Kattepersonligheter: Ting å tenke på for din livsstil

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Tenker du på å skaffe deg en katt? Katter har en tendens til å være uberegnelige, hvilket kan gjøre det til en utfordring å velge den beste kattepersonligheten til ditt hjem og din livsstil. Selv om temperamentet til renrasede katter er vanskeligere å forutsi enn for hunderaser, er rasenes spesifikke personligheter likevel hjelpsomme for å velge riktig katt å ta med hjem. Følg disse retningslinjene for å redusere sjansene for ubehagelige overraskelser, og for å hjelpe med å være sikker på at du finner den riktige kattepersonligheten som passer til deg.

Kattunge eller voksen katt?

Beige kitten plays on a computer keyboardLa oss innse det – ingenting er søtere enn en liten kattunge, og det er vanskelig å motstå fristelsen til å ta med en hjem. Om du burde gi etter for fristelsen, avhenger av ditt tålmodighetsnivå og din toleranse. Selv om de kan være mye moro, er kattunger også svært utfordrende mens de oppdager verden omkring og utvikler sine personligheter. Dersom du ikke har tålmodighet til måneder eller til og med år med rampestrekene og herjingen til en kattunge, bør du vurdere å adoptere en voksen katt. Voksne katter er roligere, og er lette å finne. En katts personlighet er fullt utviklet ved omkring to års alder, og det er lettere å være sikker på hva du får.

Familiestruktur

Det er viktig å ha din families struktur i tankene når du tenker over hva slags personlighetstype du vil se etter i en katt. Dersom du har små barn, for eksempel, er kanskje ikke en kattunge den beste matchen, dersom du ikke både har tonnevis av tålmodighet og tid til konstant overvåking for å beskytte en skjør kattunge fra ivrige små hender. Noen voksne katter liker heller ikke små barn. Det er viktig å se etter en katt som vil komme overens med barna, og som ikke blir sjalu på oppmerksomheten du gir dem. Dersom du har små barn, er det en god idé å ta dem med til dyreversorganisasjonen for å la dem leke og samhandle med katten eller kattungen, for å se hvordan begge parter kommer overens. Dette vil hjelpe deg med å avgjøre om en spesifikk katt er riktig for barna.

Dersom du allerede har kjæledyr, blir disse også en faktor i avgjørelsen din. Noen katter foretrekker å være det eneste dyret i huset, mens andre kommer godt overens med andre dyr. Det er også viktig å tenke over hvordan dyrene du har fra før kommer til å reagere. The Humane Society of the United States advarer om at dersom du har en stor hund med et sterkt rovdyrinstinkt, er det ikke sikkert at det er trygt å introdusere en ny katt til hjemmet. Dersom du allerede har en katt, kan det hende at den liker å få en ny kattekamerat, men den kan også bli gretten og reagere dårlig ved å starte slåsskamper, gjemme seg, eller tisse utenfor kattedoen. Selvfølgelig må små kjæledyr slik som fugler, gnagere og reptiler holdes i sikkerhet dersom et nytt rovdyr introduseres til huset.

Livsstil og bosituasjon

Tenk lenge og grundig over din livsstil, og typen kattepersonlighet som vil passe deg best. Dersom du ofte er borte, er det best å ha en katt som er selvstendig og som ikke bryr seg dersom den blir etterlatt alene i lange perioder. Dersom du er mye hjemme, er det imidlertid bedre med en sosial katt som liker å kose og følge deg omkring. Ville du likt å ha en pratsom katt som hele tiden forteller deg hvordan den føler seg? Har du ofte gjester? Hvis dette er tilfelle, vil nok en sosial katt trives bedre i hjemmet ditt enn en sky katt som blir nervøs rundt fremmede.

Bostedet ditt er også en faktor. Noen katter tilpasser seg godt til små boarealer og til å være bare innekatter, mens andre har det bedre med mye plass for å utforske, underholde seg med, og bruke energi på.

Langhåret vs. korthåret

Mens langhårete katter, slik som Himalayakatter eller Maine Coon-katter er vakre å se på og myke å klappe, trenger pelsen deres mye stell. Dersom du ikke har tid til daglig børsting, eller budsjett til en tur til kattesalongen, er det nok best å velge en korthåret katt. Men før du velger bort langhårede raser, husk at den daglige børstingen kan være en gledelig aktivitet som knytter bånd mellom deg og katten.

Personlighetene til de ulike katterasene

Red Abyssinian kitten is playing with feather in a pink bag.Etter at du har funnet ut hvilken kattepersonlighet du er på jakt etter, er det på tide å finne ut mer om katterasene. Det finnes massevis av informasjon om katteraser på nett, eller spør din lokale dyrevernsorganisasjon for å komme i gang. Husk at det finnes mange færre katteraser enn det finnes hunderaser, og det er også mindre forskjeller mellom personlighetene til hver rase. Når det er sagt, har de forskjellige katterasene også visse karakteristikker som kan hjelpe deg med å ta en avgjørelse. For eksempel er bengalkatter og andre eksotiske raser, slik som abyssinere, kjent for å ha mye energi og være svært aktive, mens persere ofte er mer avslappede og rolige. På samme måte vil amerikanske korthårkatter ofte ikke mjaue noe særlig, mens siamesere er kjente for å være svært vokale.

Etter at du har kortet ned på valgene dine, er det en god idé å snakke med folk som har erfaring med rasene du er interessert i. Dersom du ikke kjenner noen personlig, kan du lete etter online forumer og grupper i sosiale medier som dreier seg rundt enkelte raser. Det er også lurt å diskutere rasen med veterinæren din, som kan gi deg råd om genetiske predisposisjoner for helseproblemer som iblant kan være resultatet av overavling.

Oppdretter vs. dyrevernsorganisasjon

Man finner ofte renrasede katter hos dyrevernsorganisasjoner – inkludert kattunger, dersom det er det du har bestemt deg for. Ta kontakt med din lokale dyrevernsorganisasjon for å se hvilke katter de har tilgjengelig. Dersom du planlegger å kjøpe en kattunge fra en oppdretter, pass på å sjekke ut potensielle oppdrettere nøye, og finn en som har et godt rykte. Veterinæren din vil kanskje også kunne henvise deg til en god oppdretter.

Renraset vs. blandingsrase

Din lokale dyrevernsorganisasjon har helt sikkert et stort utvalg av blandingskatter tilgjengelig for adopsjon. Blandingskatter, også kjent som huskatter, inkluderer mange varianter som folk har en tendens til å tenke på som egne katteraser, inkludert tuxedokatter, calicokatter og tabby-katter, som alle viser til pelsmønstre heller enn opphav. Dersom du ikke har en spesiell rase du foretrekker, kan en blandingskatt ha akkurat den personligheten og det temperamentet du ser etter. Selv om det kan være vanskelig å forutsi hva slags temperament en blandingskatt har, er det ikke vanskelig å finne ut av hva man kan vente seg, ved å ganske enkelt snakke med personalet ved dyrevernsorganisasjonen, som har brukt tid på å bli kjent med katten. En adopsjonsveileder burde være i stand til å hjelpe deg med å velge en katt som har egenskapene du er på jakt etter. De fleste dyrevernsorganisasjoner vil la deg besøke katten du er interessert i og bli kjent med den, før du bestemmer om du vil adoptere. En annen fordel med blandingskatter er at de har en tendens til å være mer hardføre enn renrasede katter, takket være sitt genetiske mangfold.

Disse retningslinjene garanterer ikke et fullstendig fravær av overraskelser. Katter er, når det kommer til stykket, mestere i å holde oss parat, hvilket er en del av deres sjarm. Men dersom du tar fatt på adopsjonsprosessen bevæpnet med litt kunnskap om hva en bør se etter i en katt, har du bedre sjanser til å ende opp med en lykkelig kattekompanjong og et lykkelig hjem.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier og en freelance dyreblogger, som skrev denne artikleren under de voktende øynene til to kjælne pusekatter som insisterer på å kose hele tiden. Selv når hun skriver.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.
  Buy Now »