Forstoppelse hos hunder og katter

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mens oppkast og diaré vanligvis er lett å få øye på hos våre hunder og katter, kan forstoppelse lett gå ubemerket hen. Dessuten, i motsetning til oppkast og diaré, kan forstoppelse ikke virke som noe vi trenger å bekymre oss for mye om. Det kan imidlertid være et tegn på andre problemer, kan gjøre katten eller hunden din ukomfortabel og til og med deprimert, så det må gjøres noe med. I denne artikkelen skal vi se på hva som forårsaker forstoppelse hos hunder og katter, hvordan du kan finne ut om hunden eller katten din er forstoppet og hva som er den beste måten å lindre forstoppelse eller kolitt hos hunder og katter.

Hva forårsaker forstoppelse hos hunder og katter?

Forstoppelse er når du får en opphopning av avføring i tykktarmen og den vegrer seg for å komme ut! Det kan være flere årsaker avhengig av dyret. Noen ganger kan hunden eller katten din ha blitt gitt eller stjålet/fanget mat som har ført til at avføringen er mye mer solid enn normalt. Dette kan være ting som kadaver, bein, gevir eller fremmedlegemer som sokker som har klart å gå gjennom tarmene, men så har satt seg fast.

Andre ganger kan det være at tarmbevegelsen deres av en eller annen grunn har avtatt. Dette gjør at avføringen tilbringer mer tid i tarmen og taper mer vann til selve tarmveggen. Avføringen blir derfor veldig tørr og hard og kan være vanskelig å flytte. Om dette ikke løser seg, kan dette bli det som kalles obstipasjon. Da har man kommet til det punktet hvor hunden eller katten ikke klarer å gjøre fra seg og dermed ikke klarer å tømme tarmen, og det kan bli en virkelig nødsituasjon. Et klassisk eksempel på dette kalles megakolon hos katter. Enkelte katteraser, som siameserne, er utsatt for dette, og det kan være et stort problem.

Forstoppelse og obstipasjon kan også skyldes at noe annet i magen trykker på tarmen og fysisk hindrer avføringen å komme ut. For eksempel en forstørret prostatakjertel eller en svulst. Så hvordan vet du om hunden eller katten er forstoppet?

Hva forårsaker forstoppelse hos hunder og katter?

Mest åpenbart viser forstoppelse seg som en hund eller katt som prøver å bæsje, men ingenting skjer. De har en tendens til å anstrenge seg og stadig sette seg ned for å gjøre fra seg, men uten å få det til. Noen ganger kommer det ut en liten klump eller du kan se slim hvis hunden eller katten har kolitt. Hvis katten din går ut for å gå på toalettet, kan det være svært vanskelig å si om den er forstoppet før den begynner å føle seg veldig oppblåst og elendig.

De fleste av oss har nok vært forstoppede på et tidspunkt, og vi kan kjenne oss igjen i den oppblåste følelsen når alt begynner å bevege i feil retning. Forstoppelse i mer enn noen få dager kan faktisk få oss, og våre katter og hunder, til å føle oss ganske ukomfortable og syke.  

Hva du skal gi en hund eller katt som er forstoppet.

Som jeg sa, er forstoppelse ofte ikke et alvorlig problem og kan gå over av seg selv etter en dag eller to. Du kan prøve å hjelpe ved å øke vannmengden i hunden eller kattens diett ved å bløtlegge tørrfôr eller tilsette ekstra vann til våtfôret. Å gi et fôr med høyere innhold av fiber kan noen ganger også hjelpe, men snakk alltid med veterinæren din før du bytter fôr, for det kan faktisk gjøre det verre i enkelte tilfeller. Det er også noen reseptfrie avføringsmidler for hunder og katter som kan hjelpe. Det viktigste er å ikke la det vare for lenge, for hvis det er en underliggende årsak så jo lenger den las være i fred, jo mer skade kan den gjøre. Spesielt hvis katten eller hunden din virker å være smertepåvirket, deprimert eller forvirret eller du ser blod, bør du besøke veterinæren så snart som mulig. Også hvis forstoppelsen er tilbakevendende.

Noen eiere bekymrer seg for å kaste bort veterinærens tid, men som jeg alltid sier til kundene mine, vil vi mye heller se et dyr uten grunn enn å gå glipp av noe og finne ut at det er for sent. Vi er der for din trygghet like mye som for dyrets helse og velvære, så ikke vær redd for å spørre.

Bidragsyters biografi

Dr. Emma Milne

Dr. Emma Milne kvalifiserte seg som veterinær i 1996. Hun jobbet i smådyrpraksis i 12 år og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kjent for sitt dyrevernsarbeid og har skrevet ti bøker om kjæledyr.

Relaterte produkter