
Alt du noensinne har lurt på om hundebæsj
Hundebæsj: Det er kanskje ikke det du velger å snakke om i et middagsselskap, men sunn hundebæsj tyder ofte på en sunn hund. Avføringen kan være en god pekepinn på hundens helse, så hold et øye med den. La oss ta en kikk på hva som skiller sunn hundebæsj fra unormal bæsj, som kan være et tegn på underliggende helseproblemer.
Hvordan ser den perfekte bæsjen ut?
Hundebæsj har fire hovedkarakteristikker: farge, innhold, konsistens og hinnen rundt. Fargen er knyttet til hva hunden spiser og kan variere fra nyanser av gyllenbrunt til mørk mahogni, avhengig av ingrediensene i hundens mat. Når det gjelder selve innholdet i avføringen, er det nok best å la veterinæren ta seg av "møkkajobben". Du kommer sannsynligvis ikke til å se stort inne i bæsjen uten et mikroskop. Sunn hundebæsj skal også ha litt fast konsistens, som modelleire. Ideelt sett skal den være i kubbeform med små kløyver i, slik at den brytes opp i mindre deler hvis du ruller den. Sunn avføring skal dessuten ikke ha noen hinne rundt seg. Så hvis hunden din har sjokoladebrun, nokså fast avføring uten hinne rundt og uten noe bemerkelsesverdig som stikker ut av den, er alt i orden. Men les videre for tegn som kan tyde på et helseproblem.
Når hundens avføring gir grunn til bekymring
De fire hovedkarakteristikkene kan hjelpe deg med å fastslå når hunden kan være syk. Det er kanskje ikke så trivelig, men du bør undersøke hundens avføring når den er fersk, for det er da det er enklest å få øye på uregelmessigheter.
Bekymringsverdig innhold
- Orm: Disse kan være lange og tynne eller se ut som små riskorn. Det er kun grunn til bekymring hvis du ser dem i fersk avføring. Hvis avføringen blir liggende ute en stund, kan ormene finne veien til den.
- Pels: Store klumper med pels i avføringen kan være et tegn på overdrevent pelsstell, allergier eller hudsykdom. Følg med på hvor ofte du ser pels i avføringen og diskuter dette med veterinæren din.
- Fremmedlegemer: Gress, plast, steiner, tøy og til og med penger kan noen ganger dukke opp i hundens avføring – hunder kan finne på å spise de merkeligste ting. Det som går inn, kommer ofte ut igjen, men hvis du legger merke til uvanlige objekter i hundens avføring, kan det være lurt å ringe veterinæren din for å forsikre deg om at de ikke vil foreta en nærmere undersøkelse eller ta røntgenbilder. Noen ganger blir fremmedlegemer sittende fast i hundens fordøyelseskanal, slik at de må opereres ut. Derfor er det best å ringe veterinæren umiddelbart hvis du legger merke til biter av tøy eller plast i hundebæsjen.
Hint i hinnen
Hvis du plukker opp hundens avføring fra gresset, skal det ikke ligge igjen spor etter den. En hinne av slim følger ofte med tarmbetennelse og forekommer vanligvis i forbindelse med diaré. Hvis du ser slim i hundens avføring i mer enn én dag, bør du kontakte veterinæren for å høre hva du bør gjøre.
Fargekoder
Nedenfor er en enkel veiledning til hvordan sunn hundebæsj ser ut sammenlignet med en usunn variant, basert på farge.
- Brun: En sunn hunds avføring skal være sjokoladebrun på farge.
- Grønn: Grønn avføring kan tyde på at hunden spiser gress, kanskje for å roe ned en urolig mage.
- Svart eller rødbrun: Dette kan være tegn på blødning i magen eller tynntarmen.
- Røde striper: Dette er nok et tegn på blødning, antakelig i nedre mage-tarm-kanaltynntarm eller tykktarm.
- Gul: Gul avføring kan bety problemer med leveren, bukspyttkjertelen eller galleblæren.
- Hvite prikker: Hunden kan ha fått orm hvis du merker små hvite prikker i avføringen dens.
Konsistens
Når veterinærer skal vurdere avføringens konsistens, bruker de fleste en skala fra én til fem, der én er svært tynn og rennende og fem er fast og sylinderformet. Den optimale konsistensen er nummer fem på skalaen. Men det er ingen grunn til panikk om hundens avføring er litt løs. Bare hold øye med den for å se om den blir mykere og mykere, og oppbevar avføringsprøver kjølig i tilfelle du må ta dem til veterinæren.
Det er viktig å ta sunne avføringsprøver med til veterinæren. Dersom hunden begynner å vise tegn på usunn avføring, har veterinæren dermed noe å sammenligne den med. Hvis hunden din har det som ser ut som sunn avføring, men viser andre tegn til sykdom (spiser ikke, kaster opp, er apatisk osv.), er det likevel smart å ta en avføringsprøve når du tar med hunden til veterinæren. Ofte kan det være informasjon å finne når avføringsprøven legges under et mikroskop eller ved hjelp av andre prøver.
Slik tar du avføringsprøven
Du har sikkert mange metoder for å plukke opp bæsjen hjemme eller når dere er ute på tur. Fra spader til biologisk nedbrytbare poser – det mangler ikke på utstyr når det handler om å fjerne hundeavføring. Så når du skal plukke opp en prøve av sunn eller usunn avføring for å ta med til veterinæren, må du bruke en ren pose, plukke prøven forsiktig opp og legge den i en ren, ikke for dyp, plastbeholder med lokk. Sett prøven i kjøleskapet til du skal til veterinæren. Hvis bæsjen er for tynn til å plukke opp, tar du noen tydelige bilder med smarttelefonen for å vise konsistensen. Du kan også prøve å få litt av den rennende avføringen opp i en beholder ved hjelp av en ren ispinne eller plastskje. Ta aldri en avføringsprøve som har ligget i varmen eller gresset i en lengre tidsperiode. Disse prøvene kan ha skitt eller parasitter som ikke var del av avføringen. En siste ting å merke seg: Det er også gunstig for hunden din at du plukker opp hundebæsjen raskt. Hvis det ligger for mye avføring i hagen, kan det føre til at hunden begynner å spise sin egen bæsj. Dessuten kan hundeavføring trekke ned i grunnvannsspeilet og forurense den offentlige vannforsyningen. Merk også at du bør vaske hendene etter å ha plukket opp avføring, for å være på den sikre siden, selv om du bruker hansker eller bruker posen som en hanske.
Noen siste ord om bæsj
Husk at hundens avføring inneholder mye informasjon om helsen dens. Vi anbefaler å følge disse tipsene for å forstå hunden og helsen dens bedre.
- Når hunden bæsjer, se etter de fire hovedkarakteristikkene: farge, innhold, konsistens og hinnen rundt.
- Ta alltid med ferske avføringsprøver når dere har time hos veterinæren.
- Plukk opp hundebæsjen umiddelbart, enten dere er ute på tur eller i bakgården.
- Hvis hunden har et uhell inne i huset, få den ut med en gang og prøv å oppmuntre den når den gjør fra seg som den skal.
- Du må varsle veterinæren din umiddelbart hvis hundens avføring endrer seg drastisk, hvis hunden begynner å spise sin egen avføring, har hyppige uhell innendørs eller det er mer enn 24 timer siden sist den bæsjet.
Hundebæsj er ikke et tema som alle liker å snakke om, men det kan være en god pekepinn på hundens generelle helse. Om du oppdager tegnene tidlig, kan du sørge for at den holder seg sunn og frisk.