Hvordan du kan hjelpe en katt på avveie

Publisert av Jean Marie Bauhaus
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å finne en katt på dørmatten din kan være en sjokkerende opplevelse. Du ønsker definitivt å hjelpe den, men det er ikke alltid tydelig hvilken hjelp den fremmede katten trenger. Den hører mest sannsynlig til i en av tre kategorier: den har et hjem og gikk seg vill, den har blitt forlatt og er nå hjemløs, eller det er en villkatt som aldri har blitt sosialisert med mennesker. Det er viktig å vite hvilken kategori katten tilhører før du gjør noe for å hjelpe den. Om du plutselig trenger å hjelpe en katt på avveie, les mer for å finne ut hva du bør gjøre.

Er katten vill?

Dersom en katt dukker opp på eiendommen din, kan det være lurt å observere adferselen deres fra en trygg avstand før du prøver å få kontakt med den for å hjelpe. Ville katter og kattunger har aldri blitt sosialiserte med mennesker og kan bite eller klore deg om du prøver å ta på dem — om du i det hele tatt kommer så nær.

En vennlig og tilnærmelig katt er mest sannsynlig ikke en villkatt, men noen tamme løskatter er sjenerte og sky ovenfor fremmede til tross for å ha blitt sosialiserte, så det er ikke alltid så lett å se forskjellen. Cats Protection har et par tips for hvordan du kan finne ut om katten er vill:

En gruppe villkatter klynget sammen for å holde varmen nær en gammel husvegg. Tatt i -28 C. **Obs: Lav feltdybde

  • Hjemløse katter kan være litt sjenerte men holder ofte øyekontakt, lager lyd og lar deg komme nær om du gir dem nok tid. En villkatt, derimot, er mer stille og redd, holder lang avstand fra deg eller kan løpe bort for å gjemme seg.
  • En hjemløs katt er vanligvis alene, men en villkatt kan være alene eller sammen med andre katter.
  • Hjemløse katter kan ofte bli funnet i hager og nær hus, og kan til og med prøve å komme seg inn! Villkatter, derimot, pleier å styre unna bebodde steder.
  • Hjemløse katter har vanligvis ikke klipte øretipper selv om de har blitt kastrerterte, men villkatter har det av og til dersom det er vanlig med steriliseringsprogram for villkatter der du bor.
  • Om katten dukket opp nylig og virker forvirret eller bortkommen, er den sannsynligvis hjemløs. Om den dukker opp regelmessig, er det muligens en villkatt som har slått seg til ro i nærheten.

Du forventer kanskje at en villkatt ser skitten og sjuskete ut, men det er faktisk mer sannsynlig at det er en hjemløs katt. Noen hjemløse katter er vant til å bli stelt og kan ikke stelle seg selv, men villkatter er ofte vant til å holde seg rene og friske.

Om du mistenker at du har med en villkatt å gjøre, er det best å holde avstand. Du kan ringe ditt lokale dyrevern om du mistenker at du har villkatter i nærområdet siden de har erfaring med å håndtere dem.

Er katten bortkommen eller hjemløs?

Etter å ha funnet en bortkommen katt og at du er sikker på at den er tam og trygg å tilnærme seg, er neste steg å finne ut om katten simpelthen er bortkommen eller hjemløs og på jakt etter en ny familie. Om katten har på seg et halsbånd med navnemerke, er det stor sannsynlighet for at katten er bortkommen. I dette tilfellet, ring telefonnummeret på navnemerket og forklar til eieren at katten er funnet i god behold. Du kan også kontakte veterinæren som står på vaksine-taggen som kan sette deg i kontakt med kattens eier.

Dessverre er det ikke alltid så enkelt. Mange setter ikke halsbånd eller navneskilt på kattene sine, så selv om katten ikke har halsbånd eller navneskilt, det betyr det ikke nødvendigvis at den er hjemløs. Du kan ta katten med til en veterinær eller et dyremottak for å scanne etter en microchip som kan ha eierens kontaktinformasjon, men selv om katten mangler en chip betyr det ikke alltid at den har blitt forlatt.

