Bekymret for at kastrering vil endre din hund eller katt?

Publisert av Emma Milne
minutters lesing

Når du hører folk snakke om kastrering av katter og hunder, er det mange ting som kan bekymre eiere. Du har kanskje hørt at kastrering av katter og hunder forårsaker endringer i atferd, gjør dem fete, kan endre pelsen eller til og med forårsake inkontinens. Så la oss ta en titt på disse tingene og se om de virkelig er et problem eller ikke.

Oppførsel

Jeg hadde en gang en klient som ble dratt inn på konsultasjonsrommet mitt av den enorme, ukastrerte bokseren hennes. Hunden snuste på mine mer private områder, urinerte over hele rommet mitt og var helt ute av kontroll. Jeg spurte henne om hun noen gang hadde vurdert kastrering, og hun sa: "Å, men vi ville ikke endre personligheten hans"! Så hvilke atferdsendringer kan vi se?

 • Hann- og hunnkatter og -hunder vil sannsynligvis være mindre aggressive etter kastrering.

 • Spesielt hanndyr er mye mindre tilbøyelige til å streife rundt på jakt etter en make, så de er mer hjemmekoselige. Dette betyr også at de har mindre sannsynlighet for å bli skadet eller, spesielt når det gjelder katter, spre sykdommer.

 • Hannkatter og hunder som ikke er kastrert vil tisse mange steder for å markere territoriet sitt. Dette kan være uønsket hvis det er i ditt eller andres hus.

Jeg tror du vil være enig i at disse endringene i atferd sannsynligvis er alle ganske velkomne!

Vektøkning og fedme

Endringen i hormonnivået etter kastrering gjør at stoffskiftet går litt ned. Dette betyr at kroppen forbrenner færre kalorier, så hunder og katter kan faktisk gå opp i vekt hvis vi ikke er forsiktige. MEN, den gode nyheten er at dette ikke er noe å bekymre seg for. Her er noen tips for hvordan du kan unngå det.

 • Regelmessig vektkontroll. Kastrering skjer vanligvis rundt 4-6 måneders alder. Ettersom hunden eller katten din vokser, er det viktig å få dem veid regelmessig. Du kan spore veksten deres, og også veterinæren din kan sørge for at de har en sunn, slank vekt. Å vite at de har sin idealvekt før kastrering kan være en fordel for deg.

 • Husk at hunden eller katten din vil gå opp i vekt etter kastrering hvis det fortsatt vokser. Be veterinæren din vise deg hvordan du sjekker kroppstilstandsscore (BCS). Dette vil hjelpe deg å se om vektøkningen deres er sunn.

 • Vær klar til å endre fôret deres. Det kan være farlig å bare redusere mengden fôr fordi du kan gi for lite protein, vitaminer og mineraler. Hunden eller katten din vil også føle seg sulten og ha større sannsynlighet for å tigge eller stjele mat. Snakk med veterinæren din om katte- eller hundemat for kastrerte dyr med mindre energi-innhold. Ikke bytt uten å snakke med en veterinær, for hvis hunden eller katten din vokser, må du sørge for at det har vokst nok til å bytte mat.

 • Å dele opp hunden eller kattens matrasjon i mindre, hyppigere måltider kan hjelpe dem til å føle seg mettere gjennom dagen. 3-4 måltider for hunder og opptil 6-8 måltider for katter er ideelle. Tidtakermatere er en fin måte å gjøre dette på hvis du er på jobb. Våtfôr har et høyere vanninnhold enn tørrfôr, så det kan hjelpe dyret å føle seg mettere. Prøv våtfôr eller se om hunden eller katten vil spise tørrfôr med tilsatt vann. Dette kan bidra til å holde dem fornøyde.

Endringer i pels

Noen eiere bekymrer seg virkelig for dette. Det er faktisk ganske sjeldent å se pelsendringer etter kastrering. Spesielt noen spanielraser ser ut til å bli litt luftigere. Noen lyse katter som siamesere kan gro mørk pels på stedet der de blir klippet for operasjonen. Disse endringene er sjeldne, er kun estetiske og utgjør ikke noe problem i det hele tatt for katten eller hunden.

Inkontinens

Kvinnelige hormoner hjelper til med å holde blæren i spenning og funksjon hos hunder. Fordi kastrering fjerner hormonene så kan en noen ganger se urininkontinens senere i livet. Dette viser seg vanligvis som urinlekkasje når hundene sover eller når de endrer posisjon. Det påvirker bare rundt 5 % av hunnhunder og har en tendens til å være verre hos større, tykkere eller eldre dyr. Det finnes medisiner tilgjengelig som virkelig kan hjelpe, og jeg føler at reduksjonen i kreftrisiko med kastrering fortsatt gjør det verdt det.

Som eier selv og veterinær føler jeg at helsefordelene ved kastrering langt oppveier disse mindre bekymringene. Du kan lese mer om disse helsefordelene i artiklene våre om kastrering av hunder og katter.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne kvalifiserte seg som veterinær i 1996. Hun jobbet i smådyrpraksis i 12 år og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kjent for sitt dyrevernsarbeid og har skrevet ti bøker om kjæledyr.

 

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Light Mini med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGTH MINI with CHICKEN er ett komplettfôr til små hunderaser over 7 år som tenderer til overvekt. Med vårt unike vektkontrollsammensetning og klinisk dokumenterte antioksidanter som støtter små hunderaser sin helse over lang tid.