Å gi katter fisk

Publisert av
min. lesing

Moren din har sikkert fortalt deg utallige ganger at fisk er bra for deg. Men er det å gi fisk til katter en god idé? Vel, nyere forskning tyder på at det mest sannsynlig er. Og det er gode nyheter for katter, ettersom de aller fleste elsker smaken av fisk.

Er all fisk lik?

Du er kanskje fristet til å tenke at all fisk er så bra at du bare kan diske opp med en boks makrell i tomat i ny og ne. Men dersom du virkelig vil at katten din skal få den maksimale ernæringsmessige fordelen fra fisk, så les videre ....

Som mange andre næringsmidler bør fisk være en del av et balansert kosthold. Og det er overveldende bevis for at du kan dra fordeler kun ved å spise enkelte svært næringsrike deler av fisken.

Først og fremst er fisk er en flott kilde til protein, om du så er en katt eller en katteeier. Dette betyr at kilo for kilo gir fisk masse protein som er veldig nyttig for kattekroppen. Det har de riktige aminosyrene - det proteinet består av - i de mengder vi trenger dem, men det vil aldri bli en helt nøyaktig mengde.

På den negative siden kan enkelte typer fisk ødelegge opptaket av visse vitaminer. Så å gi fisk til katter er litt av en vitenskap dersom ernæringsmessig balanse er målet. Et annet problem for katteeiere er at kattemat som inneholder mye fisk lukter meget sterkt, og denne lukten kan bli sittende lenge.

Teknologi

Heldigvis kan teknologien gi oss en hjelpende hånd. Ved å trekke ut de beste næringsstoffene fra fisken og tilsette dem i kattemat, kan katten din få de nyttige helsefordelene om så favorittmaten er kylling, biff eller lam.

Selv om du ikke har en utdanning innen fiskeoppdrett, tenker du sikker at hvit fisk, som f.eks torsk eller sjøtunge, er ganske annerledes enn fet fisk som makrell og tunfisk. Faktum er at dersom vi skulle velge ut et enkelt supernæringsstoff som kan bli funnet i fisk, må det bli fiskeolje.

Du ville kanskje helst valgt hvit fisk, men disse inneholder veldig små mengder av de viktige fettsyrene, så den fete fisken bør være ditt førstevalg.

Det sunne valget

Studier publisert av forskere om fordeler av fiskefettsyrer er helt oppsiktsvekkende. Vil du at katten din skal ha godt syn? Prøv fiskeolje. Er katten din stiv og støl? Prøv fiskeolje. Skulle du ønske katten din var litt smartere? Prøv fiskeolje.

Veterinær Libby Sheridan fra Hill's Kjæledyrsernæring forklarer det på denne måten: "Det finnes en spesiell fettsyre fra fisk som heter DHA. Det er en omega 3-fettsyre som vi vet er involvert i den neuroniske utviklingen - dette er utviklingen av hjernen og dens kontaktpunkter. Selv om noe av denne utviklingen foregår mens kattungen fremdeles er inne i morens livmor, er det tydelig at noen endringer skjer også etter fødselen."

Dette er logisk ettersom hjernen må holde seg formbar for å prosessere all den informasjonen som blir absorbert fra dyrets omgivelser etter hvert som de ser, hører, tar på og erfarer masse nye ting. Vi supplerer nå all vår mat for kattunger med DHA, det næringsstoffet som hjelper å styrke denne pågående utviklingen. Alle kan få en mer oppvakt og tilpassbar katt, kun ved å mate kattungen korrekt i løpet av de første par månedene.

Et spørsmål om balanse

I kroppen foregår det hele tiden en balansering mellom disse spesielle typene fettsyrer. Det finnes grovt sett 2 typer, omega 6 og omega 3. Verdifulle former for omega 3 kan vi finne i vegetabilske oljer, som linfrø og fisk, og da spesielt fet fisk.

Hver gruppe holder de andre gruppenes effekt under kontroll til en viss grad. Så ved å gi mer en av en type og mindre av en annen type vil du se forskjellige effekter. Det er generelt antatt at et kosthold med et høyt innhold animalsk fett vil gi mer omega 6 i forhold til omega 3, så det er kanskje spillerom for katter og hunder (og muligens også mennesker) for å spise mer omega 3 og forbli sunne. Et par ord til advarsel: Bli ikke fristet til å bare gi ekstra fiskeolje til katten din. For mye av et enkelt næringsstoff kan få hele kroppen ut av balanse og forårsake problemer. Få råd av dyrlege før du gir kosttilskudd til katten din, spesielt dersom den er syk.

 I de fleste tilfeller vil det finnes et korrekt sammensatt supplement dyrlegen din kan anbefale, eller et passende veterinærformulert kosthold som møter din katts individuelle behov for alle næringsstoffer, og som er skreddersydd den aktuelle medisinske tilstand. For eiere av friske katter har Libby Sheridan noen fornuftige råd: "Når du handler kattefôr, bør du ikke bli for distrahert av glamorøse etiketter. Se etter de merkene hvor det står at maten er tilsatt fiskeoljer. Vi er så overbevist om gyldigheten av denne forskningen at vi har valgt å tilsette fiskeolje til all vår tørrmat for katter. Og kjøp alltid et merke med godt rykte hvor du vet at alle de riktige fettsyrene har blitt brukt, og at de er fra de riktige typene fisk fra rene og uforurensede vann." Som din mor sa: Fisk er det sunne valget

Relaterte artikler

 • Måltidsfôring kontra frifôring: Hva er best?

  striped cat looking up from bowl Hvordan mater du katten din nå? Har du for øyeblikket katter som frifôres? Holder du deg strengt til måltidene, eller bruker du en kombinasjon av begge deler? Les videre om de tre forskjellige måtene katteeiere mater sine firbeinte venner på, samt fordelene og ulempene med hver metode.
 • Introduksjon av nytt fôr

  Nå som kattungen din er nesten voksen vil du måtte begynne å tenke på å få henne over fra kattungemat til voksen mat som passer behovene hennes bedre.
 • Hvordan kattungers ernæringsbehov skiller seg fra vårt?

  I en studie av hjemmelaget kjæledyrmat, ble mer enn 90 prosent av matvarer ansett å være ernæringsmessig ubalanserte og utilstrekkelige for kjæledyr.
 • Hvordan og når skal du fôre din godt voksne katt  

  Cat eating stew Det er viktig å fôre den voksne katten din med riktig mengde fôr og til riktige tider. Men det kan være vanskelig - behovet for fôring kan variere mye fra en katt til en annen.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Kastrert/sterilisert katt, KATTUNGER (inntil 1 år), LITE AKTIV OG ANLEGG FOR OVERVEKT, VOKSNE KATTER (1-7 år)