Alt du noen gang har ønsket å vite om hundebæsj

PUBLISERT AV
MINUTTERS LESETID

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundeavføring, eller bæsj som noen foretrekker å kalle det, er kanskje ikke det hyggeligste temaet, men sunn hundebæsj er ofte en indikasjon på en sunn hund. Å holde et øye med egenskapene til hundens bæsj kan være en god måte å oppdage eventuelle helseproblemer hunden har. La oss ta en titt på hva som skiller sunn hundebæsj fra unormal bæsj (vannaktig, rennende, blodig osv.) som kan være et tegn på underliggende helseproblemer.

Hvordan ser den perfekte avføringen ut?

Hundebæsj har fire hovedegenskaper: farge, innhold, konsistens og belegg. Farge er relatert til hva hunden din spiser; og varierer fra gyllen brun til mørkere mahogni, avhengig av ingrediensene i hundens fôr. Når det gjelder innholdet av bæsj, kan det være lurt å la veterinæren gjøre "dritjobben". De fleste vil ikke se noe spesielt med bæsjens innhold uten et mikroskop. Sunn hundebæsj bør også ha en litt fast konsistens, som modelleire. Ideelt sett bør den være formet som en liten kubbe med små tverrgående sprekker, slik at den vil dele seg i mindre biter om den ruller vekk. Til slutt, sunn bæsj har ikke belegg. Så hvis hunden din har en sjokoladebrun, litt fast, beleggfri bæsj uten at noe merkbart stikker ut av den, er det en god bæsj. Les imidlertid videre for tegn som kan indikere et helseproblem.


Når du bør være obs på hundens bæsj Eier plukker opp etter hund med plastpose

De fire følgende punktene kan hjelpe deg med å fastslå når hunden din kan være syk. Selv om det kanskje ikke er noe trivelig, er nøye observasjon av en helt fersk bæsj det enkleste tidspunktet på å fange opp uregelmessigheter.

Innhold

  • Ormer: Disse kan være lange og tynne eller se ut som små riskorn. Igjen, du bør bare være bekymret hvis disse vises i den ferske prøven. Hvis avføring får ligge en stund først så kan ormer og mark fra miljøet rundt finne den.

  • Pels: Store klumper av pels i avføringen kan være et tegn på overdreven stell, allergier eller hudsykdommer. Hold øye med hvor ofte du ser pels i avføringen og diskuter det med veterinæren din.

  • Fremmede materialer: Gress, plast, steiner, tøy og til og med penger kan noen ganger oppdages i hundens avføring, tross alt kan hunder noen ganger få i seg noen rare ting. Selv om det som går inn ofte kommer ut, kan det være lurt å ringe veterinæren for å få bekreftet om hen vil ta en grundig sjekk eller røntgen hvis du oppdager merkelige ting i hundens avføring. I noen tilfeller setter fremmedlegemer seg fast i hundens fordøyelseskanal, og de må fjernes kirurgisk. Dette er grunnen til at det er best å ringe veterinæren umiddelbart hvis du oppdager tøybiter eller plastikk i hundens bæsj.

Belegg

Hvis du plukker opp hundens avføring fra gresset, bør det ikke være noen form for spor igjen. Et slimete belegg følger ofte med tykktarmsbetennelse og oppstår vanligvis samtidig med diaré. Hvis du legger merke til dette slimet på hundens avføring i mer enn én dag, bør du kontakte veterinæren din for å vurdere veien videre.

Farge

Nedenfor er en enkel veiledning til hvordan sunn hundebæsj ser ut kontra usunn basert på farge.

  • Brun: Avføringen til en frisk hund bør være sjokoladebrun.

  • Grønn: Grønn avføring kan tyde på at hunden din spiser gress. Å spise gress er en normal oppførsel for hunder, men hvis de spiser mer enn vanlig, prøver de kanskje å lindre en urolig mage.

  • Svart eller rødbrun: Dette kan være et tegn på blødning i magen eller tynntarmen.

  • Røde striper: Dette er et annet tegn på blødning, sannsynligvis i den nedre delen av mage-tarmkanalen.

  • Gul: Gul avføring kan være på grunn av mange forskjellige problemer som slim i avføringen, dårlig fordøyelse eller inntak av rare ting.

  • Gråaktig: Dette kan være et tegn på problemer med bukspyttkjertelen eller galleblæren hvis visse næringsstoffer ikke blir fordøyd.

  • Hvite flekker: Hunden din kan ha ormer hvis du oppdager små hvite flekker i avføringen.

Konsistens

Når de vurderer konsistensen til avføring, bruker de fleste veterinærer en skala fra én til fem der én er veldig rennende eller flytende og fem er fast og sylindrisk av form. Den optimale konsistensen er nummer fem på skalaen. Men dersom hundens avføring er litt løs, er det ingen grunn til bekymring. Bare overvåk hundens bæsj for å se om den blir mykere og mykere, og oppbevar nedkjølte prøver i tilfelle du trenger å ta dem med til veterinæren.

Det er viktig å ta med sunne avføringsprøver under helsekontroller for kjæledyret ditt, slik at veterinæren noen tidligere dokumenter å sammenligne det med dersom hunden din begynner å vise tegn på en usunn avføring. Hvis hunden din har tilsynelatende sunn avføring, men har andre tegn på sykdom (spiser ikke, oppkast, sløvhet osv.), kan det likevel være en god idé å ta med en avføringsprøve når dere drar en tur til veterinæren. Mange ganger så kan en få en del informasjon ved å sette avføringsprøven under et mikroskop eller ved å utføre andre tester.

Hvordan ta en avføringsprøve

Det er svært sannsynlig at du har funnet mange forskjellige måter å rydde etter hunden dini hagen din eller mens dere er ute på tur. Fra bæsjespader til spesielle biologisk nedbrytbare poser - når det kommer til å rydde opp hundeavføring, er det ingen mangel på utstyr. Så når du samler inn en sunn hundebæsj eller til og med en usunn avføringsprøve for å ta med til veterinæren, sørg for å bruke en ren pose, ta prøven forsiktig opp og legg den i en ren, grunn plastbeholder med lokk. Oppbevar prøven i kjøleskap til du kan få den til veterinæren. Hvis bæsjen er for rennende til å plukkes opp, sørg for å ta noen klare bilder med mobiltelefonen for å kunne vise konsistensen. Du kan også prøve å få litt av den våte avføringen i en beholder med en ren pinne eller plastskje. Ta aldri en avføringsprøve som har stått i varmen eller ligget på gresset over lengre tid. Disse prøvene kan ha smuss eller parasitter som ikke var en del av avføringen. En siste ting å merke seg: Det er også fordelaktig for hunden din å rydde opp hundebæsj raskt. For mye avføring som ligger rundt i bakgården kan føre til at hunden din begynner å spise sin egen avføring. Det er også problemer med folkehelsen der hundeavføring kan sive ned i vannsystemet og forurense vannkilder. Det bør også nevnes at du bør vaske hendene etter å ha plukket opp noe bæsj selv om du bruker hansker eller har posen over hånden, bare for sikkerhets skyld.

Oppsummert om hundebæsj

Husk at hundens avføring forteller mye om helsen deres. Vi vil anbefale å følge disse tipsene for å bedre forstå hunden din og dens helse:

  • Når hunden din gjør fra seg, se etter de fire hovedtegnene: farge, innhold, konsistens og belegg.

  • Ta alltid med ferske avføringsprøver til hver veterinærtime.

  • Plukk opp hundebæsj umiddelbart, enten du er på tur eller i bakgården.

  • Hvis hunden din har et uhell innendørs, få den ut med en gang og prøv å positivt forsterke riktige dovaner.

  • Gi beskjed til veterinæren umiddelbart hvis hundens avføring endrer seg drastisk, hunden din begynner å spise sin egen bæsj, har hyppige uhell innendørs, eller hvis den har gått mer enn 24 timer uten å bæsje.

Hundebæsj er ikke et tema som alle liker å snakke om, men det kan gi en god oversikt over hundens generelle helse. Å oppdage tegn tidlig kan bidra til å holde dem friske.

Bidragsyter Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger er en dyreeier som liker å dele hjemmet sitt hennes dyr, barn og mann. Når hun ikke underviser, skriver eller blogger, liker Chrissie å tilbringe tid med hele familien sin. Hun jobber med å skrive artikler som hjelper dyreeiere til å leve et mer aktivt og meningsfylt liv med dyrene sine.

Relaterte artikler

Relaterte produkter