at den deler mange likheter med andre av samme rase. De duskete ørene, gylne øynene eller den høye mjauingen kan til og med komme fra en renraset stamfar. Men hvor mange katteraser er det egentlig?

Historien om katteraser

Ifølge National Geographic begynte katter å henge rundt menneskelige bosetninger og spise gnagerne som truet kornlagrene deres så tidlig som for 8000 år siden. Det var imidlertid ikke før på 1800-tallet at katteelskere begynte å bevisst avle på katter for å oppnå et bestemt utseende eller oppførsel. Noen få utvalgte katter, som egyptisk mau, ligner hovedsakelig på sine ville forfedre fra ørkenen i Midtøstens (og for Maine coon, det snørike Nord-Amerika). Men totalt sett er de fleste raser et resultat av menneskelig triksing med en av naturens herligste dyrevenner.

I motsetning til hunder har katter endret seg svært lite genetisk fra de ville kattene som først streifet rundt våre eldgamle gårder. Siden katter aldri ble avlet på for spesifikke jakt- eller gjeteroppgaver slik hunder ble, er variasjonen dem imellom mer subtil enn for eksempel forskjellen mellom en rottweiler og en beagle.

Fluffy white and gray cat sitting on wood table in cat cafe

Hvor mange raser finnes det?

Hvor mange katteraser som finnes i verden avhenger av hvor du henter informasjonen fra. Internasjonale katteregistre og andre organisasjoner har alle forskjellige kvalifikasjoner for rasene de godtar, og det totale antallet varierer mellom dem - selv om det er langt færre anerkjente katteraser enn det er hunderaser. Mens Encyclopaedia Britannica bare angir 15 katteraser, anerkjenner The International Cat Association, verdens største genetiske register over stamtavlekatter, 73 forskjellige typer. Mange andre godt anerkjente registre og foreninger befinner seg som regel mellom disse to verdiene.

For eksempel anerkjenner The Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), Storbritannias fremste katteregistreringsorgan, 40 forskjellige raser i 2022. Fédération Internationale Féline, med medlemsorganisasjoner i 40 land, anerkjenner 48 raser fordelt på fire kategorier.

Det er noen få grunner til at ulike foreninger kvalifiserer katteraser på forskjellig måte. Den enkleste grunnen er den generelle klassifiseringen. Noen registre vil ikke vurdere ikke-rasekatter som ikke har foreldrenes navn og raser sporet tilbake et visst antall generasjoner. I tillegg inkluderer noen assosiasjoner flere typer katter i én klassifisering, mens andre deler dem inn i sine egne kategorier.

Så, hvor mange katteraser er det? Det finnes ikke ett enkelt bestemt tall - nok et bevis til på at katter liker å følge sine egne regler.

Hender det at nye katteraser blir akseptert?

Generelt forblir raselistene som aksepteres av registre ofte de samme. Nye raser utvikles eller introduseres derimot av og til og tar sikte på å bli anerkjent. For eksempel ga GCCF foreløpig anerkjennelse til Lykoi-rasen i 2020. 

Katteraser utvikles også ofte fra noen få katter som delte en bestemt genetisk egenskap. Hvis denne egenskapen er dårlig utforsket eller knyttet til en genetisk tendens til en viss sykdom, kan avl bli omstridt. GCCF og andre organisasjoner opprettholder strenge regler for oppdrettere for å sikre at rasekatter er sunne og ikke disponert for arvelige lidelser.

Enten en katt har blå øyne, fem tær eller nydelige striper, er den beste typen katt den som vil bli med deg hjem! Det finnes tusenvis av katter i dyremottak som kanskje ikke er renrasede, men som venter på at du skal gi dem et evig hjem. Hvis du prøver å lære mer om din egen katts rase eller vurderer å adoptere en ny katt, bør du ta deg tid til å lære om kattens unike raseegenskaper. Veterinæren vil kunne gi deg den beste informasjonen om katten din og hva den trenger for å være lykkelig og frisk. Ikke glem å sjekke ut blandingskatter også. Et mangfold av disse kattene er tilgjengelig for adopsjon hvert år i Norge, og mange har genetiske egenskaper som ligner stamtavlekattene som utgjør anene deres. Når det er snakk om å elske en katt, spiller det ingen rolle hvor mange raser det finnes fordi den beste katten for deg vil ha sine egne unike egenskaper som du ikke kan unngå å falle for.

 

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila er en hunde- og katteentusiast som tror på kraften i ord og hvordan et budskap kan informere – og til og med transformere – det tiltenkte publikummet. Hennes forfatterskap finnes overalt på internett og på trykk, og inkluderer intervjuer, spøkelsesskriving, blogginnlegg og kreativ sakprosa. Erin er en nerd for SEO og alt som har med sosiale medier å gjøre. Hun ble uteksaminert fra Fairfield University med en MFA i kreativ skriving. Ta kontakt med henne på Instagram @ErinOllila eller lær mer om henne på http://erinollila.com.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter