Kan katter spise ost?

Published by
min read

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter pleier å komme løpende inn på kjøkkenet så snart de hører at du åpner ostepakken, men kan katter spise ost? Her er svaret på om katter og ost = sant.

Katter og ost: Er det greit?

Kan katter spise ost? Ifølge eksperter er svaret ja – men med måte. Hvis du i det hele tatt gir katten ost, gi den kun en liten bit i ny og ne, på størrelse med en terning. Du kan for eksempel begrense inntaket av ost til når du må bruke en ostebit til å skjule medisiner.

Mange katter kan tåle litt ost, men hvis katten din er laktoseintolerant eller har en melkeallergi, kan selv en bitte liten mengde med ost forårsake problemer i fordøyelsessystemet dens.

Melkeintoleranse og melkeallergi hos katter

På tross av den gamle myten om at katter elsker en skål melk eller kremfløte, kan de fleste katter ikke fordøye melkeprodukter. Cornell University College of Veterinary Medicine understreker at mange katter er laktoseintolerante og kan få mage-tarm-problemer på grunn av inflammasjon, diaré, forstoppelse og oppkast dersom de får i seg melkeprodukter.

Katter som har melkeallergi, kan også bli dårlige av selv en liten ostebit. (Generelt sett har ikke katter så mange matallergier, men melkeprodukter, samt fisk og rødt kjøtt, er blant de vanligste.) I likhet med katter som har laktoseintoleranse, kan inntak av ost for en katt med melkeallergi medføre fordøyelsesproblemer, og det kan til og med påvirke immunsystemet dens.

Vanlige symptomer på at katten din har en melkeallergi inkluderer følgende etter inntak av laktoseprodukter:

 • Oppkast
 • Diaré
 • Luft i magen
 • Kløe og/eller røde hudområder
 • Røyting

Hvis katten din viser disse eller noen andre uvanlige symptomer, ta kontakt med veterinær snarest mulig for å avtale en kontroll.

Når ost ikke er veien å gå

Ifølge Cummings Veterinary Medical Center ved Tufts University bør du unngå å gi katten din ost dersom den trenger å redusere saltinntaket og/eller dersom den har en hjertefeil. Hvis katten din følger et kosthold med lavt natriuminnhold, bør den i tillegg til ost unngå alt kjøttpålegg, hurtigmat, pommes frites og brød.

Med fokus på kalorier

Orange kitten looks up at table that has a plat of cheese on it.

Ikke mer enn 8 til 10 prosent av hundens eller kattens daglige kaloriinntak skal være fra godbiter eller mat som ikke anbefales av veterinær. Ost, for eksempel, er en populær menneskemat som kan ha et altfor høyt kaloriinnhold. Fakta er at en 30 grams cheddarostebit gitt til en katt på 4,5 kilo, er det samme som et menneske som spiser to og en halv osteburger på en gang.

Den beste katteeiere kan gjøre? Unngå de ekstra godbitene og erstatt dem med kjærlighet i stedet.

Ostetyper: Bra eller skadelig?

Dersom du sniker deg til å gi katten din en ostebit, er det visse varianter som er bedre enn andre:

 • Cheddarost: En av de mest populære ostene som finnes, er cheddarost – en middels hard ost som ikke inneholder mye laktose. Det betyr imidlertid ikke at katten kan spise store mengder av cheddarost, for det kan forårsake magetrøbbel.
 • Sveitserost: Sveitserost er en favoritt blant smørbrødentusiaster og anses for å være en sunn ost for mennesker fordi den har en høyt proteininnhold, men et lavt salt- og fettinnhold. Som cheddarost har den et lav laktoseinnhold, men den kan fortsatt forårsake fordøyelsesproblemer.
 • Mozzarella: Mange katteeiere har tatt katten på fersken når den prøver å lure seg opp i pizzaesken, men er den smeltede osten bra for katten din? Egentlig ikke. Myke oster som mozzarella, enten rå eller smeltet, er helsefarer for katter fordi de har et høyt laktoseinnhold. Cottage cheese og kremost utgjør lignende risikoer og bør unngås.
 • Brie: Brie er en populær mykost laget av rå melk, som kan inneholde Salmonella og Listeria monocytogenes, patogener som kan forårsake alvorlig sykdom. Andre rå mykoster man bør unngå, er blåmuggost og camembert.
 • Blåmuggost: Vet du hva som gjør osten blå? Mugg. Denne ostetypen, deriblant stilton, er laget av kulturer av penselmuggen, som kan være giftig for hunder og katter. Derfor skal du ikke gi katten din muggost.

Er ost bra kost?

Det bør ikke være et problem å gi katten din en ostebit i ny og ne, men spør veterinæren din om det er et sunt alternativ for katten eller ikke. Hvis du gir katten din ost, gi den kun en liten mengde av og til. Det gir den en grunn til å smile!

Christine O'Brien

RELATERTE ARTIKLER

RELATERTE PRODUKTER

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
  Buy Now »