Uten en enkel måte å finne eieren på, er neste steg å sjekke annonser for "tapt og funnet". Det kan også være lurt å spørre rundt i nabolaget for å se om noen savner en katt, eller om noen har sett en plakat som beskriver den "bortkommede katten". Sørg også for å sjekke nettsider med "tapt og funnet" som Gumtree, Facebook-grupper for bortkommede dyr, lokale dyremottak og databaser for bortkomne dyr som for eksempel Animal Search UK i Storbritannia. Folk ringer ofte sine lokale dyremottak om dyret deres er borte, så det kan hende at dyremottaket kan hjelpe deg med å gjenforene katten med eieren sin.

Dersom du ikke fikk sporet opp eieren, er siste steg å legge ut annonser om en "funnet katt" selv. Du kan bruke sosiale medier i et håp om at noen i ditt utvidede nettverk kjenner til hvor katten hører hjemme. Om du ringer dyremottaket og informerer dem om at du muligvis har funnet en bortkommen katt, kan de kontakte deg dersom eieren ringer. Hvis du ikke har kapasitet til å ta deg av katten mens du leter etter eieren, kan du prøve å ringe ditt lokale dyremottak og spørre om de kan overta katten. Etterlat aldri en katt på døren til et dyremottak.

Hvis du har en hund eller en katt

Å håndtere funnet av en katt på avveie kan ta mye av tiden din, og det kan hende at du må ta vare på kattegjesten din i flere dager eller til og med uker. Om du allerede har dyr hjemme, sett den nye gjesten i karantene frem til du enten finner eieren eller kan ta katten til veterinæren for en helsesjekk og vaksineringer.

Mannlig veterinær undersøker en katt på et bord mens den kvinnelige eieren holder henne.

Så snart katten erklæres frisk, kan du sakte introdusere den til dyrene dine. Men om du ikke har noen planer om å beholde den, vil du kanskje holde katten adskilt for resten av tiden dere har sammen.

Hvordan du kan hjelpe en løskatt

Dersom du har prøvd alt og fortsatt ikke har sporet opp eieren, er det godt mulig at katten har blitt forlatt og trenger et nytt hjem. I dette tilfellet har du et par alternativ: Du kan, så klart, adoptere katten selv. Om du gjør det, må du ta katten til veterinæren for en helsesjekk og få den på et vaksineprogram, samt bestille kastrering eller sterilisering, om du ikke har gjort det allerede.

Hvis du ikke har planer om å beholde katten, må du finne et nytt hjem til den. Ring et pålitelig dyremottak eller en dyrevelferdsorganisasjon i området ditt (for eksempel har de RSPCA, Blue Cross, eller Cats Protection i Storbritannia) for å se om de kan hjelpe. Du kan også prøve følgende for å finne et nytt hjem til løskatten:

  • Reklamer. Begynn med å forklare til familie, venner og medarbeidere at du er på jakt etter noen som kan adoptere katten. Du kan også prøve dine sosiale medier. Om du ikke har hell med dette, slå opp plakater hos veterinæren og i dyrebutikken. Du kan også legge inn annonser i avisen og på nettsider.
  • Ha intervju med nye potensielle eiere. Et par spørsmål du kan spørre er om de allerede har dyr (og hva slags dyr det er), om de er vaksinerte og kastrerte eller steriliserte, om det er barn i hjemmet og om de bor et sted som tillater hunder og katter. Om du allerede ikke har ordnet med vaksinasjon og kastrering eller sterilisering, spør den potensielt nye eieren om de vil forplikte seg til å ordne dette.
  • Sett opp et møte. La katten møte den potensielt nye eieren under tilsyn for å sørge for at de kommer overens før du gir katten til dem.

Hvordan du kan hjelpe en villkatt

Villkatter klarer for det meste å passe på seg selv, så det er vanligvis lite du trenger å gjøre. Det kan derimot være en god idé å kontakte en lokal dyrevelferdsorganisasjon om kastreringsprogram for villkatter (TNR/trap-neuter-return) for å holde antallet villkatter lavt og for å redusere smitte av sykdommer til andre katter og hunder. Cats Protection forklarer at TNR går ut på å fange ville katter og kattunger, få dem kastrerte eller steriliserte samt vaksinerte, og å slippe de voksne kattene fri igjen eller å finne hjem eller mottak for kattungene.

Å finne en katt på avveie kan være en stor forpliktelse om du vil være en god samaritaner, men til syvende og sist er det ofte verdt det for sinnsroen og den gode følelsen av å ha hjulpet et dyr som trenger hjelp. Hvem vet? Løskatten på døren din ender kanskje opp som en kjær følgesvenn for deg!

Bidragsyters biografi

Kara Murphy

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter