Er oliven trygt for katten min?

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du lagt merke til at katten din kommer løpende hver gang du åpner en boks med oliven? Kanskje du til og med har tilbudt en oliven til katten din, bare for å se dem reagere med uhemmet spenning. Men bør katter spise oliven? Hva med olivenolje? Selv om det kan være veldig gøy å dele disse salte småbitene med katten din, bør du vurdere et par ting før du gjør det.

Hvorfor elsker katter oliven?

Det er ingen vitenskapelige studier som påpeker de mystiske årsakene til hvorfor katter lyster etter oliven, men det er noen teorier. Noen katter kan simpelthen bare elske smaken eller nyte samspillet med deg når dere deler dem. Andre kan like hvordan de føler seg etter å ha spist oliven. Det er fordi oliven, spesielt grønne oliven, inneholder en aktiv kjemisk forbindelse som er veldig lik i strukturen til en forbindelse som finnes i kattemynte kalt nepetalakton, ifølge Wired. Nepetalakton er det aktive kjemikaliet som antas å være ansvarlig for den rare oppførselen som katter har etter å ha spist bladene, stilkene og blomstene til kattemynte.

Ved enhver ukjent og interessant duft, som kan være nepetalakton, bruker katter sitt vomeronasale organ for å analysere det. Som bemerket av Mental Floss, er det vomeronasale organet i utgangspunktet en følende, luktende nesehjerne plassert oppå baksiden av halsen til katter og andre pattedyr. Katten bruker munnen til å suge inn luft som filtreres inn i det vomeronasale organet. Det vomeronasale organet kan også oppdage feromoner, som er kjemiske "budbringere" som katter frigjør fra spesielle kjertler rundt om i kattenes kropper for å "kommunisere" mellom dem. Spesielt for nepetalakton som finnes i kattemynte, bruker katter hovedsakelig det ekstra luktesystemet som aktiverer deler av hjernen som er involvert i seksuell atferd. Generelt stimulerer nepetalakton atferd som snusing, tygging, rulling, gnikking og jaktatferd. Etter å ha i inhalert nepetalakton kan katten din rulle rundt, oppføre seg rart og mer leken enn vanlig og ha utvidede øyne. Derved er det antatt at katter liker oliven fordi det fører til lignende effekter som kattemynte har.

Ikke alle katter oppfører seg rart etter å ha spist kattemynte eller oliven. Katten din kan like å spise oliven og opplever ingen endringer i oppførselen overhodet etter å ha spist dem.

Svart og hvit katt med grønne øyne slikker seg om munnen.

Kan katter spise oliven trygt?

Generelt sett er ikke oliven farlig mat for katter; de anses som trygge for dem å spise i svært små mengder. Å spise litt oliven, altså mindre enn en hel oliven, et par ganger i uken bør være greit for katten din hvis den har spist oliven tidligere uten noen negative bivirkninger.

Men kan katter spise oliven og olivenolje? De regnes som sunne snacks for mennesker, men oliven bør betraktes som rene godbiter med tomme kalorier for katter. Og olivenolje er kanskje ikke et kjærkomment tillegg i kattens kosthold — mer om det senere. Selv om de kan smake deilig og ha en morsom effekt på kattens oppførsel, er oliven kjent for å ha mye natrium, og bør derfor ikke utgjøre mer enn 10 prosent av kattens daglige kalorier, som med enhver godbit.

Kan katter spise olivenolje?

Olivenolje regnes som et sunt næringsmiddel for mennesker, men kan katter spise olivenolje? Ja, selv om det kanskje ikke er en god idé.

Selv om olivenolje ikke anses som giftig for katter, kan for mye fett, inkludert olivenolje, føre til at katten din får diaré og oppkast. Hvis du bruker olivenolje til matlaging, bør et lite stykke mat tilberedt i den ikke være noe problem hvis katten din spiser litt, så lenge katten din ikke viser noen negative reaksjoner etterpå. Det bør imidlertid også nevnes at olivenolje har et veldig høyt fettinnhold, og har sine egne iboende helserisikoer, så sjekk alltid med veterinæren din før du fôrer mat som ikke er spesielt formulert for katter.

Olivens potensielle risikoer

Generelt sett er det få risikoer med katter som spiser oliven eller olivenolje annet enn sjansen for mild magesyke eller diaré. Unngå å gi katten din oliven i fremtiden hvis du merker noen negative effekter etter at de har spist denne godbiten.

Oliven er ofte fylt med deilige menneskevennlige godbiter, som blåmuggost, mandler, hvitløk, pølse eller syltede jalapenos. Selv om oliven ikke anses å være giftige for katter, kan fyllet utgjøre et problem. Unngå å gi katten oliven fylt med noe annet enn en pimento eller oliven som har stein, da stein kan være en kvelningsfare eller kan forårsake tarmobstruksjon hvis de svelges.

Den andre hovedproblemet med oliven og olivenolje er natriumtoksisitet. Ifølge The Guardian må oliven kureres før inntak, og en vanlig måte å kurere dem på er gjennom saltlake i saltvann.Saltsaltede oliven inneholder mye natrium, og regelmessig mating av disse til katten din kan utsette dem for skadelige nivåer av salt.

Oliven er ikke en god småbit hvis katten din har helseproblemer assosiert med natrium, for eksempel hjertesykdom eller nyresykdom. Det er også viktig å merke seg at å vaske oliven med vann ikke reduserer mengden natrium som er tilstede i dem. Imidlertid kan sunne katter vanligvis unne seg en kvart stor oliven eller en halv liten oliven et par ganger i uken uten å oppleve noen negative helseeffekter. Prøv alltid å begrense godbiter atskilt fra kattens vanlige mat for ikke å overstige ti prosent av det daglige kaloriinnholdet. Sjekk også alltid med veterinæren din før du gir mat som ikke er spesielt formulert for katter.

Bidragsyters biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten, utdannet ved University of California Davis School of Veterinary Medicine i 2002, er en kjent internasjonal foredragsholder innen veterinær- og dyrehelsesektoren. Hun har 10 års erfaring i offentlige taler og mediearbeid, og skriver for et stort antall online og trykte dyrehelsepublikasjoner. Dr. Wooten er også sertifisert veterinærjournalist, medlem av AVMA, og har 16 års erfaring innen veterinærpraksis for smådyr.

I tillegg til å være foredragsholder, forfatter, veterinær og medskaper av det voldsomt populære kortspillet Vets Against Insanity, eier hun Elevated Eateries Restaurant-gruppen i Greeley, Colorado, USA sammen med mannen sin. Sammen oppdrar de også tre litt ville minimennesker. På fritiden kan hun bli funnet på ski i Colorado, i Karibien der hun dykker med haier, eller ved sin lokale dojo der hun trener kenpo karate. For å lære mer, besøk drsarahwooten.com.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterte artikler

Relaterte produkter