Å holde valpen din sunn

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sørg for at valpens helse er på toppHealthy puppy

Den beste personen til å sørge for at den nye valpen sprudler av helse og sunnhet, er deg selv. Ikke bare har du ansvaret for den daglige helsepleien, men du er også den som kjenner den aller best. Dette gjør deg til veterinærens ideelle "øyne og ører" mellom besøkene.

 

Munn- og tannpleie

Tannsykdommer er vanlige hos hunder, så noe av det beste du kan gjøre for valpen din er å venne den til å få tennene pusset med jevne mellomrom. Du kan kjøpe både hundetannbørste og en spesiell tannkrem hos veterinæren. Sistnevnte er spesielt viktig. For det første vil valpen din foretrekke smaken av kjøtt foran mintsmak. For det andre skummer vanlig tannkrem for mye.

Hvis hunden blør i tannkjøttet eller har dårlig ånde, skal du underrette veterinæren om dette.

Mens vi snakker om valpemunnen, må du ikke tro at det er bare menneskebarn som lider under tannfellingen. Valpen får nye tenner når den er mellom tre og syv måneder gammel, og dette kan medføre mye ubehag. Du kan hjelpe med å lindre dette ved å gi valpen spesielle tyggeleker som den kan tygge på. Noen leketøy kan til og med legges i fryseren slik at de virker bedøvende på det ømme tannkjøttet.

Tyggingen i ungdomsalderen skiller seg fra tannfellingen siden den forekommer etter at alle de sylskarpe valpetennene har falt ut. Unghunder har ofte en ukontrollert trang til å tygge på ting, og det finnes mange teorier om hvorfor dette er tilfelle. Uansett hva grunnen er, er det lurt å gi valpen ting som den har lov til å tygge på hvis du vil redde tøflene dine!

 

Ørepleie

Du skal tørke innsiden av valpens ører én gang i uken med en bomullsdott til hvert øre. Bruk ikke vattpinner, da disse kan skade øret. Ørene til valpen skal holdes frie for overflødig ørevoks eller puss og skal ikke lukte ubehagelig.

Hvis du har mistanke om at valpen har et problem med ørene, f.eks. betennelse, sårdannelse eller øremidd, skal du ta den med til veterinær så snart som mulig.

 

En frisk valp

En frisk valp har klare øyne, blank pels og er full av energi.

Husk at valpen ikke kan fortelle deg hvis den føler seg uvel, så det er ditt ansvar å holde øye med den. Faresignaler er plutselig appetittmangel, endret atferd, rask vektstigning eller vekttap, unormale kuler eller hevelser, oppkast eller diaré eller problemer med valpens øyne eller ører. Stol på magefølelsen og kontakt alltid veterinæren hvis du er i tvil.

 

En stresset valp

Selv om det ikke er en fysisk tilstand, kan det være like foruroligende når valpen din utviser tegn på stress.

Det er helt normalt at valpen hyler og klynker de første nettene i sitt nye hjem. Husk at den nettopp har forlatt moren og søsknene sine og at alt er nytt og fremmed for den. Overøs den med kjærlighet og oppmuntring og sørg for at sengen dens er så varm og behagelig som mulig.

Etter at de første fasene er over, kan andre ting være stressende for valpen. Angst for atskillelse er for eksempel et vanlig problem. Igjen er kjærlighet og oppmuntring den beste medisinen. Hvis problemet vedvarer, bør du forhøre deg med veterinæren.

 

Forebyggelse er bedre enn behandling

Valpen din skal ha startet vaksinasjonene sine før du henter den, og oppdretteren eller stedet du fikk valpen fra skal ha en attest fra veterinæren som bevis på dette. Det er uhyre viktig at du overholder valpens vaksinasjonsprogram for å holde den sunn og frisk. Regelmessige ormekurer og loppekontroll er også veldig viktig.

Du må selvfølgelig heller ikke glemme hvor viktig det er med mosjon og et sunt kosthold. Hill's Science Plan Puppy Formula er spesielt sammensatt for å møte behovet til valper i vekst og gi dem en førsteklasses start på livet.

Relaterte artikler

Relaterte produkter