Den utrolige vitenskapen bak mikrobiomet til din hund eller katt

Publisert av
Minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Visste du at det er flere mikroorganismene som lever i og på kroppen din enn hva kroppen har av egne celler? Det samme gjelder våre kjæledyr, og vitenskapen viser at fellesskapet av mikrober - hundens og kattens mikrobiom - har et gjensidig fordelaktig forhold til hundenes og kattenes kropper, og er da med andre ord gode partnere som jobber sammen for å opprettholde deres samlede helse og velvære.

Men hva er et mikrobiom?

Mikro betyr ekstremt lite, mens biom refererer til et naturlig samfunn av levende ting som bor i et økosystem. Den enkleste måten å se for seg et hundemikrobiom eller et kattemikrobiom på er å tenke på det som en mikroskopisk populasjon av milliarder bakterier, virus, sopp og protozoer som lever og trives i deres økosystem - kroppen.

Den spesielle blandingen av bakteriearter, virus, sopp og protozoer er unik for hver hund eller katt. En fersk artikkel i Nature forklarte at mennesker og dyr som bor sammen, bytter og deler mikrober med hverandre. Et interessant funn er at selv om disse mikroorganismene kan være forskjellige hos forskjellige individer, gjør de fremdeles ofte de samme tingene og handler sammen, som for eksempel metabolske funksjonene, hevder artikkelen Nature Communications.

Mens du ofte vil høre om tarmmikrobiomet, så er det også mikrober som lever på huden, i munnhulen, i hunndyrs nedre reproduksjonssystem og i luftveiene. Hvert sted i og på kroppen er forskjellig og det er også de typene mikrober som bor i disse områdene, så hvert er sitt eget unike mikrobiom.

Innenfor økosystemet i fordøyelseskanalen er det et blomstrende tarmmikrobiom. Flertallet av tarmmikrobene lever i tykktarmen, men det finnes også mikrober i andre deler som i magen, tynntarmen og øvre tykktarmen.

Hvordan utvikler mikrobiomet seg hos hunder og katter?

Hunder og katter blir ikke født med et mikrobiom. Valper og kattunger begynner å bygge et mikrobiom umiddelbart etter fødselen, og får mikrober fra moren, fra folk i hjemmet og fra det omkringliggende miljøet. Din hund eller katt sitt mikrobiom kan bygges fra en rekke ting de kommer i kontakt med hver dag, fra leker til mat til innendørs og utendørs miljøer, og ja, til og med fra deg.

Når valper og kattunger vokser og modnes, endres og modnes deres mikrobiomer også. Mikrobiomet forblir stabilt hos de fleste voksne hunder og katter, med mindre de blir syke grunnet sykdommer eller feil ernæring.

Hvordan påvirker mikrobiomet hundens eller kattens generelle helse?

Tarmbakterier hjelper ikke bare fordøyelsen, men de syntetiserer også vitaminer og essensielle aminosyrer, hjelper til med å forhindre infeksjoner, styrker immunforsvaret og støtter generell helse og velvære ifølge forskerne ved Texas A&M Gastrointestinal Laboratory. Mikrobiomet til sunne hunder og katter endres ikke mye med mindre det er en endring i mat eller en sykdom som forstyrrer mengden og typen av tarmmikrober. Mange sykdommer er forbundet med tarmdysbiose, noe som betyr at det er endringer i sammensetningen av tarmmikrobiomet som påvirker dens funksjon. Det er også viktig å vite at antibiotikabehandling kan ha skadelig innvirkning på mikrobiomet og dens funksjon. Mikrobiomet kan påvirke nesten alle organer i hundens eller kattens kropp, noe som gjør et balansert mikrobiom viktig for den generelle helsen.

Hvordan påvirker ernæring mikrobiomet?

Mat har stor innflytelse på helsen og populasjonen til hundens og kattens mikrobiom. Selv noe så tilsynelatende ufarlig som å raskt bytte fôret til en hund eller katt kan endre mikrobiomet deres. Ulike nivåer av protein, fett, karbohydrater, løselig fiber og uoppløselig fiber kan alle påvirke og endre hundens eller kattens mikrobiombalanse. Selv mating med matrester eller et kjæledyr som spiser av kjøkkenavfallet, kan føre til fordøyelsesproblemer som har opprinnelse i et ubalansert mikrobiom.

Når forskjellige matvarer kommer inn i tykktarmen, påvirkes også tarmbakterier, og de produserer overflødig gass med dårlig luktende forbindelser, eller påvirker hundens eller kattens avføringskvalitet. Derfor er det best å bruke litt tid på å venne din hund eller katt til et nytt fôr fordi tarmbakteriene trenger tid til å tilpasse seg og opprettholde balansen.

Når du fôrer din hund eller katt, fôrer du også mikrobiomet deres. Selv om forskningen fremdeles befinner seg i et tidlig stadium, blir det gjort nye funn hver dag som avslører hvilken rolle foring av dyrs mikrobiom har for deres generelle helse.

På Hill's Global Pet Nutrition Center kobler et team av kjæledyrforskere og ernæringseksperter effekten av visse næringsstoffer på hunders og katters mikrobiom så vel som på cellene deres. Å forstå forholdet mellom disse næringsstoffene og bakteriene hjelper til med å utvikle matvarer som fremmer sunne mikrobiomer. Mikroorganismene som lever i dyrene våre må være riktig balansert for å fremme deres helse og velvære. Fôret du gir din hund eller katt støtter helsen dens og hjelper til med å opprettholde mikrobiomets helse, noe som er viktig for dets generelle velvære.

Bidragsyters biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Et medlem av American Society of Veterinary Journalists, Dr. Wooten fordeler arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado, foredragsholder om tilknyttede spørsmål, ledelse og klientkommunikasjon og skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.

Relaterte produkter