Gastroenteritt hos katter - Hva du må vite

minutters lesetid

En grå katt ligger på eierens fang med knapt åpne øyne mens den blir klappet på overkroppen

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Begrepet "gastroenteritt" betyr ganske enkelt betennelse i mage- og tarmsystemet. Det er vanligvis ganske åpenbart at katten din lider av gastroenteritt, fordi den kan være syk eller ha vannaktig, bløt eller blodig avføring. Selv om diaré kan være vanskelig å oppdage hvis katten din går ut for å gå på toalettet, er oppkast vanligvis veldig merkbart fordi det overrasker katten like mye som det overrasker deg.

Som du kan forestille deg, spesielt hvis du noen gang har opplevd dette selv, er det ganske ubehagelig for katter å ha gastroenteritt. Gastroenteritt kan være akutt (plutselig og kortvarig) eller kronisk, noe som betyr at den varer i mer enn to til tre uker. Disse langvarige tilfellene kalles kroniske enteropatier (chronic enteropathies, CE), der den vanligste formen er matresponsiv enteropati (Food Responsive Enteropathy, FRE). Kroniske enteropatier kalles også noen ganger for inflammatorisk tarmsykdom (Inflammatory Bowel Disease, IBD).

I denne artikkelen skal vi se på de vanligste årsakene til akutt gastroenteritt hos katter. Akutt gastroenteritt er ikke alltid en veterinærmedisinsk nødsituasjon, og kan i noen tilfeller bli bedre av seg selv, men noen ganger er det nødvendig å gjøre inngrep. I denne artikkelen skal vi se på de vanligste årsakene og hva du kan gjøre for å hjelpe din syke følgesvenn.

Vanlige årsaker til akutt gastroenteritt

 1. Søppel og rask. Hunder har størst tendens til å plyndre søpla, men også katter kan bli fristet til dette. Mange katter stjeler mat fra kjøkkenbenken i smug, eller spiser et uheldig dyr som ikke faller i smak. Slike problemer løser seg vanligvis ganske raskt av seg selv. Dette kan også skje hvis du nylig har byttet fôr til katten din, men ikke har lagt inn en overgang til det nye fôret over flere dager.

 2. Virusinfeksjoner kan forårsake akutt gastroenteritt hos nesten alle dyr, inkludert katter. Dette er bare én av grunnene til å holde kattens vaksiner oppdatert.

 3. Parasitter, spesielt i store mengder, kan være problematiske for tarmen. Snakk med veterinæren din for å forsikre deg om at parasittkontrollen er tilpasset kattens livsstil. Katter som jakter og spiser byttedyr kan for eksempel trenge ormekur oftere enn en stillesittende huskatt.

 4.  

 5. Matallergier. Dette kan være ekte allergier eller intoleranser.

 6. Andre medisinske problemer. Gastroenteritt kan forårsakes av andre sykdommer som nyresvikt eller overaktivitet i skjoldbruskkjertelen (hypertyreose).

Bør du bekymre deg for gastroenteritt hos katter?

Det finnes ikke étt enkelt svar på dette spørsmålet. Alt avhenger av kattens alder, hvilke andre problemer den eventuelt har, og hvor alvorlig gastroenteritten er. Som sagt går mange tilfeller over av seg selv, så hvis katten din er syk et par ganger og er litt dårlig en dag, kan du sannsynligvis vente 24-48 timer og se om det går over. Hvis mage- og tarmproblemene varer i mer enn 48 timer, bør du imidlertid oppsøke veterinær.

En av de største bekymringene er dehydrering, særlig på grunn av oppkast, men også diaré. Hvis katten kaster opp veldig ofte, ser ut til å ha smerter eller er deprimert og inaktiv, bør du oppsøke veterinær med en gang. En enkel test du kan gjøre for å avdekke dehydrering, er hudfold-testen. Når et dyr er godt hydrert, vil huden på baksiden av nakken falle på plass igjen hvis du trekker den forsiktig opp og slipper den. Hvis katten din er litt dehydrert, vil det ta litt lenger tid for huden å skli tilbake i posisjon. Ved alvorlig dehydrering blir den stående som et telt.

Hvis katten din blir bedre av seg selv, men du merker at den har regelmessige anfall av uro, bør du også oppsøke veterinær, da det kan være en underliggende årsak.

Hvis katten din trenger veterinærhjelp, er det veldig nyttig om du kan ta med deg en avføringsprøve (fra katten!). Veterinæren kan teste for parasitter, infeksjoner og tilstedeværelse av f.eks. blod. Avhengig av den innledende kliniske undersøkelsen kan det hende at veterinæren vil gjøre følgende:

 1. Gi katten et lettfordøyelig, fordøyelsesfremmende fôr av høy kvalitet i noen dager for å hjelpe tarmen med å heles.

 2. Behandle for eventuelle parasitt- eller bakteriesykdommer som oppdages.

 3. Ta blodprøver for å utelukke andre sykdommer.

 4. Ved dehydrering kan det hende at katten din må bli hos veterinæren for å få intravenøs væske og støttebehandling.

 5. Hvis tegnene på gastroenteritt blir kroniske eller tilbakevendende, kan det i noen tilfeller være nødvendig med røntgen, bildediagnostikk og til og med biopsier.

Til syvende og sist kjenner du katten din best. Hvis du er bekymret, må du ikke nøle med å ringe veterinæren din. Det er alltid bedre å være på den sikre siden enn på den usikre, og som med alt som har med helse å gjøre; jo før du får hjelp, jo bedre.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA