Hvorfor jamrer katten min om natten?

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det er en del av alle katteeieres liv: det er midt på natten og du sover dypt, helt til du plutselig blir vekket av et øredøvende skrik. Det er ikke et mareritt - det er bare katten din. 

Hvorfor jamrer så katten din om natten? Noen katter er pratsomme fordi det er en rasekarakteristikk (liker å føre en samtale konstant). De fleste katter jamrer likevel av spesifikke årsaker. En katt som jamrer om natta har noe å si, og ønsker å si det -  akkurat nå.

Tabby cat, mouth open in a meow

Hvorfor jamrer katten min om natten?

Vokalisering er bare en av måtene katter kommuniserer med de menneskelige familiemedlemmene sine (og noen ganger med hverandre). Mye av kattespråket er nonverbalt, noe som gjør vokalisering til en effektiv måte å få noens oppmerksomhet. Det er mulig (til en viss grad) å ignorere en katt som presser potene mot tastaturet ditt mens du jobber, men en katt som jamrer om natten? Det får din fulle oppmerksomhet. 

Katter er vanligvis ikke så dystre når de holder på med sitt i løpet av dagen. Du er våken, og samhandler med dem, så de trenger ikke å skrike. Katter er likevel skumringsaktive dyr, noe som betyr at de er mest aktive ved skumring og soloppgang. Katten din er programmert til å gire opp akkurat ved daggry, når det fortsatt kan føles som om det er midt på natta. Den kan ule fordi den har lyst på noe å spise (jaktinstinktet er stort hos katter), eller fordi den har veldig lyst til å leke.

Når bør jeg bli bekymret?

Når katter blir eldre, forklarer Animal Planet, ønsker de å være i nærheten av menneskevennene sine så mye som mulig. Å være skilt fra familien om natta kan være stressende eller forvirrende for den. Noen aldersrelaterte problemer som dårligere hørsel og syn kan gi katten økt angst og frustrasjon på grunn av jamring. 

Kattens søvnmønster kan også påvirkes av nevrologiske tilstander som kognitiv dysfunksjon, som kan forekomme hos katter over 10 år. Ifølge Cornell Feline Health Center, kan plutselig høy mjauing midt på natta være en indikasjon på demens. Akkurat som mennesker, kan eldre katters søvnmønster endre seg, og gjøre at den sover om dagen og vandrer rundt om natta. Dersom din eldre katt begynner å oppføre seg unormalt, for eksempel ved å stirre tomt på veggen eller nekte å spise eller drikke, bør du ta den med til veterinæren snarest mulig. 

En ellers frisk hunnkatt som ikke er sterilisert kan også mjaue konstant om nettene. Innekatter kan komme i brunst året rundt, sier ASPCA. Sterilisering av katten er den beste måten å redusere denne overdrevne mjauingen på. Sterilisering bidrar også til å redusere risikoen for sykdom som urinveisinfeksjoner og visse typer kreft.

Leve med lyden 

Det er noen forskjellige måter du kan dempe kattens nattlige påfunn på. Hvis katten er glad i mat, kan du gi den mat før du går og legger deg. Å aktivt engasjere katten i lek kan også fungere. Det er lettere sagt enn gjort, men prøv å ignorere kattens krav om nattmat eller kos. Å gi etter vil bare forsterke atferden, og kan ende med at du vekkes til alle døgnets tider. 

Som regel er en katt som jamrer om natta ikke noen grunn til å slå alarm. Katter har perfeksjonert kunsten å vekke eierne sine om natta av tilfeldige årsaker, for det meste fordi de vil tilbringe mer tid sammen med deg - den personen de elsker mest i hele verden.

Author

Christine O'Brien

Relaterte artikler

 • Kattungepsykologi: Forstå hva katten din tenker

  For å gi kattungen din best mulig omsorg, er det viktig å forstå den. Lær mer om hva kattungen din tenker og gjør.
 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Katter i løpetid

  Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet, Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet.

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.
  Buy Now »