Lymfom hos katter: Verdt å vite

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Den beste måten å ta vare på kattens helse og velvære på er å forstå hvordan kroppen dens fungerer og hva du må se etter når den er syk. Her er det du trenger å vite om lymfom hos katter, slik at du kan være en opplyst dyreeier.

Lymfom hos katter

Lymfom er en type kreft med opphav i lymfesystemet, som er en samling av lymfocytter (blodceller) og organer (lymfeknuter osv.). Det kan påvirke mange systemer i kattens kropp, og er den vanligste årsaken til svulster i ryggmargen.

Ifølge The Royal Veterinary College er kattelymfom den hyppigst diagnostiserte kreftformen hos katter. Det finnes mange typer lymfomer hos katter, men den vanligste er intestinal lymfom, også kjent som gastrointestinalt (GI) eller fordøyelseslymfom. En rekke faktorer vil avgjøre hvordan denne kreften kan påvirke katten din.

Nærbilde av et muntert indisk ungt par, kone og mann, som står i et rom hjemme og holder en søt katt..

Årsaker

Forekomst av felint lymfom har vært knyttet til felin leukemivirus (FeLV), og, i mindre grad, felint immunsviktvirus (FIV). Katter som tester positivt for katteleukemi utvikler generelt sett kreft i yngre alder. Nå til dags, siden mange katter holdes innendørs og det er utbredt testing for og vaksinasjon mot FeLV, er lymfom mindre vanlig hos yngre katter. Katter som har testet negativt for viruset har en tendens til å utvikle lymfom i en høyere alder.

Blue Cross sier at eksponering for tobakksrøyk kan øke risikoen for lymfom hos katter. De forklarer at passiv røyking kan være skadelig for alle dyr, og at katter er spesielt sårbare. Ikke bare puster de inn røyk fra luften, men under stell kan de også få i seg giftige partikler fra røyk som har lagt seg på pelsen deres.

Typer lymfom hos katter

Fordi lymfesystemet samhandler med alle systemene i kroppen, kan lymfom påvirke alle disse organene. De største typene lymfom forekommer blant annet i:

 • Fordøyelseskanalen
 • Brystet
 • Nyrene
 • Nesen
 • Ryggraden
 • Huden
 • Multisentrisk (som betyr at flere organer er påvirket, oftest milten og leveren)

Tegn på lymfom hos katter

Tegn på lymfom hos katter avhenger av hvilke organer som er påvirket. Her er noen av tegnene du bør se etter i henhold til hvor lymfomet er lokalisert:

 • Fordøyelseskanalen: Oppkast, diaré, forstoppelse, tap av matlyst, vekttap, sløvhet og blodig avføring.
 • Bryst: Puster med åpen munn, hoste, tap av appetitt, vekttap og gulping.
 • Nyrer: Økt drikking og vannlating, vekttap og tap av appetitt.
 • Nese: Kronisk rennende nese, blodig nese, hoven nese, nysing, tap av appetitt, sivende øyne og støyende pust.
 • Ryggrad: Svakhet eller lammelse av bakbena.
 • Hud: Kløe, hårtap og blødende hudsvulster.

Hvis du merker noen av disse tegnene hos katten din, ta kontakt med veterinæren din umiddelbart. De kan diagnostisere kattens tilstand og fastslå den beste behandlingen.

Diagnose

Lymfom diagnostiseres ved hjelp av en kombinasjon av informasjon. Hvis veterinæren din mistenker at katten din har lymfom, vil hen spørre deg om kattens historie og livsstil. Hen vil sannsynligvis følge opp med en fysisk undersøkelse av katten din, laboratorietesting (inkludert blodprøver, urinanalyse og testing for FeLV og FIV) og bildeundersøkelser, som røntgenbilder og ultralyd.

Testingen din veterinær anbefaler vil variere avhengig av hvilken type lymfom hen mistenker. Hvis det for eksempel er en masse eller hoven lymfeknute, kan hen også ta en biopsi. Dette innebar å ta en liten prøve av det berørte vevet og undersøke det for kreftceller.

Rød tabbykatt hos dyrlegen

Behandling

Behandling av kattelymfom er rettet mot å sette kreften i remisjon (eliminere alle tegn og symptomer) og maksimere kattens livskvalitet så lenge som mulig. Fordi lymfom vanligvis er utbredt i kroppen, forklarer Blue Cross, har cellegift en tendens til å være det foretrukne alternativet fremfor kirurgi. Katter har en tendens til å reagere godt på denne behandlingen og opplever ikke de ubehagelige bivirkningene mennesker gjør, som hårtap eller kvalme.

Hvis kjemoterapi ikke er et alternativ, kan veterinæren anbefale stråling og, i sjeldne tilfeller, kirurgi. Katter kan også motta behandlinger som prednison (et steroid) for å lindre symptomene på kreft.

Prognose

Med cellegift kan mange katter oppnå midlertidig remisjon av kliniske tegn og opprettholde en god livskvalitet. Noen katter kan oppnå kreftremisjon i opptil flere år, avhengig av deres individuelle situasjon. Prognosen vil imidlertid variere avhengig av type lymfom, om katten din er positiv for FeLV og/eller FIV, og hvor kreften er lokalisert. Katter som har testet positivt for FeLV eller FIV har ofte en dårligere prognose.

Dyreeiere bør også snakke med veterinæren om ernæringskrav for katter med lymfom.

Forebygging

Selv om det ikke er noen måte å forhindre lymfom, kan du iverksette tiltak for å redusere kattens sjanser for å utvikle det.

Hold katten din innendørs

Dette vil hindre den i å ha kontakt med katter som er FeLV- eller FIV-positive.

Test for FIV og FeLV

Få katten din testet som kattunge hvis du kan. Hvis du får inn en ny katt i husstanden din, få den testet før du eksponerer katten din for den.

Vaksiner kattunger mot FeLV

Det finnes foreløpig ingen FIV-vaksine, men du kan få katten din vaksinert for FeLV. Hvis katten din går utendørs, sørg for å holde FeLV-vaksinen oppdatert.

Hold kattens miljø røykfritt

Passiv røyking er ikke bra for noen, og ifølge Blue Cross inkluderer det katter.

Besøk veterinæren din regelmessig

Tidlig påvisning er nøkkelen. Få katten din undersøkt to ganger i året og be om årlige blodprøver for katter over 7 år.

Fremskritt innen medisin og mer kunnskap for eiere fortsetter å forbedre sjansene for katter med kreft. Fra tidlig oppdagelse til å redusere risikofaktorer, kan hjelpe katten din med å leve sitt beste liv.

Bidragsyterens biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten, utdannet ved UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002 og sertifisert veterinærjournalist, har 16 års erfaring innen veterinærpraksis for smådyr, er en kjent internasjonal foredragsholder og skribent innen veterinær- og dyrehelsesektoren, og er lidenskapelig opptatt av å hjelpe dyreeiere med å lære å ta bedre vare på pelsvennene sine.