Valpestell

Publisert av
min. lesing

Stell av valpen bringer dere tettere

Alle valper bør stelles daglig. Dette gir ikke bare flott pels og sunn hud, men gjør også at valpen blir vant til å bli håndtert, noe som igjen vil styrke båndet mellom dere. Regelmessig håndtering vil også gjøre at du lærer valpens kropp å kjenne. Dette kan være spesielt nyttig for å oppdage eventuelle helseproblemer i valpens første levemåneder.

 

Kom i gang med pelsstellet

Du bør stelle valpens pels hver dag, uansett hvor lang pelsen er. Dette skal ikke være noe problem, siden de fleste hunder liker å bli stelt og dullet med, spesielt hvis de er vant til dette fra ung alder.

Skaff deg en børste til dette formålet, og begynn med å børste valpen i korte perioder om gangen, nok til å gå raskt over hele kroppen. Utvid gradvis periodene, og ta en pause for å belønne valpen når den aksepterer børstingen og har stått i ro en stund. Belønningen kan være en gåtur, en lek eller et måltid. Dette vil gjøre at valpen forstår at det lønner seg å stå i ro, og pelsstellet vil bli en enklere og mer fornøyelig opplevelse for dere begge.

Bruk av stellebord: Hvis du av og til steller valpen din på et bord, vil den bli vant til dette. Dette kan være nyttig når du er hos veterinæren eller en hundefrisør.

Følsomme områder: Området rundt valpens hode er veldig følsomt, så du må være ekstra forsiktig når du børster dette området. Hvis du oppdager puss fra ører eller øyer, skal du forhøre deg med veterinæren.

Hvis valpen din begynner å bli urolig, skal du holde den i et fast grep med begge hender til den roer seg. Snakk til den og ros den når den står stille.

 

Trimming av valpen

Det kan være nødvendig å trimme valpens pels med jevne mellomrom, spesielt rundt ørene, øynene og føttene. Dette er ofte noe du kan få til på egenhånd, men hvis rasen din krever en spesiell type klipp for å se godt ut, bør du rådføre deg med en profesjonell hundefrisør.

Klør: Valpens klør må kontrolleres med jevne mellomrom og klippes skikkelig for å unngå at de henger seg fast i ting eller rives opp. Dette er også noe som du skal kunne klare selv, men hvis du ikke føler at du mestrer det, kan du overlate det til en veterinær eller hundefrisør.

Hvis du beslutter å klippe valpens klør selv, må du passe på at du ikke klipper dem for korte. Spissen av hundekloen er følsom, og den kan begynne å blø eller gjøre vondt.

 

Bading av valpen

I dag finnes det nesten like mange badeprodukter for hunder som for mennesker, og de egner seg langt bedre til hundens hudtype enn en sjampo for mennesker. Du skal derfor velge en hundesjampo som er spesielt beregnet på valpens pelstype. (Langhåret pels blir ofte lettere matt og skitten, og har behov for å vaskes oftere.) Pass på at hunden ikke får såpe i øynene når du bader den.

Sikker bading: Hvis du legger en badematte av sklisikker gummi i bunnen av badekaret, er det mindre sannsynlig at valpen glir og faller. Dette vil gjøre at valpen føler seg tryggere neste gang den skal bades.

 

Skal du overveie en hundefrisør?

Med de fleste hunder kan du ta hånd om trimming og pelsstell selv. Dette er en trivelig opplevelse som styrker forholdet mellom deg og hunden, så det skal være noe du ser frem til å bruke tid på.

Hvis valpen din får lang pels når den er utvokst, kan det imidlertid hende at den trenger mer pleie. Det kan være best å overlate klipping og trimming av pelsen til en profesjonell hundefrisør. Du må selvfølgelig sørge for å finne en som kan gjøre dette til en behagelig opplevelse for hunden. Du bør også forhøre deg om hans eller hennes erfaring og utdanning, og kanskje ta en kikk på andre hunder som er trimmet av vedkommende.

Hvis du er interessert i å benytte en profesjonell hundefrisør til pelsstellet, skal veterinæren kunne gi deg råd og anbefalninger.

Relaterte artikler

Relaterte produkter