Valpestell

$authorText
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å stelle valpen din styrker båndet mellom dere

Alle valper bør stelles daglig, og ikke bare for å forbedre hud- og pelstilstanden deres. Stell hjelper valpen å venne seg til å bli håndtert, og den lar deg bli kjent med valpens kropp. Dette er spesielt viktig for å oppdage eventuelle helseproblemer i de første månedene av valpens liv. Daglig pleie lar deg raskt oppdage hudproblemer, som utslett eller eksem, og tegn på parasitter som midd, flått og lopper. Og sist men ikke minst, det er også en fin måte å styrke båndet mellom dere to på.

Kom i gang med stell

Stell av valpen bør utføres hver dag, uansett lengde på pelsen, men mer tid og oppmerksomhet vil være nødvendig for raser med lengre pels. De fleste hunder liker å bli stelt og strøket, spesielt hvis du starter tidlig.

Belønninger. Med valpens egen spesialbørste kan du begynne å stelle i korte økter – akkurat nok til å berøre den én gang over hele kroppen – og deretter gradvis forlenge øktene. Når hunden din aksepterer det du gjør og har stått stille en stund, stopp opp og gi en belønning, som for eksempel en tur, en lek eller en sunn matbit. Dette vil hjelpe valpen til å innse at det å stå stille lønner seg, noe som gjør stell enklere og morsommere for dere begge.

Stell på bordet. Hvis du av og til steller valpen din på et bord, vil den venne seg til stillingen, noe som kan være nyttig når du besøker veterinæren eller en hundefrisør. Aldri la en hund, uansett alder, være uten tilsyn på et bord; den kan bli hardt skadet hvis den faller. Hvis hunden din virker redd for å ligge på et bord, stell den på gulvet.

Sensitive områder. Valpens hodeområde er veldig følsomt, så vær ekstra forsiktig når du børster der. Og hvis du merker utflod fra ørene eller øynene dens, kontakt veterinæren din.

Vrikking. Hvis valpen begynner å vri seg, hold den fast med begge hender til den stopper. Snakk med valpen din, gi mye trygghet og ros når den holder seg i ro.

En liten pelsstuss

Pels. Det kan være lurt å trimme valpens pels av og til, spesielt pelsen rundt øynene, ørene og føttene. Vær spesielt forsiktig i disse områdene, siden uregjerlige valper og sakser ikke alltid er den beste kombinasjonen! Hvis rasen din trenger en spesiell hårklipp eller stell for å holde den på sitt beste, eller hvis du bare vil være på den sikre siden, få råd fra en profesjonell hundefrisør.

Klør. Valpens klør vil naturlig slites ned når den begynner å gå turer, grave rundt i hagen og utforske. Mange tror de trenger å klippe klørne, men de burde ikke gjøre det. Mange hunder ender opp med å få veldig vonde opplevelser hvis klørne klippes for korte eller klippes unødvendig, og det kan gi negative assosiasjoner til å få berørt føttene. Hvis du noen gang er bekymret for at valpens klør er for lange, spør veterinæren eller sykepleieren om å sjekke dem for deg.

Trenger valper å dusjes?

Overdreven vasking kan fjerne naturlige oljer og forsvar fra hundens pels. De fleste kort- og mellomhårede raser bør bare trenge vasking hvis de blir skitne av en skikkelig gjørmete tur, eller etter rulling i noe uhyggelig. Hvis du holder langhårede raser flokefrie med daglig stell, gjelder stort sett det samme.

Trygg vasking: Å skli rundt og falle kan såre valpens selvtillit rundt badetiden, og kan også sette den i fare for å bli skadet Hvis du bestemmer deg for at valpen din trenger en vask, legg en sklisikker gummimatte i badekaret eller i dusjen for å holde den trygg. Og husk – bruk alltid en sjampo spesialdesignet for valper.

 

Bør du vurdere en hundefrisør?

Du kan vanligvis stelle de fleste hunder selv mesteparten av tiden. Det er en hyggelig opplevelse som bringer deg og hunden din nærmere hverandre, og du ønsker gjerne å sette av tid til det.

Men hvis valpen din skal bli til en voksen, langpelset hund, vil den trenge litt mer vedlikehold. I dette tilfellet kan hårklipp og trimming best utføres av en profesjonell hundefrisør. Det er klart at du vil ha en frisør som skal gjøre stellet hyggelig for valpen din. Du vil også spørre om deres erfaring og opplæring, og kanskje se andre hunder som har blitt stelt av hen.

Hvis du er interessert i en profesjonell hundefrisør for valpen din, vil veterinæren din kunne gi deg noen råd og komme med noen anbefalinger.

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter