Kornfritt kattefôr: Det du trenger å vite

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ta turen innom matbutikken, så vil du helt sikkert se at flere og flere leser produktetikettene for å sjekke om maten er "fri for" det ene eller andre: glutenfri, fettfri, sukkerfri ... listen blir lengre for hver dag. Disse preferansene gjelder ikke lenger bare for hva som settes på middagsbordet, men også for hva som går i matskålen på gulvet. Enkelte katte- og hundeeiere ønsker nemlig å foreta de samme valgene også for sine kjære firbeinte familiemedlemmer.

Markedet for hunde- og kattefôr har selvfølgelig tilpasset seg denne forvandlingen. De siste årene har en rekke kornfrie kattefôrvarianter dukket opp. Men er kornfritt kattefôr det riktige valget for pus? Til tross for hva som påstås på internett (som kan være hva som helst), kan korn faktisk være bra for katten din. Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene om kornfritt kattefôr – og om du bør vurdere det for katten din.

Hva er kornfritt kattefôr?

Kornfritt kattefôr er hva navnet tilsier – et kattefôr laget uten korn. Vanlige kornvarianter som finnes i kattefôr, inkluderer hvete, mais, havre, bygg og ris.

Woman playing with cat

 

De fleste katter trenger ikke kornfritt fôr, og det er uvanlig at katter blir diagnostisert med kornallergier. I en studie som ble publisert i Veterinary Dermatology, kom det frem at mais var den sjeldneste kilden til fôrallergi hos katter. Blant 56 katter i studien med fôrallergi, var mais ansvarlig for fire tilfeller av allergiproblemer. 45 katter led derimot av allergier forbundet med inntak av storfekjøtt, melkeprodukter og/eller fisk. Hvordan kan du vite om katten din har en fôrallergi? Noen mulige tegn på fôrallergi inkluderer:

 • Kløe
 • Overdrevet pelsstell
 • Overdrevet pelstap
 • Pelsløse områder
 • Betent hud
 • Sår eller skorper
 • Utsatte områder

Katter kan ha allergiske reaksjoner på pelspleieprodukter, fôr og miljøbetingede irritanter, slik som pollen eller loppebitt, som er hyppigere enn fôrallergier. Katteakne, midd, lus samt bakterie- og soppinfeksjoner i huden kan alle medvirke til tegn som ligner på fôrallergier hos katter. Du kan innsnevre hvilken allergitype katten din har, ved å la veterinæren foreta en grundig undersøkelse. Dersom fôret mistenkes, kan veterinæren foreslå en periode på eliminasjonsdiett – gullstandarden for diagnose av fôrallergi – som kan bidra til å bekrefte hva det er som forårsaker kattens ubehag. Hvis spørsmålet om allergi noen gang dukker opp, bør du alltid først ta kontakt med veterinæren.

 

 

Two gray and white cats look up in anticipation.

Mer enn 3 millioner amerikanere lider av cøliaki – en smertefull tilstand som kan behandles ved å følge et glutenfritt kosthold. Den gode nyheten er at det ikke foreligger vitenskapelige bevis på at den samme tilstanden påvirker katter. Det er derfor ikke nødvendig for katter å unngå gluten.

Det mange katte-/hundeeiere glemmer å vurdere, er at når kornet byttes ut, brukes istedenfor andre karbohydratingredienser, slik som poteter, søtpoteter, tapioka, linser og erter, i kornfritt fôr. Enkelte kornfrie hunde- og kattefôr inneholder faktisk karbohydratnivåer som er nesten de samme eller høyere enn i kattefôr med korn – men karbohydrater gjør ikke hunder og katter overvektige. En stillesittende livsstil, kastrering, overfôring, fôring med matrester, inntak av for mye fett og kalorier er risikofaktorer for fedme, ikke karbohydrater. Karbohydrater fra helkorn bidrar til å gi katten en komplett og balansert ernæring – nøkkelen til god helse.

Har kornfritt kattefôr et høyt proteininnhold?

Protein er spesielt viktig i kattefôr. I motsetning til hos mange andre dyr, er protein nemlig kattens primære energikilde. Det mange ikke innser (57 prosent av katteeiere, ifølge en PetMD-studie) er at mens deler av proteininntaket til katter må komme fra dyr, kan de også fint fordøye og ta opp næringsstoffer som kommer fra plantebaserte ingredienser av høy kvalitet. Planteingredienser kan være en utmerket kilde til essensielle næringsstoffer, proteiner, fett og karbohydrater. Tilstrekkelig inntak av karbohydratkalorier forhindrer at kroppsproteiner, som muskler, brytes ned for å skape energi.

Et fôr som bruker kun kjøtt som proteinkilde, kan faktisk ha et høyere fosforinnhold. Selv om fosfor er et essensielt næringsstoff, er det en sammenheng mellom fôr med høyt fosforinnhold og utviklingen av eksisterende kronisk nyresykdom hos katter (og hunder). Grønnsaker og korn er kilder til essensielle aminosyrer med lavt fosforinnhold, og gir katten proteinkildene den trenger for å være sunn.

Hvordan du velger riktig fôr til katten

Vurder de ulike alternativene som er tilgjengelige for katten din, snakk med veterinæren din og velg deretter et høykvalitetsfôr som har alle næringstoffene katten din trenger (og som den faktisk liker). Ved å være grundig sikrer du langt på vei at kattens helse holdes ved like, nå og i fremtiden.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.