Å la en katt være alene hjemme: Hvor lenge er trygt?

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Siden de fleste katter sover 13 til 18 timer om dagen, er det vanligvis ikke noe problem å la dem være alene hjemme mens du er på jobb. Men, om du har en kattunge, en eldre katt eller en katt som nylig ble adoptert, er det noen ekstra forholdsregler du bør vurdere å ta. Hvor lenge kan katten trygt være alene? Hvis du etterlater en katt hjemme alene, er det noen ting du bør huske på for å sikre at katten din holder seg fysisk og følelsesmessig friskt.

Liten kattunge leker med fjær

Hvor lenge er for lenge?

Hvor lenge du kan la en katt være hjemme avhenger virkelig av hver enkelt katt og forholdet mellom deg og kattevennen din. Hvis du nettopp har adoptert en ny katt, vil den trenge tid med deg hjemme for å bli vant med døgnrytmen din, komme inn i en daglig rutine og vite hvilken oppførsel som er passende i hjemmet ditt. Battersea bemerker at du bør introdusere en ny katt til nåværende hunder og katter gradvis og veldig nøye for å sikre at pelsfamilien din tilpasser seg det nye medlemmet. De første ukene er også en avgjørende tid for deg og katten din til å knytte bånd og utvikle et forhold.

Katter som har vært i husholdningen din i noen måneder eller år kan være helt fornøyd med å være alene hjemme i 8 eller 10 timer, men de kan også bli lei, ensomme eller stresset. Hold utkikk etter tegn som overdreven pelsstell eller at den går på do utenfor kattedoen, og snakk med veterinæren din hvis kattens spise- eller dovaner endres.

Katter trenger en jevn tilførsel av fôr (alltid innenfor den anbefalte daglige fôringsmengden) og ferskt vann, akkurat som alle dyr, så enhver katt som er alene vil trenge tilgang til begge deler, samt en ren kattedo. I tillegg til disse grunnleggende tingene, vil katten din sette pris på trygge måter å underholde seg på som leker med lyd, et kattetre å sitte på eller til og med en raslende papirpose.

Pass av kattunger og eldre katter

Alder spiller inn på hvor lenge du bør forlate en katt hjemme alene også. Kattunger er nysgjerrige skapninger, og de kan sette seg selv i fare ved å klore, labbe eller spise farlige gjenstander som vaklende vaser eller giftige potteplanter. Det kan være en god idé å kattungesikre ett rom og utstyre det med en kattedo, mat, leker og ferskvann hvis du trenger å la unge katter være uten tilsyn.

Hvis kattungen din må være alene i mer enn 12 timer, er det best å finne noen å komme innom og sjekke på den. Få den personen til å sjekke kattens fôr og gi den friskt vann. Hvis katten din har tilgang til flere rom, bør kattepasseren også gå rundt i huset ditt og sørge for at kattungen din ikke har satt seg fast i små rom eller stengt seg inne i et rom eller et skap.

Selv om eldre katter kan ha mindre sannsynlighet for å finne på ugagn, kan de slite mer med miljøfaktorer. Hvis du lar katten din være alene på varme sommerdager, sørg for at den har et kjølig sted å sove og har tilgang til flere skåler med vann på forskjellige steder rundt hjemmet mens du er borte. Siden eldre katter er mer utsatt for sykdom, finn en dyrepasser som kan komme innom minst én gang om dagen og leke med den hvis du skal være borte for lenge.

Hvordan planendringer påvirker katten din

Det er viktig å ta hensyn til kattens oppførsel under endringer i husstandens timeplan. Når barn begynner på skolen igjen, for eksempel, kan noen katter nyte den ekstra alenetiden mens andre kan oppleve separasjonsangst. Vurder å tilføye nye leker og skrapestolper, la radioen stå på som beroligende bakgrunnsstøy, eller adopter et annen katt eller en hund for å holde katten din med selskap. Hvis du ønsker et en annen katt eller en hund velkommen inn i hjemmet ditt, vær forberedt på å være hjemme den første uken eller to for å overvåke dyrenes samhandling før du lar dem være alene i lengre perioder.

Til slutt, husk at selv de mest sofistikerte automatiske matere og vanndispensere ikke er en erstatning for menneskelig interaksjon. Katten din trenger oppmerksomheten og mosjonen den får av å tilbringe tid med deg, så finn en pålitelig kattepasser som vil gi den daglig leketid og kos hvis du skal være borte.

Det er normalt at alle dyreeiere er litt bekymret for å la kattevennen være alene. Ved å planlegge fremover i tid kan du gi katten din frihet i huset samtidig som du holder den trygg og glad mens du er ute.

Bidragsyters biografi

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er en eier som liker å dele hjemmet sitt med pelsungene sine, to av hennes egne barn og mannen hennes. Chrissie liker å tilbringe tid med alle familiemedlemmene sine når hun ikke underviser, skriver eller blogger. Hun streber etter å skrive artikler som hjelper dyreeiere til å leve et mer aktivt og meningsfylt liv med sine hunder og katter.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)
  Buy Now »