Kornfritt hundefôr: Er det riktig for hunden din?

Published by
min read

I våre dager finner du egne hyller i butikken for matvarer som er "frie for" det ene eller andre. Fra sukkerfritt og laktosefritt til glutenfritt: Forbrukerne spiser disse spesialmatvarene som del av et kosthold som de oppfatter som "sunnere" og "mer naturlig" for dem selv ... og det samme gjelder når de velger mat til hundene eller kattene sine.

Interessen for sunnere ernæring har nådd til hyllene med hunde- og kattefôr – og hvorfor skulle den ikke det? Hunden din er til syvende og sist et familiemedlem, og den fortjener å være like sunn som deg. Blant de nyeste trendene innen hunde- og kattefôr er kornfritt hundefôr – men i motsetning til det de fleste tror, er allergi og intoleranse mot korn sjelden i hundeverdenen.

Bør hunder spise korn? Sannheten er at korn har et formål i hundefôr – det gir nemlig hunden en rekke viktige næringsstoffer som den trenger.

Saken er at kornfritt hundefôr ikke nødvendigvis er bedre for hunden din. Her ser du noen vanlige kornvarianter som brukes i hundefôr, og hvorfor du bør vurdere å beholde dem i matskålen til hunden.

Vanlige kornvarianter som brukes i hundefôr

Hvis du ser på ingrediensoversikten på hundefôret, ser du gjerne noen av følgende kornvarianter:

 • Bygg
 • Mais
 • Havre
 • Ris
 • Hvete
 • Rug
 • Durra (sorghum)

Du kjenner kanskje til de fleste av disse kornsortene, siden noen av dem er like populære i menneskemat. Bygg, for eksempel, har vært beskrevet som "supermat". Bygg inneholder mye fiber, både av den løselige og uløselige typen. Hvete er kjent for å være nyttig for hjertehelsen til de som spiser det som del av et sunt kosthold og en sunn livsstil.

Har disse ingrediensene de samme fordelene for hunder? Bør hunder spise korn?

Husky with blue eyes and blue collar staring up at owner.

Helkorn som mais gir hunder viktige fordøyelige næringsstoffer i tillegg til energi, protein, vitamin E og linolensyre. Det er disse næringsstoffene som er essensielle for hundens generelle helse. Det aller viktigste å huske på er å velge et fôr som gir hunden en komplett og balansert ernæring. Det gjelder uansett om fôret inneholder korn eller ikke.

Kornfritt betyr ikke karbohydratfritt

Veterinærer merker også ofte forvirring blant katte-/hundeeiere når det handler om fôr som er kornfritt eller har lite karbohydrater. Kornfritt og lavkarbo handler ikke om det samme. I kornfritt hunde- og kattefôr brukes ofte ingredienser som poteter, søtpoteter, linser, quinoa og erter istedenfor korn. Enkelte kornfrie hunde- og kattefôr inneholder faktisk karbohydratnivåer som er nesten de samme eller høyere enn i hundefôr med korn.

Allergier og korn

Veterinary Practice News intervjuet fire sertifiserte veterinære ernæringsfysiologer om allergier og hvilken rolle korn har. Ernæringsfysiologene fortalte tidsskriftet at mais, hvete og soya sjelden forårsaker fôrallergier.

"Jeg vet faktisk ikke hvor det kommer fra. Det er ikke basert på data, og det finnes utmerkede fôrvarianter som inneholder ett eller flere av de ingrediensene", sier Cailin Heinze, med MS, VMD og diplom fra American College of Veterinary Nutrition.

Klinisk sett er de vanligste fôrallergenene storfekjøtt og melkeprodukter, og kun 10 prosent av alle allergier som hunder og katter lider av, er forårsaket av fôr. De fleste hunder og katter reagerer på omgivelsene sine, som pollen fra gress, trær, mugg og lopper, heller enn fôret sitt. Hvis du mistenker at hunden din lider av en allergisk reaksjon – enten fra miljøet, fôret eller en kombinasjon av disse – bør du snakke med veterinæren din om problemet. Da kan du med kontinuerlig profesjonell behandling og ved hjelp av testing av fôr finne ut om den har en fôrallergi, og hvilken ingrediens det er den reagerer på.

Det riktige kornfrie fôret for hunden din

I det sjeldne tilfellet at hunden din faktisk er følsom for korn, bør du først snakke med veterinæren, som muligens kan anbefale et spesialfôr eller et høykvalitets, kornfritt hundefôr som fortsatt har et balansert ernæringsmessig innhold. Veterinæren er en utmerket ressurs når du trenger en anbefaling.

Hvordan vet du om det du gir hunden din er av høy kvalitet?

Hunder kan, som mennesker, ha sine egne unike ernæringsbehov. Når du vurderer riktig hundefôr, bør du snakke med veterinæren og undersøke litt før du bestemmer deg, for å være sikker på at du finner riktig balanse som dekker hundens behov.

REFERANSER:

1Eckstein, S. (n.d.). Caring for a Dog with Food Allergies. Hentet fram 1. august 2019, fra https://pets.webmd.com/dogs/guide/caring-for-a-dog-that-has-food-allergies#1

Contributor Bio

Kara Murphy Contributor Bio Image

Kara Murphy

Kara Murphy er en frilansskribent i Erie i Pennsylvania i USA. Hun har en goldendoodlevalp som heter Maddie.

Related Articles

Related products

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.   
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
  Buy Now »