Henting av din første kattunge

$authorText
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Foruten å være søt, tilbyr en kattunge mange andre fordeler som kosevenn.De er naturlig nok veldig rene dyr, og kan også være ganske selvstendige når de vokser opp, noe som betyr at de ofte krever mindre tid enn for eksempel hunder.

Kattunger er lekne og svært underholdende å tilbringe tid sammen med, men du kan ikke gå lett inn i rollen som katteeier. Kattungen din kan bli mellom 15 til 20 år gammel, så det er viktig å være forberedt på en lang forpliktelse til den nye kattevennen din.

I denne artikkelen skal vi se på hva du trenger før kattungen kommer, hvordan du kan gjøre de første dagene så avslappede som mulig, og hvordan du oppdager tegn på en syk kattunge.

Grunnleggende utstyr til din nye kattunge

Det er noen få grunnleggende ting som kattunger trenger for å få den aller beste starten på livet og vokse opp til å bli sunne, glade og vennlige katter.

For det første – en kattunge vil trenge én eller to kattedoer. Husk at disse er akkurat som et toalett for oss. Vi ville ikke ha toalettet vårt rett ved siden av middagsbordet eller et sted hvor alle kan se oss! Det samme gjelder for katter. Kattungen din er mye mer sannsynlig å bruke en kattedo hvis den er plassert bort fra maten og i et rolig område av huset.

De fleste kattungene vil ha blitt vist hvordan de bruker en kattedo av mor og søsken. For mange er det instinktivt, men noen trenger litt mer oppmuntring for å gå på rett sted. Du kan hjelpe kattungen din å lære hvor den skal gå på toalettet ved å sette den i kattedoen etter å ha spist eller etter at den har våknet fra lur, og holde øye med tegnene på at den leter etter et sted å gjøre fra seg. Ha flere kattedoer tilgjengelig når kattungen din er ung så det alltid er en i nærheten.

Kattungen din vil også trenge tilgang til en skrapestolpe - å klore er en instinktiv, normal oppførsel for katter for å hjelpe dem å strekke seg, trene, vedlikeholde klørne og deponere viktige feromoner i miljøet. Hvis du ikke gir katten en passende skrapestolpe og/eller et klorebrett, kan kattungen velge møblene eller teppene dine i stedet!

Kosthold og ernæring er også veldig viktig når det kommer til å ta vare på en kattunge. Kattungen din kan bare utvikle seg til en frisk og sterk katt hvis den får riktig fôr og ernæring. Gi den alltid et komplett og balansert fôr av høy kvalitet utviklet for kattunger og ikke for voksne katter; katter i vekst har andre behov enn fullvoksne katter.

Kattunger har bittesmå mager, så de trenger mat tilgjengelig hele tiden til å begynne med og deretter 4-6 måltider om dagen. Automatiske fôrdispensere er veldig nyttige hvis du er ute og på farten på dagtid. Husk å alltid ha ferskt vann tilgjengelig.

Kattungen din må også regelmessig besøke en veterinær for kontroller og vaksinasjoner, og deretter for kastrering. Vaksinasjoner starter vanligvis rundt en alder av 8-9 uker og kastrering gjøres vanligvis mellom 4 og 6 måneders alder. Spør veterinæren din i hvilken alder hen anbefaler vaksinasjoner og kastrering for kattungen din.

Vær forberedt på det nye familiemedlemmet

Katter er svært subtile og komplekse vesener, så les deg opp på forhånd for å være sikker på at du kan dekke alle dens behov.

Et nytt hjem er skremmende, spesielt hvis det er barn eller andre dyr tilstede. Du bør være forberedt på å smøre deg med tålmodighet og la kattungen bosette seg i det nye hjemmet sitt i løpet av noen dager for å føle seg trygg og komfortabel. Sett kattungen til å begynne med på et rolig sted, for eksempel et ekstra soverom, og ikke bekymre deg om den gjemmer seg. Sørg for at den har tilgang til mat, vann, en kattedo og en skrapestolpe på dens trygge plass og la den komme til deg når den er klar. Prøv å ikke overvelde den med kos og oppmerksomhet; dette kan være veldig skremmende.

Katter er enslige vesen, liker ofte ikke å bli klemt eller plukket opp, og benytter seg av tredimensjonale rom. Det betyr at de trenger mange høye steder å hvile, kartlegge, utforske og komme seg vekk fra menneskelivets kjas og mas når de trenger det.

Å gjenkjenne når kattungen din er syk

Sørg for at du vet hva som er normalt for kattungen din. Katter er veldig flinke til å skjule at de er syke, og kliniske tegn er ikke alltid like tydelige som for eksempel en runde med diaré. Å være oppmerksom på mat-, toalett-, leke- og sovevanene dens betyr at når kattungen din er syk, så kan du oppdage tegnene tidlig og få den riktig medisinsk hjelp så snart som mulig.

Kattunger kan raskt bli veldig svake når de er syke på grunn av sine små størrelser. Se opp for tegn som rennende øyne eller nese, nysing og hosting. Det er normalt at en kattunge sover mye, men hvis den ikke leker regelmessig gjennom dagen, eller den ikke spiser eller drikker, få hjelp fra veterinæren så snart du kan. Hvis du ser oppkast eller diaré, snakk med veterinæren din. Noen ganger er det normalt med en urolig mage på grunn av stresset med å flytte, men kattunger kan raskt bli dehydrerte, så vær alltid på den sikre siden og spør om råd hvis du er bekymret.

Anmeldt av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

Relaterte produkter