Hvordan holde valpen frisk

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvordan holde valpen i toppform

Frisk valp

Du er den beste personen til å sørge for at din valp spretter rundt med helse og vitalitet. Ikke bare er du ansvarlig for dens daglige helse og stell; du er også personen som kjenner den best. Dette gjør deg til den ideelle "overvåkeren" for veterinæren din mellom besøkene. En valp som er dårlig eller har diaré viser åpenbare tegn på et problem, men det å ha sunn valp handler om mer enn bare å lete etter tegn på sykdom.

Stell av valpens munn og tenner

Tannsykdom er vanlig hos hunder, så en av de beste tingene du kan gjøre for valpen din er å få en vane med regelmessig tannrengjøring.Du bør imidlertid ikke bare bruke hvilken som helst tannkrem, siden mennesketannkrem inneholder ingredienser som ikke er egnet for hunder og ikke er laget for å svelges. Ikke bare er hundetannkrem tryggere, men valpen din vil nok også foretrekke smaken (tenk kjøtt fremfor mynte). Hvis du merker at valpen din har problemer som blødende tannkjøtt eller dårlig "hundeånde", si ifra om dette til veterinæren din. Du kan også kjøpe hundetannbørster fra veterinæren din, samt spesielle tannkremer for hunder.

Tygger valpen din på alt i sikte? Tygging i ungdomstiden er forskjellig fra tannlegging, siden det skjer når alle de nålaktige valpetennene har falt ut. Unge hunder har ofte en ukontrollerbar trang til å tygge i ungdommen, og det er forskjellige teorier om hvorfor. Uansett årsak; hvis du ønsker å beskytte tøflene dine, er det en god idé å gi valpen ting den er ment å tygge!

Ørestell for valper

Med et par dagers mellomrom, se forsiktig inn i valpens ører for å sikre at de ser bra ut. Huden skal være ren og ikke rød eller hissig. Valpens ører skal være fri for overflødig ørevoks eller utflod og bør ikke ha en ubehagelig lukt. Ikke putt noe i hundens ører med mindre en veterinær ber deg om det.

Se opp for hoderisting eller kløing i ørene. Hvis du mistenker at valpen din har øreproblemer, for eksempel en bakteriell infeksjon, øresopp, betennelse eller øremidd, ikke nøl med å besøke veterinæren din.

Tegn på en sunn valp

En sunn valp har klare øyne, en blank pels og mye energi.

Husk at valpen din ikke kan fortelle deg om den er dårlig, så det er opp til deg å holde et godt øye med den. Å vite hva som er normalt for hunden din er viktig for å oppdage tidlig om noe er galt. Bekymringsfulle tegn inkluderer:

  • Plutselig tap av matlyst.
  • Mer søvn enn vanlig.
  • Endringer i atferd.
  • Rask nedgang eller økning av vekten.
  • Uvanlige klumper eller kuler.
  • Oppkast eller diaré.
  • Problemer med valpens øyne eller ører.

Stol på instinktene dine og ring alltid veterinæren din hvis du er i tvil.

Valpestress

Det er kanskje ikke en fysisk tilstand, men det kan være like stressende å se valpen vise tegn på stress.

Det er normalt for en valp å klynke og sutre de første nettene den er i hjemmet ditt. Spør oppdretteren, før du får valpen, om du kan ta med deg et teppe eller leke. På denne måten vil valpen ha noe som lukter deg hos oppdretteren, og omvendt når den kommer hjem.

Når du er forbi de innledende stadiene, kan andre faktorer også stresse valpen din. Separasjonsangst er et vanlig problem. Nok en gang er kjærlighet og omsorg den beste medisinen. Hvis problemet vedvarer eller virker alvorlig, snakk med veterinæren din.

Det er bedre å forebygge enn å fikse

Valpen din burde ha begynt på et vaksinasjonsprogram før den kom til deg, og oppdretteren eller adopsjonssenteret ditt burde ha gitt deg en dokument fra veterinæren for å bevise dette. Å holde tritt med valpens vaksinasjonsplan er en av de viktigste tingene du kan gjøre for å holde den frisk. Et vanlig ormeprogram og loppekontroll er også viktig, så du bør spørre veterinæren din for detaljer.

Og selvfølgelig må man ikke glemme rollen som trening og et sunt kosthold spiller. Det er veldig viktig at valper får fôr som er formulert for valper, i stedet for voksne hunder. Dette kan høres opplagt ut, men valper har andre ernæringsbehov enn voksne hunder for å støtte veksten og utviklingen av hjerne, bein og muskel. Valper av store raser har litt andre behov enn små og mellomstore. Be veterinæren din anbefale et balansert og komplett valpefôr som passer for din rase og valpens størrelse.

Gjennomgått av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

Relaterte produkter