Hva forårsaker vektøkning hos katter?

$authorText
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

De fleste av oss er kjent med å følge med på midjen vår og vet hvor lett det kan være for noen ekstra kalorier her og der å gjøre store endringer på vekten! Dette kan like gjerne skje kattene våre, spesielt når det å gi mat er noe av det som gjør båndet mellom dyr og mennesker så sterkt. Når vekten endrer seg gradvis, er det lett for selv den mest velstelte katten å bli overvektig eller til og med sykelig overvektig uten at vi merker det.

I tillegg til de åpenbare årsakene – for mye fôr, for lite mosjon og overdreven småspising – kan det være andre medvirkende faktorer til vektøkning hos katter:

  • Når katter blir eldre, har de en tendens til å bli mindre aktive og trenger derfor færre kalorier for å opprettholde vekten sin.
  • Kastrering endrer stoffskiftet til katter, noe som gjør dem utsatt for vektøkning.
  • Noen ganger er vektøkning assosiert med spesifikke medisinske tilstander som krever behandling.
  • Miljøpåvirkninger kan påvirke kattens vekt. For eksempel kan katten din være redd for å gå ut hvis dere flytter til et nytt område, eller kan bli tilbaketrukket hvis det er en ny hund, katt eller kanskje en baby i huset, noe som fører til mindre energiforbruk.

Tegn på at katten din muligens går opp i vekt

Det er flere måter du kan se om katten din har ekstra vekt på kroppen:

  • Strammere halsbånd.
  • Trege bevegelser.
  • Vanskeligheter med å gå.
  • Kortpustethet.
  • Mer søvn enn vanlig.

Hvis du merker noen av disse tegnene, er det på tide med en tur til veterinæren din. Enda bedre, du kan komme i forkant ved å veie katten din med jevne mellomrom.

Da katten din var en kattunge, fulgte mest sannsynlig veterinæren med på vekten dens mens den vokste. Etter kastrering er det imidlertid ikke uvanlig at katter kun besøker veterinærklinikken en gang i året for sin årlige helsekontroll. Mye kan endre seg på den tiden!

Det er en god idé å få en vane med å veie katten regelmessig. De fleste veterinærer er glade for at du kommer innom klinikken for en vektkontroll. Men hvis katten din ikke liker å reise til klinikken, kan du gjøre det hjemme med din egen badevekt. Hvis katten din er en avslappet liten kompis, kan du plassere den direkte på vekten. Alternativt kan du veie den i sengen sin og deretter veie sengen separat, og deretter trekke fra vekten av sengen for å få kattens vekt.

Å gjøre dette til en månedlig vane er veldig nyttig. Du vil kunne oppdage trender i begge retninger, som kan være veldig tidlige tegn på enten enkel vektøkning eller andre sykdommer. Hvis du tar tak i vektøkning tidlig, er det mye lettere å takle og risikoen for assosierte helsetilstander er lavere.

Hvis du i det hele tatt er bekymret for kattens vekt, kontakt veterinæren din. Hen kan anbefale et fôr med færre kalorier eller noe som passer bedre til kattens livsstil og alder, og hen kan se etter underliggende helseproblemer som kan trenge oppmerksomhet. Hvis det er en medisinsk årsak til kattens vektendring, er det bedre at du starter behandlingen før enn senere. Veterinæren din vil aldri dømme deg for å stille spørsmål og være trygg i stedet for å beklage.

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter