Hunder og menneskemat: Hvorfor unngå å mate dem med matrester

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Når tiggingen starter, er det vanskelig å motstå trengselen til å gi hunden en matbit fra middagstallerkenen. Men vet du at matrester for hunder kan være skadelig?

Kan hunder spise matrester?

Spørsmålet handler ikke så mye om hunden din kan spise rester, men heller, er det bra for hunden din å gjøre det? Her er en rekke grunner til at det er en dårlig idé å mate hunden din fra tallerkenen din.

Det kan forårsake fordøyelsesproblemer

Hund sitter ved siden av kvinne i svart og hvit polkakjole bak en gryte.
Fordøyelsessystemet til en hund er forskjellig fra et menneskes. Typisk menneskemat er altfor rikt og fet for en hund å fordøye; å spise det kan føre til oppkast, diaré og enda mer alvorlige tilstander som pankreatitt. Mye menneskemat inneholder også en usunn mengde natrium for hunder.

Noe matrester er giftig for hunder

Menneskemat inneholder ofte ingredienser som er giftige for hunder. Sjokolade, rosiner, druer, macadamianøtter, mandler, løk og hvitløk er alle farlige for hunder å spise. Hvis du ikke vet nøyaktig hva som er i matrestene fra restauranten du tok med hjem, kan du ubevisst skade den tiggende hunden din ved å mate den så lite som en spiseskje. Mange bearbeidede matvarer inneholder også kunstige søtningsmidler, som xylitol, som er ekstremt skadelige for kjæledyr.

Det kan føre til vektøkning

Vanligvis spiser hunder som mates med menneskemat også vanlige daglige måltider. Selv om du kanskje tror at en bit eller to her og der ikke vil føre til at hunden din går opp i vekt, kan du bli overrasket over hvor lite som trengs. For en hund på 9 kilo er bare 28 gram cheddarost det kalorimessige ekvivalentet til halvannen hamburger for en person. Små biter kan raskt øke og føre til vektøkning som kan føre til en hel rekke helseproblemer, som leddgikt, diabetes og hjertesykdom. Hunden din bør aldri konsumere mer enn 10 % av sitt daglige kaloriinntak fra godbiter eller annen menneskelig mat.

Det oppmuntrer til uønsket oppførsel

Et annet problem med å gi bordrester til hunder er at det forsterker tiggeatferden. Og selv om du kanskje synes det er søtt, kan det hende middagsgjestene ikke setter pris på at hunden din svever over tallerkenene deres. Hunden din kan også bestemme at siden den blir matet fra bordet, er det helt greit å ta en bit (eller mer) mat som ligger på bordet eller kjøkkenbenken. Noen hunder kan til og med begynne å nekte å spise sin egen mat når de har fått smaken på menneskemat.

Sunne måter å skjemme bort hunden din på

Husky kikker med nesa over piknikbordet for å se på mat på midten.
Den beste måten å skjemme bort hunden din på er ved å gi den sunne hundegodbiter av høy kvalitet og inkludere de i hundens daglige kaloriregnskap. Det betyr imidlertid ikke at maten du spiser er helt forbudt for hunden din. Faktisk er mange menneskelige matvarer greit for hunder å spise, med måte. Her er noen retningslinjer for å gi menneskemat til hunden din:

  • Unngå bearbeidet og tilberedt mat. Selv måltider du lager selv kan inneholde ingredienser som kan skade hunden din, så hold deg til godbiter med én ingrediens, for eksempel et usaltet egg, en skje naturlig, saltfritt peanøttsmør eller en bit av frukt eller usaltede grønnsaker.
  • Vurder kaloriene. Før du overlater snacken, vurder hvor mange kalorier det er og ta det med inn i avgjørelsen din. Veterinæren din bør være i stand til å hjelpe deg med å forstå de anbefalte daglige kaloriene hunden din bør få, slik at du kan være klar over hvilken innvirkning litt menneskemat vil ha på hundens helse.
  • Utdann deg selv. Finn ut hvilke matvarer som er giftig for hunder, slik at du kan sørge for at du aldri lar hunden din komme i nærheten av dem.
  • Ikke mat dem fra bordet eller tallerkenen din. Gi i stedet hunden din en bit med sunn menneskemat på samme måte som du ville gitt den en hvilken som helst annen godbit – som en belønning for lydighet eller for å være en god hund. Og unngå å gi dem en godbit når de tigger. Det kan også være lurt å legge menneskematen i fôrskålen, slik at de forstår at de kun kan få mat å spise fra skålen sin.

Viktigheten av å velge det beste hundefôret.

Hunder er ikke flinke til å regulere mengden mat de spiser. Mange hunder vil fortsette å spise til de blir syke, så det er viktig at du overvåker måltidene og kaloriene deres. Å fôre et komplett og balansert hundefôr som er optimalt for deres livsfase, størrelse og aktivitetsnivå sikrer at de får i seg de nødvendige næringsstoffene de trenger for å være sunne. Til tross for de store valpeøynene, er det mer enn nok å fôre riktig hundefôr i riktige mengder for å holde dem glade og energiske.

Kan hunder spise matrester? Hunder vil kunne spise - og nyte - en rekke matvarer, men bare fordi de spiser det, betyr det ikke at det er bra for dem. Som en informert eier kan du hjelpe hunden din å holde seg frisk ved å begrense hva du lar hunden spise. Selv om det kan være vanskelig å si nei til de store, bedende øynene, husk at det er for deres eget beste. En sunn hund er en glad hund!

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter